Apple gör flera appar gratis för alla användare

Apple har uppdaterat flera av sina appar för IOS och Mac OS, och i samband gjort de gratis även för användare som inte köper ny hårdvara.

Apple har gjort apparna Imovie, Garageband, Keynote, Pages och Numbers gratis för alla användare, både på Mac och på IOS. Tidigare var dessa appar endast gratis för användare som köpte en ny Mac eller IOS-enhet. I praktiken hade de flesta av dagens Apple-användare därmed tillgång till apparna, men nu har Apple alltså tagit bort priset helt.

Imovie är den äldsta av apparna, och den första versionen släpptes redan 1999. Appen började snart skeppas tillsammans med nya Mac-datorer, och 2003 började den också säljas som en del av sviten Ilife.

Ilife-paketet innehöll tidigare flera program som Itunes, Imovie, Iphoto, IDVD, Iweb och Garageband. Av dessa blev Itunes snart separat i samband med att musikspelaren Ipod tog fart. Iphoto lades ned och ersattes av appen Bilder. Imovie och Garageband är de appar som idag finns kvar.

Den första versionen av Keynote släpptes officiellt 2003, men då hade Steve Jobs redan använt appen ett tag under sina egna presentationer. 2005 fick appen sällskap med ordbehandlaren Pages och sviten började då kallas Iwork. 2007 lades kalkylappen Numbers till och 2010 släpptes Iwork- och Ilife-sviten för IOS.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
8 svar

För alla som använder Chrome eller Googles sökapp i Android går det nu att få en förhandsvisning av Youtube-klipp.

Leveranstiden minskar nu ytterligare för att få hem de trådlösa hörlurarna Airpods från Apples nätbutik. Köpsugna spekulanter behöver nu vänta blott ett par veckor på att få hem sina exemplar.

Google kan ha ett par smarta hörlurar likt Apples Airpods på gång. Lite snokande i en betaversion av en Google-app bjuder på referenser till ett par hörlurar med Google Assistant.

Googles nästa version av Android kommer som rykten har påstått att döpas efter den välkända kakan Oreo.

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.

Efter en granskning som Southern Poverty Law Center (SPLC) har gjort tar Spotify bort vitmaktmusik från sitt musikutbud.