Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple uppges överväga byte från Intel-processorer

I takt med att Apples satsning på Arm-plattformen resulterar i allt kraftfullare och strömsnålare processorer är frågan om företaget överväger att gå över till plattformen även i sin Mac-produkter. Ett rykte gör gällande att Apple åtminstone tittar på saken.

När Apple bytte från Powerpc-plattformen till Intels x86-plattform 2005 så hade Apple under flera år i hemlighet utvecklat Mac OS X för båda plattformarna. Även om Apple var öppna med att släppa Darwin, en version av Mac OS X med alla mjukvaror baserade på öppen källkod men exklusive bland annat det grafiska gränssnittet Aqua, så var det få som anade vad som komma skulle. Bytet till Intels x86-plattform gick också betydligt smidigare än vad många hade vågat hoppas på, och frågan är om Apple nu överväger att byta plattform för sina datorprodukter en gång till.

Bloomberg skriver i en artikel att Apples egna utvecklare tittar på att låta Mac-produkterna bygga på Apples egna processorer baserade på Arm-arkitekturen. De processorer som iPhone, iPod touch och iPad bygger på är ännu inte kraftfulla nog för att kunna byggas in i en Mac, men samtidigt har utvecklingen inom området gått rasande snabbt sedan den första modellen av iPad med A4-processorn släpptes 2010, och det är också den utvecklingstakten som gjort att Apples utvecklare ser detta som en möjlighet. Att Apple under de senaste åren köpt flera företag inom området och investerat tungt i Arm-plattformen visar att Apple fortsatt leta efter nya sätt att göra sig allt mindre beroende av tredjepartsleverantörer för att inte behöva kompromissa med exempelvis utvecklingstakt och begränsningar i sina egna produkter. Apples interna kretsutveckling leds av Bob Mansfield som i somras först meddelade att han avsåg att gå i pension och senare lockades tillbaka till Apple av Apples vd Tim Cook för att stanna på Apple i ytterligare två år.

Hur sannolikt är det då att Apple skulle gå över från x86-plattformen till Arm? Å ena sidan är det ganska logiskt med tanke på att iOS och OS X närmar sig varandra på en rad olika plan. Applikationsutvecklare skulle på sikt få en enklare väg framåt då de kan utveckla för en enda plattform och i takt med att Apples två operativsystem närmar sig ytterligare kan det mycket väl också ligga i företagets planer att skapa en gemensam applikationsbutik för alla sina produkter där en applikation lika gärna kan köras på en iPad som i en Mac.

Å andra sidan kan detta ligga fem-tio år bort i tiden, lite beroende på hur snabbt Arm-plattformen utvecklas kombinerat med hur snabbt Apple kan fortsätta att anpassa sin utvecklingsmiljö Xcode och samtidigt sy ihop OS X och iOS ytterligare.

Så länge Apple fortsätter att se en god tillväxt för sina hårdvaruprodukter finns det givetvis pengar att spara för bolaget om de kan äga och kontrollera så många delar av både utveckling och tillverkning av hårdvaran för sina datorer, telefoner och surfplattor.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
35 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.