Innovationspris till kompositör för Ipad-app

REPORTAGE. Tonsättaren Jesper Nordin vann i dag Stockholm stads innovationsstipendium för den nya musikappen Gestrument till Ipad. 99mac var och träffade honom förra veckan.

I ett litet rum hos Musikerförbundet i Stockholm hittar vi Jesper Nordin och Emelie Bergbohm. Tillsammans med utvecklaren Jonatan Liljedahl står de bakom appen Gestrument som intagit många länders topplistor över musikappar nyligen.

Jesper Nordin, tonsättare och Emelie Bergbohm, producent. Bilden är tagen efter att de tog emot priset från Stockholm stad.

Men vad är då Gestrument? Jesper Nordin berättar att appen är ett verktyg för kompositörer som fungerar för både nybörjare och professionella. Man spelar och komponerar genom att dra med fingret över skärmen.

Antagligen är det allra lättast att förstå vad Gestrument gör via deras översiktsvideo.

– Idén till appen kommer från början från ett verktyg jag tog fram för mig själv 2007 i datorn med Max/MSP där jag använder min ritplatta.

Jesper Nordin visar upp hur det ser ut i datorn. För nybörjare som oss ser det oerhört komplicerat ut. Appen Gestrument är mycket mer inbjudande och utan att kunna särskilt mycket alls om att komponera musik är enkelt att komma igång och få ihop något som i alla fall inte låter hemskt – om än inte bra. Jesper Nordins verktyg i datorn går också att kombinera med Microsofts Kinect-teknik.

Så här ser det ut när Jesper Nordin använder Gestrument med Kinect.

Jesper Nordin sökte pengar för att omvandla sitt verktyg till en app och fick det. Han tog hjälp av utvecklaren Jonatan Liljedahl och producenten Emelie Bergbohm som arbetat med marknadsföringen av appen bland annat.

Appen har sålt bra och förutom någon liten detalj som behövde ordnas var det inga problem att få ut den i App Store. Sedan appen kom ut har den hamnat på topplistan över bäst säljande musikappar i Sverige, Danmark, Frankrike, Tyskland, Spanien, Österrike, Schweiz, USA och Japan. Kanske några länder till sedan vi träffades.

– Reaktionerna har varit väldigt positiva. Några har önskat bättre kvalitet på ljudens om följer med, men det var en avvägning vi var tvunga att göra för att inte göra appen för tung och dyr att utveckla, säger Jesper Nordin.

Ett exempel på vad man kan göra med appen. Här har Ryouichi Harada laddat upp ett klipp.

Att hitta en lämplig prisnivå för appen har varit svårast tycker både Jesper och Emelie. Nu kostar den 55 kronor, men det kan nog komma att höjas senare. I den första uppdateringen kom det med en inspelningsfunktion och fler ”presets”, förinställningar.

Det kommer att komma en förenklad version för Iphone också så småningom. Jesper Nordin berättar att han har fullt upp med sitt jobb som tonsättare och att arbetet med Gestrument görs vid sidan av.

– Jag är uppbokad flera år framöver och har inga planer på att byta fokus och jobba mer med Gestrument. Det är något vi gör vid sidan av. Det är så klart väldigt roligt att det går så bra.

TILLÄGG: Gestrument vann innovationspris från Stockholm stad och så här rapporterar Emelie Bergbohm på Twitter:

Motiveringen löd:

"I dag finns olika former av användarvänliga hård- och mjukvaror som kan användas för skapande av musik, ljud och klanger. Relativt nyligen har dock även en avancerad med samtidigt intuitiv teknik utvecklats, som gör det möjligt att via kroppsrörelser dessutom enkelt arbeta med skalor, rytmik och instrumentation. Denna nya teknik bedöms kunna nå en bred marknad bestående av såväl professionellt arbetande musiker och tonsättare som musikkreatörer i alla åldrar.

Stockholm Stads Innovationsstipendium 2012, kategori Kulturella & kreativa näringar, går till Jesper Nordin, Jonatan Liljedahl och Emelie Bergbohm för innovationen "Gestrument".

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
2 svar

Den olycksdrabbade telefonen Note 7 är uppenbarligen saknad av många användare, och Samsung uppges nu planera en begränsad återkomst i hemlandet Sydkorea.

Apple fortsätter att satsa på rörlig bild för att locka fler till musiktjänsten Apple Music, och nu det senaste som fått premiär är en hiphop-dokumentär.

App Store blir en allt viktigare inkomstkälla för Apple, och bara under första halvan av detta år har butiken dragit in mer pengar än hela företaget gjorde för tio år sedan.

Med Honor 9 vill det Huawei-ägda mobilmärket bli nummer ett bland Europas unga konsumenter, och detta ska göras med dubbla kameralinser och blankpolerade färger.

Apple köper upp Sensomotoric Instruments och får därmed teknik för ögonspårning. Tekniken innefattar både virtuell och förstärkt verklighet.

Den europeiska kommissionen dömer Google till rekordböter och ålägger bolaget att ändra sina sökalgoritmer för att inte missgynna konkurrerande tjänster.