Tips

Öde ö-program från BBC tillgängligt online

Långköraren Desert Island Discs från BBC finns att lyssna på online, alla 3 105 avsnitt.

En av den brittiska radions riktiga långkörare är programmet Desert Island Discs, där anmärkningsvärda personer får välja ut åtta ljudinspelningar (oftast musik), en bok och en lyxpryl att ta med sig till en öde ö. Programmet fyllde nyligen 75 år, och har sänts sedan 29 januari 1942.

Sammanlagt har det blivit över 3 000 avsnitt, och alla dessa finns tillgängliga att lyssna på och ladda ned från BBC:s webbplats. Programmet finns även tillgängligt som podcast via Itunes. Programmet leddes under många år av radioprofilen Roy Plomley, men sedan 2006 är det Kirsty Young som håller i trådarna.

Till listan över kändisar som varit med kan bland annat nämnas Brigitte Bardot, David Attenborough, Louis Armstrong, Judi Dench, Kylie Minogue, Bill Gates och många andra. Reglerna i programmet är strikta, och till exempel får lyxprylen inte vara något levande och inte hjälpa personen att fly från den öde ön. Vissa undantag har dock gjorts; prinsessan Michael av Kent från den brittiska kungafamiljen tilläts exempelvis ta med sin katt. Komikern John Cleese fick också ta med sig Monty Python-kollegan Michael Palin, på villkoret att han var död och uppstoppad.

Om du själv var med i programmet, vad skulle du ta med dig till en öde ö? Du får välja åtta inspelningar, en bok och ett lyxföremål.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
12 svar

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.

Fulkultur dyker ner i de två första Terminator-filmerna, och utreder massproduktionen av Arnold-liknande mördarrobotar, samt tidsresans logik och konsten att göra en bra actionfilm.