fredagsvideo

Den mänskliga datorn

Denna vecka hyllar vi matematikgeniet Katherine G. Johnson som under flera år jobbade som mänsklig dator hos NASA och bland annat räknade ut projektilbanan för Apollo 11:s resa till månen och tillbaka.

I onsdags var det internationella kvinnodagen. Därför tänker vi tillägna denna veckas #fredagsvideo Katherine G. Johnson, en matematiker och fysiker som bland annat beräknade hur Apollo 11 behövde åka för att ta sig till månen och sedan komma tillbaka till jorden.

Johnson föddes 1918 och var den yngsta av fyra syskon. Redan i tidig ålder visade hon en klar begåvning för matematik men skolan som Johnson gick på erbjöd inte utbildning över årskurs åtta till afroamerikaner. Familjen flyttade då till West Virginia eftersom det fanns en skola som afroamerikaner fick gå på där. Katherine Johnson började i High school redan som tioåring, normalt är elever som börjar High school fjorton år gamla. Som fjortonåring var Johnson klar med High School och började på West Virginia State Collage.

Katherines mål i karriären var att bli en forskare inom matematik, trots att det vid den tiden var väldigt svårt för afroamerikaner och kvinnor att ta sig in på det fältet. Sina första år i karriären spenderade hon som lärare men 1952 fick hon tips om att det som senare blev NASA sökte ”mänskliga datorer”.

Mellan 1953 och 1958 jobbade Johnson som vad NASA skämtsamt kallade ”datorer i kjol”. Mellan åren 1958 och 1986 jobbade Johson som flyg- och rymdtekniker. Hon beräknade projektilbanan för såväl femte maj 1961 när Alan Shepard skickades ut i rymden som Apollo 11:s resa till månen och tillbaka. Hon var även involverad i 7 Mercury.

2015 belönades Katherine Johnson med Amerikanska Presidentens frihetsmedalj, vilket är USA:s främsta civila utmärkelse. Hennes liv och karriär har även filmatiserats. I februari i år hade filmen Dolda tillgångar (Hidden Figures) premiär i Sverige. [Källa: Wikipedia]

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.