MacNytt lägger ner inom kort

MacNytt lägger ner i slutet på Juni månad

- Uppdaterat tisdag 07:00 med Joakim Jardenberg intervju! -

MacNytt meddelar att sajten stänger i slutet på månaden efter att ha varit online i olika former sedan 1999. Grundaren och ägaren Patric Malm avled efter en längre tids sjukdom i höstas vilket vi skrev om här på 99mac. På MacNytt finns texten: Som ni säkert märkt blir det mindre och mindre aktivitet på MacNytt. Som det är nu är MacNytt att jämföra med ett skepp utan kapten.

För oss som varit med i macbranschen sedan urminnes tider var MacNytt den första stora privata macsidan vid sidan av kommersiella MacWorld och MacPressen som dominerade på den tiden. Innan jag startade 99mac skrev jag som redaktör för MacNytt och jag tror Roger Åberg på MacFeber också gjorde det.

Även om MacNytt inte har varit den lysande stjärna jag saknat sedan milleniumskiftet känns det trist att en branschkollega försvinner.

Ett litet gäng från MacNytt ska försöka göra nystart under namnet Kommando-N, ett namn som även används av en populär amerikansk videoblog (http://commandn.typepad.com/).

Den nya sajten kommer inte byggas vidare i scriptspråket Lasso som Patric varit specialiserad inom utan blir nybygge "från scratch" i Ruby on Rails. Henrik Wannheden kommenterar varför man börjar om från noll:

Vi har inte förlorat tillgänglighet av koden, det är bara det att ingen kan tolka den. MacNytt är byggd i Lasso och det är ingen av oss, eller få andra öht som kan Lasso. Koden är arkaisk, och sajten är lite av Frankenstein som växt i omgångar. Inte ens Patric som byggde det kunde upprätthålla full funktionalitet och tog bort funktion efter funktion eftersom den var svår att underhålla och uppdatera (tex Dagens Fråga). Nu är Patric inte med oss längre och därför måste vi börja om från scratch med en sajt som byggs för att vara uppdateringsbar även i framtiden och av utomstående.

Intervju med Joakim Jardenberg

99mac frågar: Ditt namn finns med som grundare av kommando-n. Berätta lite kort om den nya sajten och din inblandning.

Jardenberg: Jag är inte så inblandad i uppstarten av cmd+n, snarare i bevarandet
av macnytt.se|com som en minnessten över Patric Malm.

Vad händer med Macnytt domänen och sajten? Varför inte använda macnytt
domänen i fortsättningen?

Som den som sannolikt var närmast Patric på slutet fick jag förtroendet att förvalta de gamla domänerna av hans efterlevande. Att avsluta den existerande verksamheten på macnytt ligger i linje med Patrics intentioner den sista tiden, och det handlade mest om hur det skulle göras. Det starka community som utgjort macnytt fick på det här sättet möjligheten att formera sig och bygga upp något nytt och eget, från grunden. Tänk OS9-OSX - ibland måste man bygga om från grunden.

Vad händer med innehållet och användarkonton?

Inget flyttas över eftersom det vore ytterst tveksamt av integritets-skäl. Däremot kommer nyhetsarkivet att sparas och göras tillgängligt på den In Memoriam-sajt som vi lägger på macnytt-domänen.

Vad händer med @macnytt.com mailadresserna?

De kommer sakta men säkert fasas ut.

99mac tackar för intervjun med Joakim Jardenberg!

Intervju med Henrik Wannheden på Kommando-N

99mac frågar: Ditt namn finns med som grundare av kommando-n. Berätta lite kort om den nya sajten och din inblandning!

Henrik: Den nya sajten kom till efter ett litet möte med de kvarvarande aktiva skribenterna om vad 17 vi skulle göra i framtiden. MacNytt dog tillsammans med sin grundare och det fanns inget praktiskt sätt att driva vidare sajten vilket dock ändå gjordes i nästan ett år.

Datumet när MacNytt skulle stängas sattes utanför skribenternas kontroll och när det uppdagades så fick vi helt enkelt aktivera oss. Jag är en del av Kommando-N (⌘N) eftersom jag bryr mig om tanken bakom MacNytt och var en gång tongivande där. Nu är planen är att härja runt på forumet och utöva mitt inflytande över användarna samt fylla sajten med innehåll i form av artiklar. Det mest konkreta jag gjort hittills är att döpa sajten.

Vem har byggt nya kommando-n och vad kommer göra sajten framgångsrik som MacNytt en gång var?

Sajten är byggd av Johan Stille och Janko Luin, och designen är utformad av Hjalmar Hägglund och Jessica Hanmeier. De har använt Ruby on Rails för att snabbt få till stånd något fungerande, och för att lätt kunna expandera sajtens funktioner i framtiden. Utvecklingen av den nya sajten tog en handfull dagar vilket var nödvändigt eftersom datumet då MacNytt läggs ner var väldigt snart och alla inblandade har heltidsjobb vid sidan om.

Hur tror du att kommando-n kommer klara sig i konkurrensen med IDG-ägda MacWorld.se, Bonnier-ägda MacFeber.se, privatägda 99mac.se och ett uppsjö av mindre sajter som MacPro, Maximac etc?

Frågan vi ställde oss när vi skulle besluta om framtiden var "Varför?", och svaret kom rätt snabbt. MacNytt var aldrig om att konkurrera och ⌘N kommer inte vara det heller, vi fyller främst en nisch för oss själva, och de som hängt med MacNytt i vått och torrt. Vi är övertygade om att vi har en plats i Mac-sverige och om vi bara får nöjda läsare så är vi nöjda. I vår mening fanns det ingen annan svensk sajt som var så liberal och öppen för användarna som MacNytt var. Det har alltid varit högt i tak och vi har aldrig sett oss behöva forummoderatorer som censurerat obekväma åsikter. Något som några av sajterna du nämner verkar haft.

Att ⌘N kommer ägas och drivas av användare utan något ekonomiskt intresse, krav från annonsörer eller vinstdrivande ägare gör oss oberoende, och helt i linje för vår vision om communityn. Till skillnad från andra sajter kommer nyhetsrapporteringen inte att vara en kort ingress eller ytligt återberättande och en länk vidare till någon amerikansk sajt. Planen är att faktiskt ledsaga läsarna i informationsbruset, inte spä på stressen. Dessutom kommer vi göra det mycket enkelt för vem som helst att skriva gästartiklar vilket åter igen är helt i linje med att hålla högt i tak och göra engagerade användare ännu mer engagerade.

Vi är kanske den enda sajten som med rätta kommer vara av och för Mac-användare?
Det är vår vision i alla fall.

99mac säger: Hejdå MacNytt och hej till ⌘N!
Mer information på MacNytt.se
MacNytt lägger ner på torsdag eller fredag

Kommentarer
28 svar

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.