MWC 2017

Förbättrade budgetalternativ hos Lenovo

Under årets MWC-mässa visar Lenovo uppdaterade produkter i företagets utbud av bärbara datorer och surfplattor.

Lenovo har ett antal olika datorer och surfplattor i utbudet, och när det gäller surfplattorna är Lenovos plattor välrepresenterade i de mer priskänsliga segmenten. Datorerna och plattorna i de lägre prissegmenten har dock haft en tendens att lämna mycket att önska vad det gäller både prestanda och byggkvalitet, en brist som Lenovo verkar vilja ändra på. Produkterna som visades upp under årets MWC-mässa innehåller både nya kretsar, funktioner och byggmaterial.

Sett till surfplattorna har Lenovo uppgraderat Lenovo Tab 4 8 och Lenovo Tab 4 10, vilket alltså är modeller på åtta respektive tio tum. Standardversionerna av dessa modeller är fortfarande utrustade med blygsamma specifikationer. Skärmarna använder HD-upplösningen 1 280 x 800 pixel, primärminnet på 2 gigabyte och inbyggt lagringsminne på 16 eller 32 gigabyte.

En trevlig uppgradering i dessa är att Lenovo har bytt från de prestandaklena Mediatek-kretsarna som använts tidigare till att nu istället använda den betydligt mer potenta kretsuppsättningen Qualcomm Snapdragon 425. Trots de budgetklassade specifikationerna ska plattorna tydligen stöda Dolby Atmos-ljud, ett påstående som använts för en rad olika konsumentprodukter på senare tid. Det får oss att tro att Atmos-stämpeln kanske inte behöver vara ett kvalitetsmärke trots allt.

Lenovo släpper även Plus-varianter av dessa plattor med uppgraderingar av specifikationerna. Systemkretsen har då uppgraderats till mellanklasskretsen Snapdragon 625 och primärminnet kan fås med 3 eller 4 gigabyte. Skärmens upplösning har dessutom höjts till Full HD, eller 1 920 x 1 080 pixel. Konstruktion och design är också något finare då baksidan utgörs av en glasskiva som under vår korta testsession inte kändes som att den skulle tåla allt för höga fallhöjder.

Lenovo har även infört några tillägg i mjukvaran riktad mot både småbarnsföräldrar och arbetsnarkomaner. Ett speciellt barnläge presenterar användaren för ett förenklat och färgrikt gränssnitt som endast visar innehåll som granskats och bedömts säkert för småbarn. För den produktiva har anpassningar av Android-systemet lyfts in från Yoga Book-datorerna som presenterades under fjolårets IFA-mässa, bland annat knapparna i aktivitetsfältet som ger mer avancerade alternativ vid flerkörning av appar än vad som erbjuds i standard-Android. Operativsystemet som används i samtliga nya plattor är Android 7.0.

Utöver plattorna ska Lenovo lansera ett flertal tillbehör som inte erbjudits tidigare, bland annat pennor och tangentbordstillbehör. Priserna för Tab 4 blir 109 USD (cirka 1250 kronor) för 8-tumsmodellen och 149 USD (cirka 1700 kronor) för 10-tumsmodellen. Plus-varianterna av samma plattor kostar 199 respektive 249 USD, motsvarande cirka 2250 och 2850 kronor.

Bärbart nytt

Lenovo visade även upp uppgraderingarna som har skett i deras bärbara datorer. Den allra billigaste bärbara datorn heter Miix och fjolårets modell var en lektion i hur billiga datorer inte ska sättas samman, något som Lenovos representanter erkände när vi pratade med dem. Årets modell är bättre konstruerad, dock handlar det fortfarande inte om någon lyxig konstruktion. Specifikationerna har däremot vuxit till att faktiskt vara användare för mer än den vars datoranvändning består i att besöka en webbsida i en flik.

Skärmen har nu en upplösning på Full HD (1920 x 1 080) och processorn är en Intel Atom X5 från Cherry Trail-familjen som bör vara tillräcklig för den sortens uppgiften en så enkel och billig dator kan förväntas sköta. Den backas dessutom av 4 GB primärminne och 128 gigabyte lagring och ska kunna vara igång i tio timmar på en laddning. Den stöder också Dolby Atmos, men där har vi redan vädrat våra tveksamheter så det ska vi inte stöta vidare. Priset blir 200 USD, vilket motsvarar cirka 2300 kronor.

Även de mer kraftfulla bärbara datorerna i Yoga-familjen har uppgraderats. Dessa består av 14-tumsmodellen Yoga 520 och 13- och 15-tumsmodeller av Yoga 720. Dessa kan utrustas med Intels sjunde generationens Core i7-processorer, upp till 16 gigabyte primärminne och 1 TB SSD-lagring. Yoga 720-datorerna är utrustade med 4K UHD-skärmar och 15-tumsmodellen kan till och med bestyckas med ett Geforce GTX 1050-grafikkort, vilket gör potentiellt datorn till en ganska potentiell speldator (förutsatt att du inte försöker spela spelen i 4K-upplösning då).

Båda 720-modellerna är utrustade med USB Type-C-portar varav en stöder Thunderbolt 3, och båda modellerna får även fingeravtrycksläsare. Denna kan användas för att logga in med Windows Hello, men den integrerade webbkameran kan däremot inte användas för att logga in. Enligt Lenovos representanter beror detta på att Windows Hello-ställer höga krav på kamerasensorn som ska användas, och detta ska tydligen inte kunnat förenas med hur tunn kant Lenovo ville använda ovanför skärmen. På Yoga 520 har skärmen en upplösning på 1 920 x 1 080 och fingeravtrycksläsaren är ett valbart tillägg. Batteritiden ska vara 10 timmar för Yoga 520 och mellan 7 och 9 timmar för Yoga 720, beroende på om 4K-upplösningar och GTX 1050-kretsen används eller ej.

Priserna för Yoga 720-modellerna blir 860 respektive 1 100 USD, vilket bör motsvara cirka 12 500 kronor. Priset för Yoga 520 blir 800 USD, motsvarande cirka 9 000 kronor. Tillgänglighet på den svenska marknaden är i skrivande stund okänt.

För alla som använder Chrome eller Googles sökapp i Android går det nu att få en förhandsvisning av Youtube-klipp.

Leveranstiden minskar nu ytterligare för att få hem de trådlösa hörlurarna Airpods från Apples nätbutik. Köpsugna spekulanter behöver nu vänta blott ett par veckor på att få hem sina exemplar.

Google kan ha ett par smarta hörlurar likt Apples Airpods på gång. Lite snokande i en betaversion av en Google-app bjuder på referenser till ett par hörlurar med Google Assistant.

Googles nästa version av Android kommer som rykten har påstått att döpas efter den välkända kakan Oreo.

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.

Efter en granskning som Southern Poverty Law Center (SPLC) har gjort tar Spotify bort vitmaktmusik från sitt musikutbud.