Användarnas kartdata från Roomba-dammsugare till salu

Roomba-dammsugare har inte bara samlat upp damm åt användarna, de har också kartlagt bostäderna. Nu vill Irobot sälja kartadatan för att förbättra smarta hemmet-tjänster och produkter.

Roomba-dammsugare samlar inte bara upp damm och katthår, de har också kartlagt användarnas hem. Irobot-chefen Colin Angle säger nu att han är intresserad av att sälja de här kartorna för att förbättra framtida smarta hemmet-teknik.

För två år sedan lanserade #Irobot sin första Wifi-uppkopplade modell. Samtidigt som de snurrar runt hemma i jakt på dammråttor samlar de också in data om hemmets uppbyggnad. Informationen hjälper sedan dammsugarna att lista ut hemmets planlösning och låter dem justera sina städrutter direkt och hantera saker så som flyttade möbler.

Colin Angle säger till nyhetsbyrån Reuters att det finns ett helt ekosystem av prylar och tjänster till det smarta hemmet som skulle bli bättre med detaljrika kartor över användarnas hem. Han säger att Roomba-enheternas data inte kommer att säljas utan användarnas tillstånd, men att han tror att de flesta användare kommer att ge sitt tillstånd i utbyte mot de bättre smarta hemmet-funktionerna.

Irobot hoppas att Google, Apple eller Amazon är intresserade av informationen inom de kommande åren. #Roomba är redan kompatibel med Amazon Alexa och Google Home. Apples Homepod-högtalare är också på gång.

Roomba-användare kan välja bort att dela med sig av data i Irobot Home-appen, men tekniskt innebär Irobots juridiska avtal – som alla användare måste godkänna innan de kan använda produkten – att Irobot har rätt att sälja informationen.

Kommentarer
1 svar

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.

Efter en granskning som Southern Poverty Law Center (SPLC) har gjort tar Spotify bort vitmaktmusik från sitt musikutbud.

Nya läckor påstås visa bilder på Samsungs kommande storformatstelefon och även zoom-fokuserade kameraegenskaper.

Från och med september kan du sätta in pengar på ditt eget konto med hjälp av Swish om du har Nordnet som bank.

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.