Apple gör flera appar gratis för alla användare

Apple har uppdaterat flera av sina appar för IOS och Mac OS, och i samband gjort de gratis även för användare som inte köper ny hårdvara.

Apple har gjort apparna Imovie, Garageband, Keynote, Pages och Numbers gratis för alla användare, både på Mac och på IOS. Tidigare var dessa appar endast gratis för användare som köpte en ny Mac eller IOS-enhet. I praktiken hade de flesta av dagens Apple-användare därmed tillgång till apparna, men nu har Apple alltså tagit bort priset helt.

Imovie är den äldsta av apparna, och den första versionen släpptes redan 1999. Appen började snart skeppas tillsammans med nya Mac-datorer, och 2003 började den också säljas som en del av sviten Ilife.

Ilife-paketet innehöll tidigare flera program som Itunes, Imovie, Iphoto, IDVD, Iweb och Garageband. Av dessa blev Itunes snart separat i samband med att musikspelaren Ipod tog fart. Iphoto lades ned och ersattes av appen Bilder. Imovie och Garageband är de appar som idag finns kvar.

Den första versionen av Keynote släpptes officiellt 2003, men då hade Steve Jobs redan använt appen ett tag under sina egna presentationer. 2005 fick appen sällskap med ordbehandlaren Pages och sviten började då kallas Iwork. 2007 lades kalkylappen Numbers till och 2010 släpptes Iwork- och Ilife-sviten för IOS.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
8 svar

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.