TEST: Lacie 2big Quadra

Behöver du snabb, externt lagringsutrymme? Läs vidare då vi testar en RAID-lösning från Lacie.

Lacie 2big Quadra, design by Neil Poulton, är en extern hårddisklösning, dock lite mer avancerad än den normala USB-hårddisken. Till att början med har den två hårddiskar i kabinettet, vilket bygger på att den har stöd för RAID. Vi ska inte gå in mer på vilken RAID lösning som är bäst i teorin och praktiken utan nöjer oss för tillfället med att 2big Quadra har stöd för bl.a. RAID 0, RAID 1 och en mixad partition. Enkelt sagt kan man med en knapptryckning välja om man vill ha snabbhet, säkerhet eller en mix av båda. Väljer man det snabbaste, RAID 0, så får man mest lagringsutrymme och den snabbaste disken men om en hårddisk skulle gå sönder så försvinner i princip allt även på den andra disken också. Med RAID 1 så speglas allt innehåll på båda diskarna och skulle en gå sönder så finns allt ändå kvar på den andra disken, men med RAID 1 så halveras lagringsutrymmet.

"Quadra" syftar på att 2big Qaudra har stöd för 4 olika gränssnitt, USB, FireWire 400, FireWire 800 och eSATA, så den borde inte vara något problem att koppla in den till vilken dator som helst.

Specifikationer:
Lagringsutrymme: 2 TB i RAID 0, 1 TB i RAID 1
Portar: 1 x eSATA 3Gbits, 2 x FireWire 800, 1 x FireWire 400, 1 x USB 2.0
Mått: 91 x 200 x 172 mm
Vikt: 2700 g (utan diskar), 3428g (med diskar)

Innehåll:
När 2biq Quadra insåg vi att vi inte hade några FireWire-sladdar, men som tur var skickar Lacie med en sladd till varje gränssnitt. I lådan hittar vi förutom kabinettet:

 • USB-sladd

 • eSATA-sladd

 • FireWire 400-sladd

 • FireWire 800-sladd

 • strömsladd

 • verktyg för att ta ut hårddiskarna och ändra RAID-läge

 • sexkantsnyckel

 • CD-ROM med manual

 • Quick Install guide

Hårddiskarna (2 x 1 TB) sitter redan monterade i 2biq Quadra. Hårddiskarna som följde med var Seagate Barracuda 7200.12.

Utseende:
Som många av Lacies produkter så har 2big Quadra designats av Neil Poulton, med andra ord lite mer genomtänkt design än bara en rektangulär låda. Alla sidor är formade som kylflänsar för att kyla bättre, genom kylflänsarna blir nämligen den totala ytan 60% större än om höljet vore slätt. Detta bidrar såklart till en svalare och tystare enhet. Kabinettet är helt gjort i aluminium och kan ställas på vilken sida som helst och även staplas i rack. I botten finns små gummifötter för att minska vibrationer.
På framsidan finns en stor blå knapp som lyser upp (mycket) när 2big Quadra är aktiv. Trycker man på den så fungerar den som en snabbknapp till att t.ex. göra en backup med medföljande Genie® Backup Manager Pro till Windows® eller Intego® Backup Manager Pro till Mac.
På baksidan finns alla portar, strömbrytaren som går att ställa in on, off eller auto som ställer 2big Quadra i standby-läge när den inte jobbar. Samt inställningen i vilket RAID-läge 2big Quadra ska jobba i, detta ställs in genom att hålla knappen på framsidan intryckt samtidigt som man använder ett medföljande verktyg (eller ett gem) för att trycka in knappen under det läge man vill att diskarna ska arbeta i.

Utöver redan nämnda RAID 0 och RAID 1 kan 2big Quadra jobba i ett mixat läge, där man får en partition i RAID 0 och en annan i RAID 1. Tanken är då att man ska arbeta på RAID 0-partition och lagra på RAID 1. Sedan finns ett läge som kallas Big (Concatenation), där båda hårddiskarna blir en (2 TB), fast den andra hårddisken börjar att fyllas först när den första är full.

