Hidden Folks - gulligt sakletarspel

Hidden Folks är ett ganska simpelt sakletarspel, som dock charmar tack vare sinnrikt illustrerade bilder, lustiga ljudeffekter och en nästan total gullighet.

Sylvain Tegroeg är en fransk illustratör som specialiserar sig på gulliga handritade motiv med näst intill ohemult mycket detaljer. Hans teckningar ser ut att passa fint i barnböcker, men tillsammans med spelutvecklaren Adriaan de Jongh har han nu skapat spelet Hidden Folks som finns för IOS, Apple TV, Mac, Windows och Linux.

Utgångspunkten i Hidden Folks är Tegroegs fantastiska illustrationer, med ett myller av gömda figurer och saker att hitta för spelaren. Det hela påminner om de kända böckerna Finding Waldo, som på svenska översatts till Var är Waldo, Var är Hugo eller Var är Valle? Kort och gott handlar det om att trycka och svepa på skärmen för att hitta alla dolda hemligheter, vilket inte är det lättaste.

Appen kostar 40 kronor för IOS, och för det priset ingår över 14 stycken stora handritade områden med olika miljöer, och över 900 ljudeffekter som alla är helt vokala. Som en bonus ingår också stickers till Imessage.

Gulligt är bara förnamnet när det gäller Hidden Folks. Tempot är småputtrigt, tonen är käck och utmaningen lagom svår. Bara illustrationerna gör denna app väl värd ett köp, och små barn kommer säkerligen kunna leta dolda figurer i timmar.

Skriven av Jakob Nilsson

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.