"Spara som" kan ge oönskat resultat i Mountain Lion

"Spara som…" går att få tillbaka i Arkiv-menyn i Mountain Lion men funktionen ger inte samma resultat som de flesta är vana vid. Ändringar sparas både i det ursprungliga dokumentet och i det nya.

Alla har varit med om det någon gång: ett program kraschar (eller datorn hänger sig) och viktiga ändringar i ett dokument går förlorade för att det var ett tag sedan dokumentet sparades senast. I värsta fall kanske dokumentet aldrig sparats och ändringarna är för evigt försvunna. Det är en dödssynd att jobba en längre tid ett "Namnlös"-dokument, men det är en synd de flesta begått.

Apple har länge jobbat för att minska risken för att viktig data går förlorad. Helst utan att användaren själv behöver tänka på det. Time Machine som ger automatisk säkerhetskopiering och historik över ändringar introducerades i Mac OS X 10.5 Leopard för nästan fem år sedan.

För ett år sedan släppte Apple 10.7 Lion där en av huvudfunktionerna var "Autospar". Genom att spara automatiskt så fort användaren tog en paus eller var femte minut vid kontinuerligt arbete skulle inga viktiga dokument gå förlorade.

Duplicera istället för Spara som… i Lion och Mountain Lion

I Lion försvann samtidigt "Spara som…" ur Arkiv-menyn och ersattes med "Duplicera" (i program som använder standardmenyn). Tanken var att antingen ändrade man i det dokument man har öppet, eller så duplicerar men det och gör ändringar i kopian. Användaren behövde inte fundera på att spara överhuvudtaget. Duplicera hade även tagit över det gamla snabbkommandot för "Spara som…", shift-kommando-S.

Alla var dock inte lyriska över automatiskt sparande. Speciellt inte de som vant sig vid hur det fungerat under alla år innan och anpassat sitt beteende efter detta. Till exempel beteendet att ibland öppna gamla dokument, göra lite ändringar och sedan spara under nytt namn. Då är det inte önskvärt att ändringarna sparas löpande till det gamla dokumentet. Även möjligheten att kunna stänga ett dokument utan att spara några ändringar är en funktion som finns i ryggmärgen hos många.

Genom att hålla nere alt visas Spara som… i Mountain Lion

För de som var vana vid det gamla sättet med full kontroll över när ett dokument sparades och inte sparades var Autospar ett irritationsmoment. Avsaknaden av "Spara som…" var ett annat sådant. Därför var en av de mindre nyheterna i Mountain Lion en välkommen ändring: genom att hålla nere alt-tangenten byts "Duplicera" ut mot "Spara som…" i Arkiv-menyn.

Få tillbaka "Spara som…" i menyn som vanligt

TJ Luoma på TUAW upptäckte att det gick att få tillbaka "Spara som…" i menyn genom att använda systemets egen funktion för att ändra kortkommandon.

Nytt kortkommando för Duplicera

Öppna Systeminställningar och välj Tangentbord. Klicka på fliken Kortkommandon och välj sedan Programkortkommandon i listan till vänster. Klicka på plus-tecknet under listan till höger för att lägga till ett nytt kortkommando. Välj Alla program och skriv "Duplicera" som menynamn och ange shift-alt-kommando-S som kortkommando. Klicka därefter på Lägg till.

Nytt kortkommando för Spara som

Lägg därefter till ett nytt kortkommando för "Spara som…" med shift-kommando-S som kortkommando. (Där de tre punkterna är en ellipsis och inte tre separata punkter. En ellipsis skriver man genom att hålla nere alt-tangenten och trycka på den vanliga punkt-tangenten.) Då kommer Spara som… att visas precis som före Lion och Duplicera visas bara om man håller nere alt-tangenten.

