Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Safari låtsades vara Internet Explorer

I går firade Safari sin tionde födelsedag. Don Melton som jobbade med att ta fram Safari på Apple berättar i sin blogg om hur svårt det var att hålla projektet hemligt inför lanseringen.

Sedan Safari släpptes för tio år sedan har den varit förvald webbläsare i alla macar. Microsoft svarade nämlingen på lanseringen genom att lägga ner Internet Explorer för mac. Så här skrev 99mac om webbläsaren när den kom:

Nu kan du surfa snabbare än någonsin, i alla fall om vi ska tro Steve Jobs, på din Mac OS X-dator. Apples nya webbläsare Safari ska var upp till tre gånger så snabb som Internet Explorer 5.2. Den ska ockå slå uppstickaren Chimera/Navigator på fingrarna.

Under tidiga 2000-talet höll ett litet gäng på Apple på med att ta fram en egen webbläsare. Men att ta fram ett namn var ingen prioritet och alla möjliga alternativ undersöktes som 99mac skrivit om tidigare. Under ett år kallades webbläsaren för “Alexander”, enligt Don Melton. Han ledde utvecklingsarbetet på Apple och har börjat blogga om den tiden. Två veckor in i december 2002 kom någon okänd person på namnet Safari som ni vet blev det slutgiltiga.

Under tiden som projektgruppen arbetade med webbläsaren hade Don Melton ett knepigt problem att lösa. Det skulle förbli en hemlighet att Apple alls arbetade med en egen webbläsare fram till presentationen som Steve Jobs skulle hålla. Safari låtsades vara Internet Explorer för mac, en webbläsare som Apple haft i sitt operativsystem sedan 1998. Ett halvår innan Safaris debut började webbläsaren låtsas vara en webbläsare från Mozilla.

Don Molton berättar att hans team inte hölls inlåsta på samma sätt som till exempel teamet som arbetade med Iphone flera år senare. Molton och hans kollegor var ett sammansvetsat litet gäng och rykten var helt enkelt inte troliga att rymma ut i världen eftersom tjänster som Twitter och Facebook inte fanns. Men server-loggar var ett reellt problem. Varje gång en webbläsare hämtar en sida från en server identifierar sig den med en bit kod. Namn, versionsnummer och plattform brukar finnas med. Webbläsaren lämnar också över en ip-adress så servern vet vart den ska skicka sidan.

1990 tänkte någon smart it-person på Apple till och säkrade ett helt klass A-block med ip-adresser. Apple har enligt Don Molton 16 777 216 statiska ip-adresser som alla börjar på 17. På så vis skulle det inte vara svårt för någon nätverksadministratör som synade sina loggar att upptäcka Apples hemliga projekt.

När teamet arbetade på Apples kontor gömde de Safaris identitet, men när de var hemma eller utanför kontoret och testade webbläsaren fick den berätta vem den var för att de skulle kunna testa kompatibiliteten med olika webbsidor.

Teamet lyckades dölja Safari för omvärlden till Steve Jobs presentation på Macworld den 7 januari 2003.

Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.