Teknikbolagen protesterar mot Trumps inresestopp

USA:s president Donald Trumps inreseförbud väcker protester från många håll, inte minst från landets stora teknikbolag.

I fredags införde USA:s nye president Donald Trump ett inreseförbud i landet, som berör människor från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. Beslutet har mötts av omfattande protester, och kritiserats för att gå emot amerikanska kärnvärden och konstitutionen.

Inte minst har flera av USA:s stora teknikföretag uttalat sig mot det kontroversiella förbudet. Bland annat Apple, Google, Microsoft, Netflix, Twitter och Uber har tagit ställning mot inreseförbudet. I ett epostmeddelande till sin personal, publicerad av Recode, skriver Apples vd Tim Cook:

"Apple skulle inte existera utan immigration, och än mindre frodas och innovera som vi gör. Jag har hört från många av er som är djupt bekymrade över den exekutiva order som verkställdes igår, som hindrar inresa från sju länder med muslimsk majoritet. Jag delar er oro. Det är inte en policy som vi stöder."

Googles vd Sundar Pichau ger uttryck för liknande tankegångar via Twitter, där han skriver att Google stöttar de många anställda som drabbats av förbudet, liksom andra migranter.

Google har också inrättat en krisfond där företaget matchar donationer från anställda upp till 2 miljoner dollar (motsvarande 17 miljoner kronor). Fonden gäller för organisationerna ACLU (American Civil Liberties Union), Immigrant Resource Center, International Rescue Commitee och Mercy Corps. Detta rapporterar Mashable.

Kommentarer
3 svar

Enligt en läcka på Twitter har Apple en prototyp som påminner om Samsungs DeX med macOS som operativsystem.

Senaste ryktet säger att iPhone 12 blir utan 120Hz tills Apple har förfinat tekniken tillräckligt. Den höga uppdateringsfrekvensen tillsammans med hög upplösning blir troligtvis en för hård smäll mot batteritiden.

Apples utvecklarkonferens WWDC är över för denna gång men är vi nöjda eller besvikna? Det är den stora frågan.

Har du ett familjeabonnemang fast ni bara är två i hushållet så går det nu att komma lite billigare undan.

Apple Arcade debuterade tillsammans med iOS 13 förra hösten och verkar ha det svårt att behålla sina abonnenter, så nu ändras strategin.

Igår fick åtta app- och spelutvecklare ta emot Apple Design Award och två av dem är svenskar.