Test

Smidig digitalisering av anteckningar med Whitelines Link

99mac har testat Whitelines Link, en svensk produkt som gör det enklare att läsa in anteckningar och illustrationer med hjälp av Iphone.

Även i vår allt mer digitaliserade värld finns det en uppskattning för papper och penna som verktyg för att anteckna, skissa, rita och beräkna. Det finns en speciell känsla i det som många fortfarande uppskattar och det är ingen risk att batterierna tar slut i ritblocket eller att flygvärdinnan ber dig stänga av det eftersom inflygningen påbörjats.

Redan innan bläcket hunnit torka på pappret brukar dock ett behov av att digitalisera skapelsen uppstå. En digital version går att förflytta tvärs över jorden på bråkdelen av en sekund och den blir samtidigt en säkerhetskopia av originalet.

Det vanligaste sättet att digitalisera är numera med den skanner vi alla bär med oss i fickan – telefonen. Snabbt är det gjort att ta en bild med mobilkameran men resultatet är ofta långt ifrån perfekt och kan kräva en del efterbehandling. Fotot kan också drunkna i mängden bilder i kamerarullen. Men det finns hjälp att få, det finns en app för det.

Whitelines är ett svenskt företag som säljer anteckningsblock och papper med en lätt grå ton och vita linjer som är tänkta att inte distrahera oss från skrivande och skapande. De vill dessutom få oss att använda papper och penna på ett smidigt sätt anpassat för den nya tiden.

För många är möjligheten att rita på papper fortfarande det bästa sättet att snabbt frigöra sin kreativitet. För detta ändamål tillhandahåller företaget produkten Whitelines Link. Det är en produkt i två delar, den ena är papper med speciella markörer på utöver de vita linjerna och den andra är en app för Iphone. Konceptet är enkelt: rita och anteckna på pappret och använd appen för att så friktionsfritt som möjligt skapa en bra digitalisering.

Whitelines Links fysiska produkter består i dagsläget av linjerade och rutade spiralbundna anteckningsblock i A4- och A5-storlek som kostar 69 kronor respektive 59 kronor styck vid beställning direkt från Whitelines. För den som vill testa Link-funktionaliteten går det även att ladda hem PDF:er som skrivs ut på en vanlig skrivare.

Det som skiljer Link-anteckningsblocken från övriga block från Whitelines är just de fyra markörerna som deras app använder sig av för att hitta hörnen på pappret. Markörerna är alltså ett krav för att det hela ska fungera, appen fungerar inte med några andra papper.

Utöver markörer i varje hörn av pappersytan finns det tre extra rutor som går att kryssa i för att direkt dela bilden vidare, antingen via e-post eller genom tjänsterna Evernote och Dropbox.

I praktiken

99mac har testat #Whitelines Link och kan konstatera att det fungerar precis som utlovat. Jag var lätt skeptisk till nyttan av dessa block och tänkte att var onödigt att köpa speciella ritblock för något jag lika gärna kan göra själv med den vanliga kamera-appen. Det stämmer också att det går, men den minskade friktionen är förförisk, ju enklare handhavande och ju färre steg för att utföra en uppgift desto bättre. Link är både smidigt och ger bra resultat.

Smidigheten kommer av att appen är riktigt enkel att använda. När appen startas går den direkt till kameraläget och är redo att användas. Det räcker med att hålla den över anteckningsblocket en kort stund, så fort Link hittat alla fyra markörerna och telefonen är någorlunda stilla tas en bild utan att användaren behöver göra något.

När bilden är tagen analyseras den och om någon av delningsrutorna är ikryssade ges möjligheten att dela bilden direkt. Ännu enklare blir det ifall mottagare ställts in i förväg. Till exempel går det att koppla Link till Dropbox och välja en specifik mapp som automatiskt används. Då räcker det med en enda tryckning för att godkänna bilden och samtidigt ladda upp den till Dropbox. Några sekunder senare finns bilden på datorn.

Resultat

Smidigheten är en väsentlig del av det hela, det andra är resultatet. Whitelines Link gör mer än bara tar en bild, programmet rätar även ut perspektivet så att allting får precis samma proportioner och ser ut som i blocket, även om telefonen hölls snett när bilden togs. Utöver det behandlas bilden för att få text och illustrationer tydliga mot en helvit bakgrund.

I de flesta fall vi testade blev det ett fullgott resultat. Link är relativt förlåtande för dåliga ljusförhållanden och ojämn belysning även om det finns en gräns där det inte längre fungerar. Ovan syns några av bilderna som appen skapade åt oss.

Det går bra att använda olika färger och dotterns teckningar med tuschpennor var inga problem även om resultatet blir lite hårddraget. Link handlar främst om att lyfta fram innehållet snarare än att göra en fotografiskt perfekt avläsning. För att få med alla subtila nyanser är vanlig fotografering bättre.

Delningsfunktionen fungerar också bra, speciellt smidigt är det när målet är inställt på automatisk uppladdning i inställningarna.

Med hjälp av etiketter går det att organisera tagna bilder och det går även att ta bort de förinställda etiketterna och skapa egna.

Omdöme

Har du läst ända hit och ändå känner att Whitelines Link är en onödig och överflödig produkt är det förmodligen inte rätt för dig. Om du däremot gillar tanken på att så enkelt som det bara är möjligt få tydliga avbildningar av anteckningar och illustrationer, då ska du kolla in den här produkten.

Anteckningsblocken med det ljusgrå pappret och de karaktäristiska vita linjerna håller hög kvalité, men de kostar också lite mer.

Link-funktionaliteten är grädden på moset som kan motivera kostnaden. Själva appen, som förövrigt är utvecklad av Stockholmsbaserade Bontouch är välgjord och enkel att använda.

Namn
Whitelines Link
Utvecklare
Whitelines
Version
1.1.0
Pris
Gratis
Krav
Fungerar med Iphone 4, Ipod Touch (5:e generationen), Ipad (3:e generationen) och Ipad Mini samt senare modeller. Kräver IOS 5.0 eller senare.
Språk
Engelska

Mer på gång

99mac håller dessutom på att testa en annan intressant produkt från Whitelines som fortfarande är i prototypstadiet. Vi väntar lite med att avslöja den ännu, men vi kan säga så mycket som att den kan vara till stor nytta för de som antecknar på större ytor är vanliga anteckningsblock...

En miljard användare använder nu Whatsapp varje dag. Bara förra året var det en miljard aktiva användare per månad.

My Smart Price har släppt en ny video där renderade 3D-bilder visar hur Google Pixel 2 kan komma att se ut.

Hur mycket kan du egentligen om röstassistenterna som finns i mobilen, hemmet och på vita duken? Testa här!

Norska A-ha's 80-talshit tolkas med hjälp av förstärkt verklighet.

Youtubes musikchef bekräftar ryktena om att tjänsterna Youtube Red och Google Play Music på sikt ska slås ihop.

I en intervju berättar Apples designer Jony Ive att han inspirerades av stormtroopers i Star Wars när han tog fram designen på Apples trådlösa hörlurar Airpods.