Tips

Öde ö-program från BBC tillgängligt online

Långköraren Desert Island Discs från BBC finns att lyssna på online, alla 3 105 avsnitt.

En av den brittiska radions riktiga långkörare är programmet Desert Island Discs, där anmärkningsvärda personer får välja ut åtta ljudinspelningar (oftast musik), en bok och en lyxpryl att ta med sig till en öde ö. Programmet fyllde nyligen 75 år, och har sänts sedan 29 januari 1942.

Sammanlagt har det blivit över 3 000 avsnitt, och alla dessa finns tillgängliga att lyssna på och ladda ned från BBC:s webbplats. Programmet finns även tillgängligt som podcast via Itunes. Programmet leddes under många år av radioprofilen Roy Plomley, men sedan 2006 är det Kirsty Young som håller i trådarna.

Till listan över kändisar som varit med kan bland annat nämnas Brigitte Bardot, David Attenborough, Louis Armstrong, Judi Dench, Kylie Minogue, Bill Gates och många andra. Reglerna i programmet är strikta, och till exempel får lyxprylen inte vara något levande och inte hjälpa personen att fly från den öde ön. Vissa undantag har dock gjorts; prinsessan Michael av Kent från den brittiska kungafamiljen tilläts exempelvis ta med sin katt. Komikern John Cleese fick också ta med sig Monty Python-kollegan Michael Palin, på villkoret att han var död och uppstoppad.

Om du själv var med i programmet, vad skulle du ta med dig till en öde ö? Du får välja åtta inspelningar, en bok och ett lyxföremål.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
12 svar

Efter en tids vardagsanvändning kan 99mac konstatera att Apples nya grundmodell av Ipad levererar stort när det gäller batteritid, men den överraskar inte.

Stockholms landsting har slagit fast att digitala tjänster ska vara en garanterad möjlighet hos alla vårdgivare i länet framöver.

Svenska Spotify köper upp ännu ett företag, nämligen Niland som utvecklar AI-teknik för musikrekommendationer och sökning.

Bilder på vad som påstås vara gjutformar för Apples kommande Iphone-modeller har dykt upp på den kinesiska mikrobloggen Weibo.

Apples förlängda garantiprogram för grafikproblem som drabbat Macbook Pro från 2011 gäller inte längre, meddelar företaget.

Macstories fantiserar om ny funktionalitet till Ipad i en tre minuter lång konceptvideo för IOS 11.