snabbtest

99mac lyser upp med Ikea Trådfri

99mac har tagit hem ett utbud av Ikeas smarta belysning Trådfri. Testlabbet lyses upp ordentligt, när Amanda och Jakob monterar och testar.

Ikeas satsning på smart belysning är nu officiellt lanserad, och 99mac har tagit hem en uppsättning lampor med tillbehör för att sprida ljus över tillvaron i testlabbet. Produktsortimentet heter Trådfri, och består förutom lampor i olika varianter av dimmer, fjärrkontroll samt en gateway som ansluts till hemmets Wifi-router. Därtill finns en LED-panel som kan monteras i tak eller på vägg. Det Ikea också har är tät integration med möbler i form av en serie Bestå-hyllor där dörren är en upplyst LED-panel.

Installationen är smärtfri, och precis som alltid när det gäller Ikea är det största hindret att ta sig in i emballaget snarare än att montera själva innehållet. I korthet är det bara att skruva i lamporna, koppla gateway till routern och ställa in allt med hjälp av appen. Fjärrkontrollen används för att parkoppla varje lampa för sig, och sedan går de att styra antingen separat eller koppla till olika scener. Till skillnad från konkurrenten Philips Hue erbjuder Ikea inte lampor i olika färger, utan alla är vita med olika intensitet. Värmen på ljuset kan växlas mellan tre förvalda lägen (Vardag, Fokus eller Avkoppling). Här märks begränsningen tydligt, då Philips erbjuder ett rikt sortiment av lampor i alla regnbågens färger.

Nästa stora begränsning är att Ikea Trådfri inte har inbyggt stöd för varken Apples ramverk #Homekit, Amazon Echo eller Google Home. Det innebär att det inte går att kommunicera med gateway-enheten via någon digital röstassistent i ens smarta mobiltelefon. Philips gateway Hue Bridge har däremot detta i form av inbyggt stöd för Homekit. Det betyder att den, och därmed Philips lampor går att integrera med appen Home och samverka med andra smarta hemmet-prylar med Homekit-stöd så som produkter från Belkin, Netatmo och andra.

Både Ikea Trådfri och Philips Hue använder protokollet Zigbee, vilket i teorin borde innebär att en Philips Hue Bridge kan fungera med Ikeas lampor för att ge Homekit-kompatibilitet. Detta fungerade tidigare, men gör det inte längre efter att Philips uppdaterade mjukvaran till sin gateway. Om det är Philips som medvetet försöker hindra lampor från andra tillverkare, eller Ikea som inte följer protokollet fullt ut är i dagsläget oklart. På Philips forum för utvecklare utlovades för en tid sedan en uppdatering för att återställa kompatiblitet med lampor från tredje part, men i dagsläget fungerar det alltså inte. Det är riktigt trist, då möjligheten att styra belysningen från Ikeas egna app bara känns som halva lösningen.

Ännu begränsad

Ikea är visserligen ny på banan när det gäller smart belysning, men begränsningen i stöd för andra plattformar och bristen på lampor i olika färger är två ordentliga nackdelar. Vi kan hoppas att utbudet snart breddas, och att mjukvaruuppdateringar ger utökat stöd. Annars är det priset som är Ikeas stora triumfkort. När vi jämför en Ikea-lampa mot en Philips-lampa är skillnaden inte nämnvärd, men tillbehör som fjärrkontroller, gateway och dimmer skiljer rejält i pris. Den som vill belysa hela sitt hem kommer alltså bra mycket billigare undan med Ikea Trådfri. Men lösningen är åtminstone i dagsläget mer begränsad än Philips Hue och andra konkurrenter.

Kommentarer
31 svar

Den här veckan hos 99mac: Samsung Galaxy S8, Spotifys nya hårdvara och Office-assistenten.

1984 var det inte alla som var med på tekniktåget, till exempel inte programledaren för TV-programmet Dokument Utifrån.

Ett tidigare avsomnat Apple-projekt om Swish-liknande överföringar från konsument till konsument kan ha väckts till liv igen.

Under ett event i New York har Acer presenterat nya bärbara datorer och en hälsofokuserad smart klocka.

Det råder sannerligen ingen brist på läckra koncept för hur Apples produkter skulle kunna se ut, och det senaste konceptet gäller Macbook Pro.

Prestandasiffror från vad som påstås vara resultat för Apples kommande systemkrets A11 krossar allt motstånd i mätverktyget Geekbench.