Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Farliga USB-laddare återkallas

Har du köpt en billig laddare från CDON, Fyndiq eller andra ställen bör du kontrollera modellen. Elsäkerhetsverket har nu beslutat om försäljningsförbud av 14 olika USB-laddare.

Billiga USB-laddare är ofta osäkra, och har kontrollerats undermåligt vid tillverkningen. Elsäkerhetsverket har nu granskat USB-laddare och hittat 14 stycken modeller med mycket allvarliga brister i konstruktion, dokumentation och märkning. Dessa modeller har nu belagts med säljstopp och återkallelse.

Laddarna ifråga har tillverkats av olika aktörer, och har sålts på ett flertal olika ställen, exempelvis CDON, Fyndiq, Cableworld, Lux-case, Themobilestore och Sunnerberg Teknik. Sex av tillverkarna har återkallat produkterna frivilligt, övriga åtta har belagts med tvingange beslut från Elsäkerhetsverket.

Laddarna har dels bristfällig hållbarhet, felaktiga dimensioner och obefintlig dokumentation. Värre är att ingen av laddarna är utrustad med transformator som lever upp till kravet på isolationsavstånd. Dessa laddare riskerar därmed att vara direkt livsfarliga för en användare. Mikael Carlson på Elsäkerhetsverket säger i ett pressmeddelande:

– Vi är förvånade över att det är så många brister men också allvarlighetsgraden på bristerna. Sex av laddarna har inget isolationsavstånd alls mer än lacken på ledarna. Risken att få en elchock av dessa laddare är överhängande och förenat med livsfara.

Sju av laddarna är heller inte märkta med tillverkarens namn, och en laddare märkt med Nokia misstänks vara en piratkopia. En laddare från Lidu anses också vara ett försök att efterlikna en originalladdare från Samsung genom vilseledande märkning. Två laddare märkta med Foxink anses på samma sätt försöka likna originalladdare från Apple.

Laddarna kritiseras också för sin bristfälliga konstruktion som riskerar att sprida brand. Endast en av laddarna har en så kallad Y-kondensator med rätt klassificering. Ingen av de övriga laddarna klarade ett överspänningsprov på 3 000 volt. Plastmaterialet i tolv av laddarna är heller inte beständigt mot eld.

Har du köpt en laddare är det rekommenderat att kika igenom hela listan från Elsäkerhetsverket så att produkten inte finns med. Listan visar också mer detaljerat vilka brister respektive laddare har, samt vanliga försäljningsställen.

Elsäkerhetsverket är en myndighet med uppdrag att arbeta för elsäkerhet genom föreskrifter och tillsyn. Totalt granskar Myndigheten 60 olika USB-laddare, och arbetet med övriga 46 modeller fortskrider. En sammanfattande rapport väntas i slutet av maj.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
11 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.