TEST: Apple Soundtrack

<img src=/testlabbet/flenosbilder/soundtrack_boxtestad.jpg>

"The really great thing about "Soundtrack" is that you dont have to know anything about music to use this product!"

Soundtrack är Apple's verktyg för att skapa royalty-fria musikverk och jinglar och släpptes ursprungligen som en del av Final Cut Pro 4. Sedan valde Apple att lansera Soundtrack som en separat produkt.

[b]Att arbeta med Soundtrack[/b]

I Soundtrack så arbetar man med "färdiga" loopar ifrån ett medföljande samplings-bibliotek på närmare 4.5 Gb. Detta bibliotek innehåller ett brett spektra av instrument och spelstilar. Mitt ibland alla trummor, gitarrer, indiska slagverk och blippande syntar hittar man även en gammal hederlig svensk nyckelharpa.

Soundtrack är ett väldigt roligt och trevligt program att arbeta med i sann "i-app" anda. Så det behövs knappast någon manual för att komma igång att arbeta med programmet. Enkelt och smart användargränssnitt som vi är vana att se ifrån Apple. Det är väldigt uppenbart att Soundtrack är första frukten från Apple's uppköp av Emagic. Dels så medföljer ett par av Emagic's effekter och utseendet känns som en korsbefruktning av Logic Audio och Final Cut Pro.

Det finns två sätt att navigera bland alla loopar, dels så kan man söka igenom hårddisken på "tradionellt" vis och dels genom snabbvals-knappar för respektive instrument. Man kan sortera looparna efter tempo och tonart så att det blir lätt att hitta. När man klickar på en loop i listan så aanpassas den till tempot man har angett i arrangemanget. På så sätt så har man möjlighet att provlyssna, samtidigt som ens komposition spelar, om en loop passar in i sammanhanget. Man kan även ändra tempo och tonart när man vill under skapandeprocessen.

När man väl har hittat det man letar efter så drar man helt enkelt in loopen på tidslinjen i sitt arrangemang, då läggs automatiskt ett nytt spår till. Där kan man bestämma volym, panorering och tonhöjd. På varje kanal kan man även lägga tlll effekter. Längden på loopen avgör man genom att "ta tag" i kanterna och dra längs med tidslinjen.

Soundtrack tillåter också import av egna ljudfiler. Det medföljer även ett program som heter "Soundtrack Loop Utillity" där man kan skapa egna taktpunkter i sin importerade ljudfil så att Soundtrack skall kunna justera tempot. Det lilla programmet var inte speciellt imponerande och det var relativt svårt att få till det bra. En annan rätt trist sak med Soundtrack är att integrationen med Final Cut Pro är närmast obefintlig. Man är tvungen att importera och exportera emellan programmen.

[u][size="2"]Slutkommentar:[/u][/size]

Innebär denna lansering att världens alla jingelmakare måste söka nya jobb? Efter en veckas intensivt testande så har jag kommit fram till att jingel-producenterna lugnt kan andas ut. Soundtrack kommer inte att kunna ersätta en professionellt komponerad jingel eller ljudlogotyp. Programmet är oerhört roligt att arbeta med och de medföljande samplingarna är av mycket god kvalité. Det går snabbt och lätt att göra en välljudande musikbakgrund till sitt filmprojekt. Eftersom jag är musikutövare själv så finner jag Soundtrack begränsande och vissa saker som jag ville göra gick helt enkelt inte att genomföra.

[size="2"]Plus:[/size]

  • Helt otroligt kul och lätt att jobba med.

  • Looparna är många, royalty-fria och håller hög kvalité.

  • Looparna är i standard ljudformat (AIFF) och går att använda i andra program.

[size="2"]Minus:[/size]

  • Dålig integrering med Final Cut Pro.

  • Prestandakrävande.

  • I viss mån begränsande.

  • Instabilt (Tre krascher på en vecka).

[size="2"][u]Betyg:[/u][/size]

<img src="http://99mac.com/testlabbet/pics/logo/web/tes...">

Även om Soundtrack är roligt att använda så har jag svårt att motivera ett högre betyg än 2 av 5. Frågan är vem som egentligen ska använda sig av programmet? En musiker har inte mycket glädje av Soundtrack på grund av dess begränsningar. Möjligtvis kan det royalty-fria samplingsbiblioteket locka, men är inte ett starkt argument nog för att lägga ut de 3195 kronor Apple vill ha för programmet. Hobby-filmskapare väljer nog hellre sin favoritartist när de ljudlägger sina filmer och proffsanvändarna inom filmredigering låter nog en utomstående musikproducent skapa något mera "unikt" till sina produktioner. Betyget blir därför en stark tvåa.

Som bonus bjussar jag på två stycken alster som jag har skapat i Soundtrack under min testperiod:

99mac forever! - Sval och smäktande vacker motown-soul,
Fioltechno - Techno med mycket speciell blandning av instrument.

Kommentarer
35 svar

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.