Farliga USB-laddare återkallas

Har du köpt en billig laddare från CDON, Fyndiq eller andra ställen bör du kontrollera modellen. Elsäkerhetsverket har nu beslutat om försäljningsförbud av 14 olika USB-laddare.

Billiga USB-laddare är ofta osäkra, och har kontrollerats undermåligt vid tillverkningen. Elsäkerhetsverket har nu granskat USB-laddare och hittat 14 stycken modeller med mycket allvarliga brister i konstruktion, dokumentation och märkning. Dessa modeller har nu belagts med säljstopp och återkallelse.

Laddarna ifråga har tillverkats av olika aktörer, och har sålts på ett flertal olika ställen, exempelvis CDON, Fyndiq, Cableworld, Lux-case, Themobilestore och Sunnerberg Teknik. Sex av tillverkarna har återkallat produkterna frivilligt, övriga åtta har belagts med tvingange beslut från Elsäkerhetsverket.

Laddarna har dels bristfällig hållbarhet, felaktiga dimensioner och obefintlig dokumentation. Värre är att ingen av laddarna är utrustad med transformator som lever upp till kravet på isolationsavstånd. Dessa laddare riskerar därmed att vara direkt livsfarliga för en användare. Mikael Carlson på Elsäkerhetsverket säger i ett pressmeddelande:

– Vi är förvånade över att det är så många brister men också allvarlighetsgraden på bristerna. Sex av laddarna har inget isolationsavstånd alls mer än lacken på ledarna. Risken att få en elchock av dessa laddare är överhängande och förenat med livsfara.

Sju av laddarna är heller inte märkta med tillverkarens namn, och en laddare märkt med Nokia misstänks vara en piratkopia. En laddare från Lidu anses också vara ett försök att efterlikna en originalladdare från Samsung genom vilseledande märkning. Två laddare märkta med Foxink anses på samma sätt försöka likna originalladdare från Apple.

Laddarna kritiseras också för sin bristfälliga konstruktion som riskerar att sprida brand. Endast en av laddarna har en så kallad Y-kondensator med rätt klassificering. Ingen av de övriga laddarna klarade ett överspänningsprov på 3 000 volt. Plastmaterialet i tolv av laddarna är heller inte beständigt mot eld.

Har du köpt en laddare är det rekommenderat att kika igenom hela listan från Elsäkerhetsverket så att produkten inte finns med. Listan visar också mer detaljerat vilka brister respektive laddare har, samt vanliga försäljningsställen.

Elsäkerhetsverket är en myndighet med uppdrag att arbeta för elsäkerhet genom föreskrifter och tillsyn. Totalt granskar Myndigheten 60 olika USB-laddare, och arbetet med övriga 46 modeller fortskrider. En sammanfattande rapport väntas i slutet av maj.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
11 svar

För alla som använder Chrome eller Googles sökapp i Android går det nu att få en förhandsvisning av Youtube-klipp.

Leveranstiden minskar nu ytterligare för att få hem de trådlösa hörlurarna Airpods från Apples nätbutik. Köpsugna spekulanter behöver nu vänta blott ett par veckor på att få hem sina exemplar.

Google kan ha ett par smarta hörlurar likt Apples Airpods på gång. Lite snokande i en betaversion av en Google-app bjuder på referenser till ett par hörlurar med Google Assistant.

Googles nästa version av Android kommer som rykten har påstått att döpas efter den välkända kakan Oreo.

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.

Efter en granskning som Southern Poverty Law Center (SPLC) har gjort tar Spotify bort vitmaktmusik från sitt musikutbud.