Tips

Öde ö-program från BBC tillgängligt online

Långköraren Desert Island Discs från BBC finns att lyssna på online, alla 3 105 avsnitt.

En av den brittiska radions riktiga långkörare är programmet Desert Island Discs, där anmärkningsvärda personer får välja ut åtta ljudinspelningar (oftast musik), en bok och en lyxpryl att ta med sig till en öde ö. Programmet fyllde nyligen 75 år, och har sänts sedan 29 januari 1942.

Sammanlagt har det blivit över 3 000 avsnitt, och alla dessa finns tillgängliga att lyssna på och ladda ned från BBC:s webbplats. Programmet finns även tillgängligt som podcast via Itunes. Programmet leddes under många år av radioprofilen Roy Plomley, men sedan 2006 är det Kirsty Young som håller i trådarna.

Till listan över kändisar som varit med kan bland annat nämnas Brigitte Bardot, David Attenborough, Louis Armstrong, Judi Dench, Kylie Minogue, Bill Gates och många andra. Reglerna i programmet är strikta, och till exempel får lyxprylen inte vara något levande och inte hjälpa personen att fly från den öde ön. Vissa undantag har dock gjorts; prinsessan Michael av Kent från den brittiska kungafamiljen tilläts exempelvis ta med sin katt. Komikern John Cleese fick också ta med sig Monty Python-kollegan Michael Palin, på villkoret att han var död och uppstoppad.

Om du själv var med i programmet, vad skulle du ta med dig till en öde ö? Du får välja åtta inspelningar, en bok och ett lyxföremål.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
12 svar

Hidden Folks är ett ganska simpelt sakletarspel, som dock charmar tack vare sinnrikt illustrerade bilder, lustiga ljudeffekter och en nästan total gullighet.

Apple uppdaterar musikrigg-programmet Mainstage till version 3.3, med en lång lista av nya funktioner och åtgärder.

Apparna Pages, Numbers och Keynote får en uppdatering av Apple både på Mac, Iphone och Ipad.

Även Apple TV får en ny version av operativsystemet, och TV OS 2 erbjuder bland annat snabbare skrollning och smidigare hyrfilmsupplevelse.

Apple har uppdaterat mjukvaran i Apple Watch till version 3.2, med bland annat den nya funktionen bioläge.

Apple har uppdaterat operativsystemet Mac OS Sierra till version 10.12.4, med bland annat den nya funktionen Night Shift.

Tack till mattiL för detta #nyhetstips!