Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple: "Designa era egna telefoner, Samsung"

Den omfattande rättegången mellan Samsung och Apple är i slutskedet. Igår hölls slutpläderingarna och nu inväntas juryns beslut.

I vad som kallats "århundradets patenträttegång" i media har båda sidor sagt sina sista ord i gårdagens slutpläderingar. Rättegången har pågått sedan slutet av juli och fått stor uppmärksamhet i media, både i frågan om Samsung kopierat men även för att det givit en inblick i det annars slutna Apple.

Under gårdagens slutplädering beskrev Apples advokat Harold McElhinny hur Samsung upplevt en "designkris" till följd av iPhone. Ett begrepp som förekommit flitigt under rättegången och härstammar från e-post som läckt ut på nätet, som Samsung försökte stoppa från att bli en del av rättegångshandlingarna.

Utdrag ur Samsungs analys av iPhone

Designkrisen var starten på en intensiv period på tre månader då Samsung kopierade Apples fyraåriga investering i iPhone utan att ta några risker. McElhinny använde sig främst av material från Samsung själva. Mer än en gång nämndes Samsungs egen analys av iPhone som poängterar fördelar hos iPhone som Samsung borde ta efter.

Apples advokat tog även upp en undersökning som visat att kunder hade returnerat Samsungs produkter till den amerikanska kedjan Best Buy eftersom kunder trott att de köpt Apples iPad.

När det kommer till det höga skadeståndet som Apple kräver, 2,75 miljarder dollar, poängterade McElhinny att Samsung sålt 22,7 miljoner telefoner och surfplattor i USA, som han anser gör intrång på Apples design och patent. Dessa enheter har genererat 8,16 miljarder dollar i intäkter för Samsung.

Samsung: "Apple vill blockera istället för att konkurrera"

Efter Apples slutplädering var det Samsungs advokat Charles Verhoevens tur. Verhoeven började med att lyfta frågan om Apples motiv med stämningen. Han poängterade att båda företagen har tusentals patent och ifrågasatte huruvida det handlade om patent. Advokaten menade att Apple försöker få ett övertag genom rättssalen snarare än genom att konkurrera ute på marknaden och att de försöker stoppa sin största och mest seriösa konkurrent från att vara med och tävla.

Samsungs advokat berättade för juryn att om de går på Apples linje kommer de att förändra hur konkurrens sker i USA.
– Ska USA ha intensiv tävling mellan konkurrenter eller ska USA ha jättekonglomerat med tusentals patent som blockerar konkurrenter? frågade Verhoeven juryn.

Advokaten menade också att Apples exempel på Samsungs telefoner före och efter iPhone var medvetet missvisande och att Samsung hade telefoner med större skärmar före 2007, som Apple valde att inte ta med.

Apple: "Bygg era egna telefoner, uppfinn själva"

Efter Samsungs slutplädering gav Apples advokater sitt slutliga genmäle. Advokaten Bill Lee förklarade att tanken på att Apple inte skulle vilja konkurrera är både häpnadsväckande och felaktig.
– Ingen försöker stoppa dem från att sälja smartphones, sa Lee, det enda vi säger är: gör era egna. Gör era egna designer och konkurrera med era egna innovationer.

Antydningarna om att konkurrensen i USA skulle försämras om juryn gick på Apples linje är bara skrämseltaktik från Samsung, menade Lee. Därefter återkom Harold McElhinny och underströk att det istället skulle leda till en bekräftelse av USA:s patentsystem och människor i Silicon Valley skulle fortsätta att investera och ta risker eftersom de skulle veta att deras investeringar var skyddade.

McElhinny sa också att signalen från ett domslut mot Samsung skulle vara att kopiering inte är det rätta sättet att konkurrera på.
– Ni skulle ta vinsten från dem, förklarade han, ni skulle lära Samsung och alla andra att som valt den vägen att det inte är så pengar tjänas.

Fallet ligger nu i juryns händer. Idag träffas juryn och inleder överläggningarna.

Kommentarer
18 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.