Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Gör telefonen till en livräddare

Skaffa dig ett medicinskt ID

IOS innehåller en enkel funktion som kan rädda ditt liv. Har du inte redan aktiverat och fyllt i ditt medicinska ID berättar vi hur du gör här.

Sedan IOS 8 finns en funktion som heter Medicinskt ID inbyggd i IOS för Iphone. Det kan visas även om din telefon är låst och tanken är att exempelvis sjukvårdare vid en nödsituation ska kunna få tag på viktig information som nödkontakter, allergier och annat.

Har du inte redan aktiverat och fyllt i Medicinskt ID kan du följa de här enkla stegen så är du snart igång. Om du redan har aktiverat det, passa på att kolla så att informationen är uppdaterad och korrekt.

Skapa ett ID

För att komma igång startar du appen Hälsa i din Iphone. Längst ner till höger i menyraden finner du Medicinskt ID.

  1. Öppna Hälsa, tryck på Medicinskt ID > Ändra.

  2. Ange nödkontakter och din hälsoinformation som födelsedatum, längd och blodtyp.

  3. Visa på låsskärm måste vara aktivt för att det ska gå att se om din telefon är låst.

  4. När du är färdig trycker du på Klar.

Se ID:t från låsskärmen

Om det någon gång blir skarpt läge och du behöver komma åt ett medicinskt ID i en Iphone är det tack och lov väldigt enkelt.

  1. Tryck på hemknappen.

  2. Tryck på Nödsamtal.

  3. På skärmen Nödsamtal kan du ringa ett nödsamtal eller trycka på Medicinskt ID nere i vänstra hörnet för att få upp medicinsk information om ägaren till telefonen tillsammans med dennes eventuella nödkontakter.

Mediciniskt ID i Apple Watch

Användare med en Apple Watch kan också få fram det medicinska ID:t direkt på handleden. Håll ned sidoknappen en stund tills du får fram en meny där du kan stänga av klockan, visa medicinskt ID eller ringa ett nödsamtal. Dra reglaget för Medicinskt ID från vänster till höger på skärmen för att öppna ID:t.

Snabbkommando för att ringa 112

Apple Watch-ägare kan ställa in så att klockan ringer till 112 och skickar ett meddelande till utvalda nödkontakter med funktionen Nödsamtal SOS. Kortkommandot för att göra detta är att enkelt, håll in sidoknappen tills funktionen aktiveras. Nödkontakterna är samma som du väljer ut till ditt medicinska ID.

Samma funktion kommer till Iphone tillsammans med IOS 11 senare i höst. Där kommer snabbkommandot vara att trycka på hemknappen snabbt fem gånger.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.