Hjälp oss att bygga framtidens 99mac

99mac tänker på framtiden, och vi vill ha er hjälp. Vad tycker ni att 99mac ska vara, och vad ska det inte vara? Prata och diskutera, och hjälp oss att bygga upp något inför morgondagen.

99mac har numera en ganska anrik historia. Redan 2001 började sajten som ett användarforum för "Apple-entusiaster". Som namnet antyder skulle det handla om Mac till 99 procent. Redan samma år började dock även Apple själva att vidga sitt fokus, med lanseringen av musikspelaren Ipod.

Sedan dess har det som bekant hänt en hel del både hos Apple och i teknikvärlden i stort. Även 99mac har idag rört sig ganska långt ifrån "nästan bara Mac-snack". Sedan 2011 huserar vi under samma tak som SweClockers, och 2015 fick vi sällskap av FZ i det som numera heter Geeks. För 99mac innebär det att vi idag har helt andra möjligheter i form av video, ljudproduktion och text. Samtidigt har hela branschen utmaningar framför sig att hitta bra intäktskällor, som inte kompromissar vare sig värdet till läsarna eller redaktionens integritet.

Vad gäller Apple har företaget genomgått ett ledarskifte när ikonen och grundaren Steve Jobs tragiskt gick bort 2011, och rodret övertogs av Tim Cook. Även innan dess hade Apple för många blivit kända som Iphone-företaget, och Apple har idag inte mindre än fyra mjukvaruplattformar i form av Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS. Apple har dessutom satsat på molnet, blivit en storspelare inom strömmande musik och börjat intressera sig för det smarta hemmet genom ramverket Homekit. Det ryktas också om framtida storsatsningar på både självkörande bilar och virtuell verklighet. Apple har vuxit och förändrats sedan 2001, och kommer fortsätta att göra det framöver.

Långvariga besökare på 99mac har säkert också märkt att vi själva också har breddat fokus. Inte bara genom att bevaka Apple, och deras nya intresseområden. Även andra plattformar har kommit in, så som Google, Samsung och även Microsoft. Många av er läsare ser detta som positivt, och har efterfrågat en sådan täckning av den mobila teknikbranschen. Andra föredrar när vi bara skriver om Apple.

Även rent tekniskt och designmässigt börjar vår kära webbsajt bli till åren. Vi har en lång lista på funktioner och förändringar vi skulle vilja genomföra, och många av dessa har också pekats ut av er läsare. På redaktionen pågår just nu arbetet med att staka ut framtiden för 99mac, med allt vad det innebär. I det arbetet är ni medlemmar livsviktiga, och vi vill därför bjuda in er att delta i samtalet om vad 99mac ska vara framöver.

Diskussionen är öppen, och vi vill gärna höra era åsikter och tankar. Som ett underlag för samtalet kommer här några frågeställningar, men det är helt fritt att ignorera dessa eller bara svara på vissa. Skriv gärna i diskussionstråden, men det går också bra att kontakta oss direkt om ni hellre vill. Det viktigaste är att vi får höra från er, våra medlemmar, vad ni saknar, vad ni önskar, vad ni vill se i framtiden!

Diskussionsfrågor

1. Tycker du att det är bra att 99mac breddat sitt fokus, eller önskar du att det kunde handla enbart om Apples ekosystem? Eller kanske bara om Mac?

2. Vad tycker du om de olika typerna av material vi publicerar? Vill du se mer (eller mindre) av tester, krönikor, korta nyheter, podd och så vidare?

3. Om du fick önska något som vi inte har idag, vad skulle det vara?

4. Om du fick välja bort något, vad skulle det vara?

5. Vad är det bästa med 99mac idag, och det sämsta?

6. Vad tycker du om reklamen som visas på 99mac?

7. Vad tycker du om diskussionsforumet på 99mac?

8. Hur kom det sig att du började besöka 99mac, och är det fortfarande samma saker som gör att du kommer hit?

9. Vad skulle göra 99mac bättre i framtiden?

10. Vad ska 99mac absolut inte göra?

Vi hoppas att ni vill hjälpa oss i vårt förändringsarbete, så att framtidens 99mac kan bli något suveränt!

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
127 svar

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.

Efter ett gäng billigare telefoner är det nu dags för HMD att släppa sitt första flaggskepp som bär namnet Nokia 8.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Enligt nya rapporter kommer Apple att spendera omkring åtta miljarder kronor på eget videomaterial till Apple Music. Upp till tio nya serier ska släppas till tjänsten det kommande året.

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.