Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: Zus den smarta bilhittaren

Företaget Nonda har flertalet produkter för att hjälpa disträa och glömska personer. Nyligen testade vi den smarta nyckelhittaren Ihere som även kunde användas som selfie-kontroll. Nu åker Nondas produkt Zus in i vårt testlabb.

Zus är till för att hjälpa dig hålla koll på var du parkerade bilen senast. Zus sätts in i cigarettändaren på bilen och kan även fungera som laddare till två enheter samtidigt. Nonda lovar att Zus ska ladda dina enheter dubbelt så fort som andra laddare till bilen. Enheten är belyst vid kontakterna så du lätt ska hitta rätt i en mörk bil. Du kan även sätta in USB-kontakten från båda håll, allt för att det ska vara så smidigt som möjligt när du kör bil.

För att komma igång laddar du ner appen Zus till IOS eller Android. Sätt in enheten i cigarettändaren och starta motorn. Se till att Bluetooth är aktiverat på din mobil. När bilen startas tänds några prickar längst ner på enheten och Zus-appen hjälper dig att parkoppla. Det går även att parkoppla flera bilar till appen.

I appen finns flera funktioner. Varje gång du parkerar registreras detta automatiskt i appen och när du ska hitta bilen igen är det bara att öppna appen och gå dit pilen visar. Du kan även ha koll på bilens batteri och få en notis om batteriet riskerar att laddas ur. Personligen uppskattar jag den här funktionen kanske ovanligt mycket eftersom jag knappt kan minnas alla gånger jag stängt dörren halvbra eller glömt stänga av någon lampa, vilket lett till att batteriet dött.

Om du vill dela bilens position med vänner går det att göra via appen, vilket kan vara användbart om du exempelvis delar bilen med någon eller om du ska möta dina vänner vid bilen. Det finns också en funktion för att hjälpa alla som har svårt att hålla koll på tiden. Du kan skriva in hur lång parkeringstid du har och appen förvarnar dig när tiden håller på att gå ut.

Till skillnad från Ihere är funktionerna i Zus faktiskt kopplade till huvudsyftet och alla extra funktioner känns relevanta och inte som krimskrams. Appen är lätt att förstå sig på och på startsidan syns en virtuell kompass, men istället för att peka mot nord pekar den åt min bil. Förutom att berätta för mig vilket håll jag borde gå åt finns information om hur långt bort bilen befinner sig samt när den parkerades senast. Om jag tycker att detta inte är tillräcklig information kan jag skrolla upp en karta som berättar för mig exakt var bilen är parkerad. Jag ser även mig själv som en liten blå plupp på kartan.

Det är lätt att skicka platsinformation till mina vänner via appen, oavsett om de själva har Zus-appen nerladdad på sin mobil eller inte. Om personen i fråga har appen kan de hela tiden se var min bil är parkerad, men jag kan även skicka platsinformation för det specifika tillfället i ett meddelande.

Jämfört med andra mobilladdare till bilen jag testat funkar Zus onekligen mycket bra. Under en bilresa mellan Mjölby och Stockholm laddade jag två Iphone 7 Plus samtidigt. Strax innan 11:00 hade den ena mobilen 19 procent kvar av batteriet. 12:30 var batteriet uppe i 91 procent och vid 13:15 var batteriet färdigladdat. Den andra mobilen använde jag samtidigt som jag laddade mobilen och från 11:00 till 12:30 laddade den från 78 procent till fulladdat. Andra mobilladdare till bilen jag testat har varit betydligt långsammare.

För den som vill ha superkoll på sin bil går det även att registrera resor. Varje gång jag använder bilen registreras åkturen och i efterhand kan jag döpa rutten, fylla i vad jag betalade i parkering och tullar. Jag kan även fylla i vilket syfte resan hade och om det var en privat eller arbetsresa. Detta funkar väldigt smidigt att fylla i och kan många gånger vara till stor hjälp.

Sammanfattningsvis har Zus glatt överraskat mig. Inte för att jag trodde att den skulle vara dålig men jag trodde nog inte att jag skulle få så mycket användning för den som jag faktiskt fått. Att hitta bilen är en liten del av vad Zus kan göra och enheten har fått min lilla Suzuki Wagon R Plus att kännas som en semismart bil.

Jag gillar verkligen hur lätt det blivit att hålla koll på min bil och om min syster ska låna den kan jag enkelt skicka henne informationen om var den är parkerad. Laddning av mobila enheter funkar väldigt smidigt och snabbt även när jag laddar två enheter samtidigt.

Zus - Smart Car Finder
Pris: 399 kronor
Fördelar:
+ Bra extrafunktioner
+ Snabb laddning
+ Lätt att hitta bilen
Nackdelar:
– Inga

Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.