Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bild: Computer History Museum

Pascal, någon?

Källkod till Photoshop 1.0 släppt fri

Adobe Photoshop är ett program med en historia som sträcker sig över 23 år och 13 versioner. Nu är källkoden till den första versionen från 1990 tillgänglig för nedladdning.

Den första versionen av #Photoshop utvecklades i Pascal, ett språk som var som mest populärt under 80- och tidigt 90-tal främst i skolorna. Photoshops historia började redan på 80-talet under namnet Display. Thomas Knoll hade skrivit programmet åt sin bror John som använde det för att redigera digitala bilder. John Knoll är för övrigt en veteran inom specialeffekter för filmer och har bland annat The Abyss på sitt CV.

Informationsskärm för Photoshop 1.0

Bild: Computer History Museum

Adobe blev intresserade av programmet 1989 och ett avtal senare släpptes programmet under namnet Photoshop för MacOS. Genom en överenskommelse mellan Adobe och Computer History Museum har källkoden till denna första version nu släppts fri för nedladdning som #open source. Det är värt att notera att programmet knappast går att köra i dagens OS X då det utöver att vara skrivet för Pascal också innehåller delar av maskinkod speciellt skriven för Motorolas 68000-processor som satt i de första modellerna av Macintosh.

Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.