Tips

Öde ö-program från BBC tillgängligt online

Långköraren Desert Island Discs från BBC finns att lyssna på online, alla 3 105 avsnitt.

En av den brittiska radions riktiga långkörare är programmet Desert Island Discs, där anmärkningsvärda personer får välja ut åtta ljudinspelningar (oftast musik), en bok och en lyxpryl att ta med sig till en öde ö. Programmet fyllde nyligen 75 år, och har sänts sedan 29 januari 1942.

Sammanlagt har det blivit över 3 000 avsnitt, och alla dessa finns tillgängliga att lyssna på och ladda ned från BBC:s webbplats. Programmet finns även tillgängligt som podcast via Itunes. Programmet leddes under många år av radioprofilen Roy Plomley, men sedan 2006 är det Kirsty Young som håller i trådarna.

Till listan över kändisar som varit med kan bland annat nämnas Brigitte Bardot, David Attenborough, Louis Armstrong, Judi Dench, Kylie Minogue, Bill Gates och många andra. Reglerna i programmet är strikta, och till exempel får lyxprylen inte vara något levande och inte hjälpa personen att fly från den öde ön. Vissa undantag har dock gjorts; prinsessan Michael av Kent från den brittiska kungafamiljen tilläts exempelvis ta med sin katt. Komikern John Cleese fick också ta med sig Monty Python-kollegan Michael Palin, på villkoret att han var död och uppstoppad.

Om du själv var med i programmet, vad skulle du ta med dig till en öde ö? Du får välja åtta inspelningar, en bok och ett lyxföremål.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
12 svar

Spotify arbetar på sin första egna hårdvaruprodukt i form av en uppkopplad enhet, enligt en jobbannons på företagets webbplats.

Samsung är nöjda med intresset kring Galaxy S8, och meddelar att förhandsbokningarna varit "de bästa någonsin".

99mac tänker på framtiden, och vi vill ha er hjälp. Vad tycker ni att 99mac ska vara, och vad ska det inte vara? Prata och diskutera, och hjälp oss att bygga upp något inför morgondagen.

Apple har rekryterat ytterligare en profilerad VR-expert, nämligen Jeff Norris som tidigare arbetat på NASA med projekt kring virtuell och förstärkt verklighet för astronauter.

Premiären för Apples programserie Carpool Karaoke senareläggs och kommer längre fram i år.

Bristande tillgång på komponenter kan skjuta fram produktionen av Apples nästa Iphone till oktober eller november.