Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: D-Link DIR-505 - Ett alternativ till Airport Express

Med lanseringen av Airport Express gjorde Apple något de gjort förut: de tog ett redan befintligt koncept och gjorde det lättare att använda, och med funktioner ingen annan tänkt på. Nu försöker D-Link återupprepa bedriften med DIR-505.

DIR-505 från D-Link kallas “Mobile Companion”, och det är inte utan att man är beredd att hålla med. DIR-505 har, utan att se allt genom Cupertino-tillverkade glasögon, lånat en del när det gäller utseende och funktioner från förra generationens Airport Express, men den har ändå en del egenskaper som gör att den känns riktigt intressant, och en del egenskaper som man kan bli lite besviken på.

DIR-505 kan först och främst agera som router, accesspunkt eller repeater i ett trådlöst nätverk. Som accesspunkt ansluts den till ditt redan befintliga nätverk via ethernet, precis som vilken accesspunkt som helst. Som router agerar DIR-505 brandvägg och router från ditt nätverk hemma och din Internetanslutning är kopplad till ethernetporten i DIR-505, precis som om du hade haft en Airport Express av förra generationen. Ditt nätverk blir då enbart trådlöst. Det tredje valet är att DIR-505 agerar som en repeater, alltså förlänger räckvidden för ditt trådlösa nätverk genom att ansluta till ett redan befintligt trådlöst nätverk och sedan med sin egen sändare förlänga räckvidden. Eftersom formatet på DIR-505 är aningen mindre än förra generationens Airport Express så är den grymt smidig om man vill använda den som just en repeater och bredda räckvidden på nätverket i hemmet utan att det sitter stora störande enheter överallt. DIR-505 är dessutom enkel att ställa om mellan de tre olika lägena genom en liten omkopplare ovanpå enheten, till skillnad från Airport Express som kräver att alla inställningar görs via Airport Utility.

Snabbare Wi-Fi, men inte för Mac och iOS-användare

Den trådlösa standarden som DIR-505 använder sig av 802.11n-standarden, fast D-Link har pressat upp standarden till 150Mbit/s i teoretisk maxhastighet.

Väl värt att notera är att DIR-505 givetvis är bakåtkompatibel den långsammare 802.11n-varianten som exempelvis din Mac eller iPhone använder sig av. Att DIR-505 stödjer en snabbare version av 802.11n-standarden gör inte att kommunikationen mellan DIR-505 och din iPhone eller Mac, för att ta två exempel, går snabbare. Huruvida framtida versioner av iPhone, iPad och Macintosh kommer att stödja denna snabbare standard återstår givetvis att se - beroende på om hårdvaran i Apples produkter stödjer denna snabbare standard så kan kanske det lösas genom en mjukvaruuppdatering. Samtidigt finns det inget som idag indikerar att Apple kommer att stödja denna högre hastighet i någon av sina produkter.

Räckvidden för Wi-Fi-nätverket som DIR-505 klarar av att prestera är dock inte helt imponerande - när jag vandrar runt på redaktionen med en iPhone och är två rum bort så tappar telefonen helt kontakten med Wi-Fi-nätverket och jag får vackert vandra tllbaka igen för att telefonen ska få kontakt. Låt gå att redaktionens kontor har tjocka betongväggar, och 802.11n-standarden inte nödvändigtvis är särskilt bra över längre sträckor, vilket användare av Airport Express kanske märkt av, men det hade varit bra med lite bättre räckvidd. Kanske är det något som kommer att stabilisera sig när denna utökade 802.11n-standard spikas.

Andra egenskaper värda att nämna är att du precis som i Airport Extreme kan sätta upp ett trådlöst gästnätverk som du kan använda för att ge gäster Internetåtkomst utan att de kommer åt resurser i det interna nätverket. USB-porten i DIR-505 kan dessutom användas för att ladda upp exempelvis en iPhone. Smarta funktioner båda två.

