Innovationspris till kompositör för Ipad-app

REPORTAGE. Tonsättaren Jesper Nordin vann i dag Stockholm stads innovationsstipendium för den nya musikappen Gestrument till Ipad. 99mac var och träffade honom förra veckan.

I ett litet rum hos Musikerförbundet i Stockholm hittar vi Jesper Nordin och Emelie Bergbohm. Tillsammans med utvecklaren Jonatan Liljedahl står de bakom appen Gestrument som intagit många länders topplistor över musikappar nyligen.

Jesper Nordin, tonsättare och Emelie Bergbohm, producent. Bilden är tagen efter att de tog emot priset från Stockholm stad.

Men vad är då Gestrument? Jesper Nordin berättar att appen är ett verktyg för kompositörer som fungerar för både nybörjare och professionella. Man spelar och komponerar genom att dra med fingret över skärmen.

Antagligen är det allra lättast att förstå vad Gestrument gör via deras översiktsvideo.

– Idén till appen kommer från början från ett verktyg jag tog fram för mig själv 2007 i datorn med Max/MSP där jag använder min ritplatta.

Jesper Nordin visar upp hur det ser ut i datorn. För nybörjare som oss ser det oerhört komplicerat ut. Appen Gestrument är mycket mer inbjudande och utan att kunna särskilt mycket alls om att komponera musik är enkelt att komma igång och få ihop något som i alla fall inte låter hemskt – om än inte bra. Jesper Nordins verktyg i datorn går också att kombinera med Microsofts Kinect-teknik.

Så här ser det ut när Jesper Nordin använder Gestrument med Kinect.

Jesper Nordin sökte pengar för att omvandla sitt verktyg till en app och fick det. Han tog hjälp av utvecklaren Jonatan Liljedahl och producenten Emelie Bergbohm som arbetat med marknadsföringen av appen bland annat.

Appen har sålt bra och förutom någon liten detalj som behövde ordnas var det inga problem att få ut den i App Store. Sedan appen kom ut har den hamnat på topplistan över bäst säljande musikappar i Sverige, Danmark, Frankrike, Tyskland, Spanien, Österrike, Schweiz, USA och Japan. Kanske några länder till sedan vi träffades.

– Reaktionerna har varit väldigt positiva. Några har önskat bättre kvalitet på ljudens om följer med, men det var en avvägning vi var tvunga att göra för att inte göra appen för tung och dyr att utveckla, säger Jesper Nordin.

Ett exempel på vad man kan göra med appen. Här har Ryouichi Harada laddat upp ett klipp.

Att hitta en lämplig prisnivå för appen har varit svårast tycker både Jesper och Emelie. Nu kostar den 55 kronor, men det kan nog komma att höjas senare. I den första uppdateringen kom det med en inspelningsfunktion och fler ”presets”, förinställningar.

Det kommer att komma en förenklad version för Iphone också så småningom. Jesper Nordin berättar att han har fullt upp med sitt jobb som tonsättare och att arbetet med Gestrument görs vid sidan av.

– Jag är uppbokad flera år framöver och har inga planer på att byta fokus och jobba mer med Gestrument. Det är något vi gör vid sidan av. Det är så klart väldigt roligt att det går så bra.

TILLÄGG: Gestrument vann innovationspris från Stockholm stad och så här rapporterar Emelie Bergbohm på Twitter:

Motiveringen löd:

"I dag finns olika former av användarvänliga hård- och mjukvaror som kan användas för skapande av musik, ljud och klanger. Relativt nyligen har dock även en avancerad med samtidigt intuitiv teknik utvecklats, som gör det möjligt att via kroppsrörelser dessutom enkelt arbeta med skalor, rytmik och instrumentation. Denna nya teknik bedöms kunna nå en bred marknad bestående av såväl professionellt arbetande musiker och tonsättare som musikkreatörer i alla åldrar.

Stockholm Stads Innovationsstipendium 2012, kategori Kulturella & kreativa näringar, går till Jesper Nordin, Jonatan Liljedahl och Emelie Bergbohm för innovationen "Gestrument".

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
2 svar

Flex 2 är en av Fitbits budgetmodeller och den första som är så vattentålig at det går att simma med den. 99mac beger sig till badhuset för att testa!

Med den modulära datorn Kano kan vem som helst lära sig att skruva ihop sin egen hårdvara för ett flertal olika användningsområden. Med Kano Code går det också att lära sig grundläggande programmering. 99mac har pratat med Tommy Säl, som arbetar på Kickstarter-succén.

Skjut dig fram genom rymden i den senaste delen av action-spelet Galaxy on Fire, som släpps idag till Iphone, Ipad och Ipod Touch.

Snart kommer det kanske gå att att hyra filmer i Itunes så kort som två veckor efter att filmerna haft premiär. Men är det tillräckligt för alla som vill se nyare film hemma?

Under julhelgen kan det lätt bli stressigt och det är mycket att göra, ett sätt att lugna ner hjärnan är att använda digitala att-göra-listor som stillar planeringsstressen.

Det vankas både tävling och specialpris runt kylaren Silent Loop när Inet och Be Quiet intar dagens lucka. Rulla igång rimfabriken och bege dig till jukalendern!