Allt som allt är det en mycket snygg extern hårddisk som genom höljet i aluminium känns väldigt gedigen och välbyggd.

En nackdel är dock fläkten som sitter på insidan, den låter ganska mycket. Lacie har inte specificerat hur många dB den låter, men det är klart irriterande.

Prestanda:
Testdator Mac: MacBook Pro (6,2), Dualcore Intel i7 2,66 Ghz, 8GB RAM, 120GB OCZ Vertex 2 SSD, OS X 10.6.7
Testdator Windows: Abit Sabertooth P67, Quadcore Intel i7 2600K 3,40Ghz, 16GB RAM, 2 x 60GB OCZ Vertex 2 SSD i RAID 0, Windows 7 64bit

Hur vi utförde testet:
Vi använde fyra olika testfiler:
1) .zip på 493MB
2) videofil på 1,55GB
3) .iso på 4,32GB
4) mapp med 6564 blandade vardagsdokument (.doc, .xls, bilder, etc) med en total storlek på 775MB.

Dessa testfiler kopierades till Little Big Disk via olika gränssnitt, sedan när de väl fanns på 2big Quadra så duplicerades de för att ytterligare testa skriv/läshastigheten. Sedan kopierades filerna tillbaka till testdatorerna.
2big Quadra var inställd på RAID 0 (Fast) för maximal hastighet. Alla tester utfördes i 3 serier med omstarter i mellan.

Uppdatering: Vi la till RAID 1 (Safe) i det gråa fältet. Som ni ser är det inte stor skillnad mellan RAID 0 och RAID 1, även fast det bordet vara det. Lacies svar på det är "Det beror främst på plattform som NAS:en bygger på. Det som ”begränsar” prestandan är processorfrekvens och minnesstorlek."

min:sek, gråa fält är RAID 1

Som jämförelse så tog t.ex. mappen 12,5 sekunder att kopiera från en 7200rpm (intern SATA 3Gbs) till SSDn i Windows maskinen, tillbaka till 7200rpm från SSDn tog det 36,9 sekunder. Att duplicera videofilen tog 20,1 sekunder på MacBook Pro.

I OS X testade vid även hastigheten i AJA KONA System Test med följande inställningar samt via FireWire 800 och RAID 0 (Fast):

 • Video frame size: 1920x1080 10-bit RGB

 • File size: 2GB

 • "Disable file system cache" ska vara ikryssad

 • Test: Disk Read/Write

Samma test i RAID 1 (Safe) gav konstigt nog gav något bättre resultat:
Write: 68,3 MB/s
Read: 81,9 MB/s

Läs mer om AJA i den härtråden i forumet

Pris: 2 TB 2969 kr på lacie.se

Fördelar:
+ många gränssnitt
+ snygg design
+ bra tillbehör som medföljer

Nackdelar:
- fläkten
- tveksam prestandavinst vid RAID 0

Kommentarer
3 svar

Spotify arbetar på sin första egna hårdvaruprodukt i form av en uppkopplad enhet, enligt en jobbannons på företagets webbplats.

Samsung är nöjda med intresset kring Galaxy S8, och meddelar att förhandsbokningarna varit "de bästa någonsin".

99mac tänker på framtiden, och vi vill ha er hjälp. Vad tycker ni att 99mac ska vara, och vad ska det inte vara? Prata och diskutera, och hjälp oss att bygga upp något inför morgondagen.

Apple har rekryterat ytterligare en profilerad VR-expert, nämligen Jeff Norris som tidigare arbetat på NASA med projekt kring virtuell och förstärkt verklighet för astronauter.

Premiären för Apples programserie Carpool Karaoke senareläggs och kommer längre fram i år.

Bristande tillgång på komponenter kan skjuta fram produktionen av Apples nästa Iphone till oktober eller november.