Tips

Öde ö-program från BBC tillgängligt online

Långköraren Desert Island Discs från BBC finns att lyssna på online, alla 3 105 avsnitt.

En av den brittiska radions riktiga långkörare är programmet Desert Island Discs, där anmärkningsvärda personer får välja ut åtta ljudinspelningar (oftast musik), en bok och en lyxpryl att ta med sig till en öde ö. Programmet fyllde nyligen 75 år, och har sänts sedan 29 januari 1942.

Sammanlagt har det blivit över 3 000 avsnitt, och alla dessa finns tillgängliga att lyssna på och ladda ned från BBC:s webbplats. Programmet finns även tillgängligt som podcast via Itunes. Programmet leddes under många år av radioprofilen Roy Plomley, men sedan 2006 är det Kirsty Young som håller i trådarna.

Till listan över kändisar som varit med kan bland annat nämnas Brigitte Bardot, David Attenborough, Louis Armstrong, Judi Dench, Kylie Minogue, Bill Gates och många andra. Reglerna i programmet är strikta, och till exempel får lyxprylen inte vara något levande och inte hjälpa personen att fly från den öde ön. Vissa undantag har dock gjorts; prinsessan Michael av Kent från den brittiska kungafamiljen tilläts exempelvis ta med sin katt. Komikern John Cleese fick också ta med sig Monty Python-kollegan Michael Palin, på villkoret att han var död och uppstoppad.

Om du själv var med i programmet, vad skulle du ta med dig till en öde ö? Du får välja åtta inspelningar, en bok och ett lyxföremål.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
12 svar

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.

Efter ett gäng billigare telefoner är det nu dags för HMD att släppa sitt första flaggskepp som bär namnet Nokia 8.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Enligt nya rapporter kommer Apple att spendera omkring åtta miljarder kronor på eget videomaterial till Apple Music. Upp till tio nya serier ska släppas till tjänsten det kommande året.

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.