Apple om CIA-härvan: "Många av sårbarheterna har åtgärdats"

Igår publicerade Wikileaks läckta dokument från CIA som bland annat avslöjar att organisationen kan hacka sig in i IOS- och Andoid-enheter. Nu uppger Apple att många av kryphålen i IOS redan är åtgärdade.

I tisdags publicerade Wikileaks en stor läcka i form av 8 761 dokument som bland annat innehåller hemlig information från CIA:s högkvarter i Langley. Bland informationen som avslöjades finns medel och metoder CIA använt för hackning. Enligt dokumenten ska CIA till exempel kunna hacka IOS- och Android-telefoner för att använda dem som hemliga mikrofoner. Även andra enheter som TV-apparater ska kunna hackas.

#Wikileaks hävdar att CIA nyligen förlorade större delen av sin hacker-arsenal som bestod av bland annat trojaner, virus och fjärranslutningssystem, med mera. Nu går #Apple ut och försäkrar sina användare att de redan åtgärdat många av buggarna som CIA använt sig av för att hacka IOS-enheter. Företaget håller nu på att gå igenom oupptäckta brister i systemet för att kunna åtgärda dem så fort som möjligt. Apple säger i ett uttalande:

– Apple är djupt engagerade att skydda våra kunders privatliv och säkerhet. Tekniken som är inbyggd i dagens Iphone-telefoner uppvisar den bästa datasäkerheten som är tillgänglig för privatpersoner, och vi jobbar ständigt med att leva upp till den standarden. Våra produkter och vår mjukvara är designade för att snabbt kunna få säkerhetsuppdateringar, och 80 procent av alla IOS-enheter har senaste uppdateringen installerad. Vår första analys av läget visade att vi redan åtgärdat många av kryphålen i senaste IOS-uppdateringen men vi kommer fortsätta att leta efter kryphål och åtgärda dem så fort som möjligt. Vi uppmanar alltid våra användare att installera den senaste versionen av IOS för att försäkra sig om att de har de senaste säkerhetsuppdateringarna.

I samma veva avslöjades det dessutom att CIA kan avlyssna röster i Samsungs TV-apparater med företagets smarta mjukvara. De TV-modeller som är utrustade med mikrofoner och mjukvara för röststyrning kan förvandla en Samsung-TV till en avlyssningsenhet. Lösningen, som kallas Weeping Angel, ska vara utvecklad i samarbete med den brittiska säkerhetsorganisationen MI5 och försätter TV:n i ett falskt avstängt läge där TV:n i själva verket är igång och avlyssnar omgivningen.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.

Efter ett gäng billigare telefoner är det nu dags för HMD att släppa sitt första flaggskepp som bär namnet Nokia 8.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Enligt nya rapporter kommer Apple att spendera omkring åtta miljarder kronor på eget videomaterial till Apple Music. Upp till tio nya serier ska släppas till tjänsten det kommande året.

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.