Spara som visas direkt och Duplicera via alt-tangenten genom egna kortkommandon

Ändringar sparas i både gammalt och nytt dokument

Så långt allt väl, men det finns ett stort problem med "Spara som…" i program som stödjer Autospar som förmodligen inte är självklart för alla, något som Mac Performance Guide var först med att uppmärksamma:

Alla ändringar som gjorts fram till man väljer Spara som… i Mountain Lion sparas ÄVEN I DET URSPRUNGLIGA DOKUMENTET. Detta beror på att Autospar fortfarande är aktivt och sparar automatiskt åt användaren, även om "Spara som…" väljs i menyn.

Eftersom Autospar jobbar på i det tysta kan detta ställa till det för den användare som tror sig lämna det ursprungliga dokumentet orört, vilket alltid varit fallet på Mac fram till och med Lion förra året.

Därför är det nog bäst att låta bli att byta ut "Duplicera" mot "Spara som…" för att minska risken för problemet. Det är främst Apples program som använder sig av Autospar och att det står "Duplicera" i Arkiv-menyn är en bra indikation på detta.

Kontroll utan att förlora ändringar

För min egen del tillhör jag det gamla gardet när det gäller kontrollen över att spara, även om jag kan se den nya iOS-liknande framtiden som en fördel för många användare. Jag tycker att BBEdit löst problemet bättre än Apple har.

BBEdit håller reda på alla ändringar som görs i ett dokument utan att spara dokumentet åt användaren. Det går att avsluta programmet med osparade ändringar i öppna dokument och nästa gång programmet startas öppnas samma dokument med samma ändringar. Även "Namnlös"-dokument som aldrig sparats finns kvar med alla ändringar, tills dess att användaren väljer att spara dem. På så sätt går inga ändringar förlorade, men användaren har ändå kvar full kontroll över när dokument sparas.

Automatiskt sparande är en god funktion i tanken. Varför ska användaren behöva hålla reda på detta? Men i praktiken krockar det med gamla invanda sätt att jobba och bryter ett förväntat beteende hos program som i olyckliga fall leda till att ändringar sparas i fel dokument.

Till skillnad från den "naturliga" scrollningen i Lion som de flesta anpassade sig till efter en veckas användning och sedan uppskattade är automatiskt sparande utan användarkontroll inte en lika självklar omställning.

Uppdatering 6 augusti:

Låsa dokument för att förhindra ändringar

Det finns ett relativt enkelt sätt att förhindra ändringar i ett dokument man har öppet. Klicka på titelraden i dokumentet för att få fram en meny där bland annat "Lås" finns som alternativ.

I Lion fanns möjligheten (i inställningarna för Time Machine) att ställa in efter vilken tid som ett dokument automatiskt skulle låsas, där två veckor var förvalt. Denna automatiska låsning är borta i Mountain Lion men menyn för att låsa finns kvar.

Om ett låst dokument redigeras dyker en dialogruta upp som frågar om dokumentet ska dupliceras eller låsas upp.

Kommentarer
29 svar

Datorspelen Portal och Portal 2 har blivit kända bland annat för sina stämingsfulla avslutningslåtar, och här kommer ännu mer musik inspirerad av Portal.

Med den modulära datorn Kano kan vem som helst lära sig att skruva ihop sin egen hårdvara för ett flertal olika användningsområden. Med Kano Code går det också att lära sig grundläggande programmering. 99mac har pratat med Tommy Säl, som arbetar på Kickstarter-succén.

Super Mario Run släpps nästa vecka, och väntas bli ohyggligt populärt. Nu avslöjas dock att spelet kräver uppkoppling mot internet för att fungera.

Läs för dina barn eller själv en ordentlig julsaga i interaktiv form på Ipad, Iphone eller Android när Snobbens ägare Charlie Brown letar julens mening.

Bakom lucka nio i Geeks Julkalender döljer sig både ett fint erbjudande på tangentbordet G610 Orion Red från Logitech, och en tävling där du kan vinna tangentbordet, spelmus och andra tillbehör.

Nintendos USA-chef Reggie Fils-Aime säger att IOS-spelet Super Mario Run inte kommer att dyka upp på den kommande konsolen Nintendo Switch, men en version för Apple TV kan inte uteslutas.