Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

"Facebook Home släpps förhoppningsvis aldrig för Apples enheter"

Under torsdagskvällen visade Facebook inte upp en egen mobiltelefon. Det är de alldeles för smarta för. Istället visade de upp en ny app för Android kallad Facebook Home. Förhoppningsvis släpper Apple aldrig in detta i IOS.

Facebooks historik när det gäller respekt för användarnas privatliv är knappast vacker läsning. Gång efter annan har företaget försökt ändra sitt användaravtal till sin fördel och till användarnas nackdel, och gång efter annan har Facebook tvingats backa efter omfattande kritik från samma användare som faktiskt föder dem.

Facebook tycks nu ha bestämt sig för att de inte får tillräckligt mycket uppmärksamhet från sina användare. Facebook Home är tänkt att lösa det problemet genom att byta ut låsskärmen i Android. Än så länge finns detta endast i en Android-telefon från HTC, men det finns inget som säger att andra telefontillverkare inte kommer att integrera detta i framtiden, även om jag misstänker att Nexus-telefonerna från Google inte lär tillhöra dem.

Vad är Facebook Home? När du slår på en mobiltelefon av det lite “smartare” slaget möts du av en låsskärm. Oavsett om det är en telefon som kör IOS eller Android så presenteras du med viss information på skärmen. Det är här Facebook nu medelst skohorn och vaselin tagit sig in och blivit det första du ser. Från låsskärmen kan du svara på andras uppdateringar, gilla dem och lägga upp egna uppdateringar. Du ser de senaste uppdateringarna från dina vänner och ska du ta dig till applikationerna i din Android-telefon krävs det en liten manöver för att göra just det. Inget överdrivet komplicerat, men ändå.

Vad är problemet? Facebook Home är där. Hela tiden. GPS-funktionen i din mobiltelefon kan berätta för Facebook var du befinner dig hela tiden. Om du under veckorna rör dig efter ett visst mönster, exempelvis från hemmet till jobbet och via mataffären två gånger i veckan på vägen hem så vet Facebook snart om det. Går du på en restaurang, en biograf eller en annan affär så vet Facebook snart om det.

Något lösenordsskydd verkar inte finnas, åtminstone inte i de demos som finns att beskåda på internet.

Att Apple skulle släppa in Facebook Home i IOS som annat än ännu en applikation anser jag vara osannolikt. Dels på grund av hur Apple designar sina produkter, och dels på grund av Apples egna regler som noga stipulerar vad och hur applikationer i IOS får använda din privata information. Facebooks vd Mark Zuckerburg beskrev samarbete med Apple som “bra” under lanseringen av Facebook Home, vilket bland annat John Gruber på bloggen Daring Fireball tolkar som att Facebook Home aldrig kommer integreras i IOS på samma sätt som i Android. Jag tror inte han är fel ute med sina tankar där.

"Företagen kommer garanterat inte att hjälpa dig hålla din information privat." Facebook lever på annonspengar. Annonserna ska visas för användarna till varje pris och jodå – annonser kommer att visas på Facebook Home. Med andra ord – varje gång du slår på din mobiltelefon så kan du komma att se en annons. Om annonserna matchas med din position kommer du att se en annons för något du är i närheten av. Det finns inget som stoppar Facebook från att trycka ut notifieringar som gör att din telefon plingar till eller vibrerar, och de notifieringarna kan, givetvis, innehålla annonser och erbjudanden. Vissa personer tycker kanske detta är okej, jag är inte en av dem.

Om Malik har skrivit en krönika om detta hos Gigaom, där han tar upp en enormt viktig synpunkt rörande Facebook Home:

“Problemet är att Facebook kommer att använda all denna information till att rikta annonser och marknadsföring mot sina medlemmar, inte för att göra deras liv bättre.”

För några år sedan skrev jag att framtidens hårdvaluta inte är produkterna vi köper, utan information om oss. Den framtiden är här, och oavsett om det är Google, Facebook eller Apple som vill veta mer om dig är det ditt egna ansvar att se till att din privata information är privat. Företagen kommer garanterat inte att hjälpa dig med det.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
27 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.