Apple om CIA-härvan: "Många av sårbarheterna har åtgärdats"

Igår publicerade Wikileaks läckta dokument från CIA som bland annat avslöjar att organisationen kan hacka sig in i IOS- och Andoid-enheter. Nu uppger Apple att många av kryphålen i IOS redan är åtgärdade.

I tisdags publicerade Wikileaks en stor läcka i form av 8 761 dokument som bland annat innehåller hemlig information från CIA:s högkvarter i Langley. Bland informationen som avslöjades finns medel och metoder CIA använt för hackning. Enligt dokumenten ska CIA till exempel kunna hacka IOS- och Android-telefoner för att använda dem som hemliga mikrofoner. Även andra enheter som TV-apparater ska kunna hackas.

#Wikileaks hävdar att CIA nyligen förlorade större delen av sin hacker-arsenal som bestod av bland annat trojaner, virus och fjärranslutningssystem, med mera. Nu går #Apple ut och försäkrar sina användare att de redan åtgärdat många av buggarna som CIA använt sig av för att hacka IOS-enheter. Företaget håller nu på att gå igenom oupptäckta brister i systemet för att kunna åtgärda dem så fort som möjligt. Apple säger i ett uttalande:

– Apple är djupt engagerade att skydda våra kunders privatliv och säkerhet. Tekniken som är inbyggd i dagens Iphone-telefoner uppvisar den bästa datasäkerheten som är tillgänglig för privatpersoner, och vi jobbar ständigt med att leva upp till den standarden. Våra produkter och vår mjukvara är designade för att snabbt kunna få säkerhetsuppdateringar, och 80 procent av alla IOS-enheter har senaste uppdateringen installerad. Vår första analys av läget visade att vi redan åtgärdat många av kryphålen i senaste IOS-uppdateringen men vi kommer fortsätta att leta efter kryphål och åtgärda dem så fort som möjligt. Vi uppmanar alltid våra användare att installera den senaste versionen av IOS för att försäkra sig om att de har de senaste säkerhetsuppdateringarna.

I samma veva avslöjades det dessutom att CIA kan avlyssna röster i Samsungs TV-apparater med företagets smarta mjukvara. De TV-modeller som är utrustade med mikrofoner och mjukvara för röststyrning kan förvandla en Samsung-TV till en avlyssningsenhet. Lösningen, som kallas Weeping Angel, ska vara utvecklad i samarbete med den brittiska säkerhetsorganisationen MI5 och försätter TV:n i ett falskt avstängt läge där TV:n i själva verket är igång och avlyssnar omgivningen.

Apples kommande superdator Imac Pro kan få både Intels serverklassade Purley-processorer innanför skalet, och stöd för Touch ID.

För 20 år sedan släpptes den första boken om Harry Potter, Facebook firar detta genom att föra in lite magi i appen.

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.