En annan smart egenskap med DIR-505 är att du kan ansluta ett USB-minne eller en USB-hårddisk till den inbyggda USB-porten och sedan dela ut filerna som ligger på minnet eller disken. Om du är på resande fot och vill kunna dela ut information till exempelvis resten av familjen eller kollegor så kan du alltså enkelt göra detta genom DIR-505. Värt att notera är dock att lagringsenheten som ansluts via USB måste vara formatterad med FAT32-filsystemet. Hur kommer man då åt filerna på USB-minnet? D-Link har här tagit fram en programvara för iOS och Android kallad SharePort, och det är här som den positiva känslan man får med DIR-505 börjar dämpas lite. SharePort är vid en första anblick en trevlig programvara - enkelt att installera och efter att du anslutit din iOS-enhet till det trådlösa nätverk som DIR-505 är ansluten till, eller har skapat, så kan du enkelt se film, musik och dokument som är lagrad på USB-minnet.

Men alla filformat stöds givetvis inte - iOS stödjer exempelvis endast MP4 och MOV-formaten för film och MP3 och WAV för musik. Men när jag testar att lägga in en AVI-fil på USB-minnet så syns den tydligt i SharePort-applikationen i min iPhone, men givetvis går den inte att spela upp även om applikationen sannerligen gör sitt bästa för att öppna den. Man får inget felmeddelande om att filformatet inte stöds, vilket är en nackdel. Att spela musik är dock inga problem - åtminstone inte om man vill spela en låt i taget. För när man lyssnat färdigt på första spåret så så slutar musikspelaren att arbeta. Den hoppar inte vidare till nästa låt i samma katalog på USB-minnet. Eftersom detta dessutom är en ganska korkad musikspelare så stöds heller inte AirPlay (vilket DIR-505 inte heller stöder för övrigt) i applikationen, och den visar heller inte omslagsinformation för ett visst album som syns i den vanliga musikapplikationen i iOS. Och om du anslutit din iPhone till en högtalare med dockningskontakt, exempelvis en B&W Zeppelin, så fungerar inte längre knapparna för att stoppa, starta och hoppa framåt och bakåt i låtlistan med Zepplinarens fjärrkontroll.

Jag dock inte klar där. Det går att ladda upp filer till USB-stickan, vilket är bra. Men varför SharePort-applikationen kräver att jag ska ha lokaliseringstjänsterna i min iPhone påslagna för att ladda upp något till en USB-sticka som är ansluten till det WiFi-nätverk som DIR-505 faktiskt skapat och som min iPhone är direkt ansluten till är inte bara underligt utan också en aning obehagligt. Vad krävs härnäst - ska D-Link ha hela min adressbok också?

Med lokaliseringstjänsten aktiverad kan jag ladda upp en bild till USB-stickan utan problem, men någon förklaring till varför lokaliseringstjänsten ska vara påslagen får man aldrig. Sen finns det andra mer kosmetiska detaljer i SharePort-applikationen man kan ha synpunkter på, men om det är något D-Link inte är direkt kända för så är det finliret - att lägga det där extra krutet på de små detaljerna och sitta med en lupp och detaljstudera typsnitt och ikoner ner i minsta detalj.

Summering

En liten, smidig trådlös basstation med smarta funktioner men som brister lite i finliret. Det finns smarta funktioner här, men varför inte göra det möjligt att ansluta och dela ut en skrivare via USB-porten som man kan med Airport Express? Räckvidden är det si och så med, och så också kvaliteten i SharePort-applikationen, men för under 500 kronor så kan vi ändå konstatera att det är en trevlig produkt för dig som saknar den gamla Airport Express-modellen och vill ha en liten och portabel WiFi-accesspunkt.

Fördelar

  • Smidigt format

  • Lågt pris

  • Fildelning via USB-porten till iOS-enheter

  • Enkel installation

Nackdelar

  • Mindre bra räckvidd med Wi-Fi-nätverket

  • SharePort-applikationen lämnar en del att önska

  • Ingen skrivardelning via USB-porten

DIR-505 kostar cirka 500 kronor och säljs av en rad återförsäljare.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
16 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.