Apple gör flera appar gratis för alla användare

Apple har uppdaterat flera av sina appar för IOS och Mac OS, och i samband gjort de gratis även för användare som inte köper ny hårdvara.

Apple har gjort apparna Imovie, Garageband, Keynote, Pages och Numbers gratis för alla användare, både på Mac och på IOS. Tidigare var dessa appar endast gratis för användare som köpte en ny Mac eller IOS-enhet. I praktiken hade de flesta av dagens Apple-användare därmed tillgång till apparna, men nu har Apple alltså tagit bort priset helt.

Imovie är den äldsta av apparna, och den första versionen släpptes redan 1999. Appen började snart skeppas tillsammans med nya Mac-datorer, och 2003 började den också säljas som en del av sviten Ilife.

Ilife-paketet innehöll tidigare flera program som Itunes, Imovie, Iphoto, IDVD, Iweb och Garageband. Av dessa blev Itunes snart separat i samband med att musikspelaren Ipod tog fart. Iphoto lades ned och ersattes av appen Bilder. Imovie och Garageband är de appar som idag finns kvar.

Den första versionen av Keynote släpptes officiellt 2003, men då hade Steve Jobs redan använt appen ett tag under sina egna presentationer. 2005 fick appen sällskap med ordbehandlaren Pages och sviten började då kallas Iwork. 2007 lades kalkylappen Numbers till och 2010 släpptes Iwork- och Ilife-sviten för IOS.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
8 svar

Superhjältar, trollkarlar och rymdäventyrare står på menyn när Fulkultur sätter Marvels filmuniversum under luppen.

En 40-årig man som anklagas för att ha mördat sin fru kan fällas efter att data från hustruns Fitbit-armband lagts fram som bevis.

Under parollen "Today at Apple" ska dussintals kostnadsfria seminarier erbjudas i alla Apples butiker med start i maj.

EU-kommissionen utreder svenska mobiloperatörer efter misstanke att de ägnar sig åt samverkan för att hindra konkurrens.

Spotify arbetar på sin första egna hårdvaruprodukt i form av en uppkopplad enhet, enligt en jobbannons på företagets webbplats.

Samsung är nöjda med intresset kring Galaxy S8, och meddelar att förhandsbokningarna varit "de bästa någonsin".