Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Två små snabba Thunderboltdiskar i test

TEST / UPPDATERAD. Marknaden för små Thunderbolt-anslutna diskar har börjat ta fart ordentligt. Från att ha kostat stora pengar har det nu blivit mer överkomligt att dumpa usb-anslutna hårddiskar och gå över till Thunderbolt. Vi har testat två nya diskar från Buffalo och Promise.

Här på redaktionen översköljs vi med erbjudanden om att testa Thunderbolt-anslutna hårddiskar så vi tog och plockade in två stycken för test. Den ena kommer från Promise och går under namnet Pegasus J2 och har i denna modell 256 gigabyte lagringsyta. I den andra ringhörnan finner vi en disk från Buffalo vid namn Ministation HD-PATU3 som maximalt lagrar 512 gigabyte. Detta är två helt olika typer av hårddiskar och den enda anledningen till att de är med i ett och samma test är att de båda har thunderbolt-anslutning.

Med helt olika hårddiskar menar vi exempelvis att Pegasus J2-disken egentligen är en liten raid-disk med två små msata-diskar av modell ssd på 256- eller 512 gigabyte. Och ssd i kombination med Thunderbolt låter väl lovande? Vi återkommer till det.

Buffalos Ministation HD-PATU3 är till skillnad från Pegasus J2 varken en raid-disk eller byggd på ssd utan istället bygger den på en vanlig sata-hårddisk. Varför har vi då med två så totalt olika hårddiskar i samma test? I grund och botten handlar det om att visa att alla externa hårddiskar som ansluts via Thunderbolt inte nödvändigtvis är vrålsnabba bara för att Thunderbolt-porten gör det möjligt att leverera en hög överföringshastighet.

Specifikationer

En titt på Promise-bidraget i detta test, Pegasus J2, ger vid handen att den här disken är närmast omöjligt liten och tyst. Men den har samtidigt endast en Thunderbolt-anslutning och inga övriga anslutningar förutom en anslutning för extern strömmatning som man måste använda för att nå upp till diskens absoluta topphastighet på 750 megabyte per sekund eller mer. Eftersom det i praktiken är två ssd-diskar på 128 gigabyte vardera som sitter i Pegasus J2 så kan den köras i tre olika lägen, där båda diskarna presenteras som separata diskar (just a bunch of disks, jbod), i ett läge där båda diskarna bildar en logisk volym (striping, eller raid-0), eller i ett speglat läge där båda diskarna har samma innehåll ifall en av dem skulle gå sönder (raid-1). Vi har testat Pegasus J2 i raid-0-läget där båda diskarna agerar som en enda volym vilket också ger högst hastighet.

Det ska ska samtidigt nämnas att det inte handlar om en hårdvarubaserad raid utan att all raid-funktionalitet sker i den inbyggda funktionen för ändamålet i OS X. Detta innebär att disken inte fungerar i annat än Mac OS X 10.6 eller senare med en Intel-processor, och hur man nu får in Mac OS X 10.6.8 på en Intel-baserad Mac med Thunderbolt-port är en annan femma, men det är åtminstone de officiella kraven på hård- och mjukvara för att använda Pegasus J2.

Mått

Vikt

Anslutningar

Pegasus J2

110 x 74 x 20,5 mm

140 gram

Thunderbolt

Ministation HD-PATU3

80,5 x 130 x 22,5 mm

260 gram

usb 2.0, usb 3.0, Thunderbolt

Tittar vi sedan på Buffalos bidrag så är det en mer konventionell extern hårddisk. Den har två portar, en för usb 3.0 och en för Thunderbolt, och kräver ingen extern strömmatning utan tar all ström från respektive port som du valt att använda. Usb 2.0 stöds också, för övrigt, och det gör också Mac OS X 10.5 eller senare om du använder just usb 2.0. Vill du köra snabbare portar så krävs Mac OS X 10.6 eller senare, och disken fungerar också med Windows XP eller senare om man vill ägna sig åt den typen av övningar.

Prestanda

I detta test har vi valt att använda prestandamätningen för hårddiskar i Xbench. Det kan tyckas vara behäftat med ett generellt hjärnsläpp att använda Xbench men faktum är att disktestet i programmet är det enda kanske egentliga användningsområdet där programmet fortfarande är användbart. Testet kollar nämligen både sekventiella och slumpmässiga läsningar och skrivningar i två olika blockstorlekar vilket är ett bra sätt att testa hur snabb en disk egentligen är.

Det första testet vi kollar på är hur data läses och skrivs slumpmässigt. Som väntat är Pegasus-disken med sin ssd-baserade lagring extremt mycket snabbare.

Här tittar vi på hur snabbt data läses och skrivs sekventiellt, alltså på "en lång rad" på lagringsenheten. Även här är Pegasus J2 snabbare, men skillnaden är faktiskt inte så oerhört stor om man tittar på sekventiell läsning av 256 kilobyte stora block. Sekventiell läsning av 4K stora block är dessutom snabbare med Buffalos traditionella sata-hårddisk än Pegasus J2 och dess ssd-lagring. Som synes blir det också en enorm skillnad om man ansluter den medföljande strömadaptern till Pegasus J2.

Summering

Överlag är den ssd-baserade Pegasus J2 ett snabbare och mer attraktivt alternativ. Men det finns tillfällen då det kan vara användbart att kunna ansluta en disk via usb 2.0 eller 3.0, och där faller Pegasus J2 kort till förmån för andra produkter som exempelvis Buffalos Ministation. Sen är det det här med prislappen också - Pegasus J2 är inte billig. Från cirka 3 990 kronor och uppåt får du skiljas från om du vill ha denna vrålsnabba externa hårddisk, vilket kan jämföras med 1 590 för den långsammare och lite mer konventionella Ministation HD-PATU3 från Buffalo.

Båda är solida produkter, precis som om man skulle jämföra en Porsche med en Volvo 244 så är båda bilar som tar dig dit du vill, men Porschen gör det snabbare och med mer stil, men till en betydligt högre kostnad. Samma sak gäller dessa två externa hårddiskar som vi båda rekommenderar varmt.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
21 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.