Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Youtube stöder nu HDR-video

Den som äger en ny 4K-tv med stöd för HDR har ett begränsat utbud av innehåll att njuta av, men med Youtube-stöd lär det bli ändring på det.

Teknikentusiaster som är tidigt ute med teknikköp riskerar att få agera testpiloter innan tekniken tar fäste, och så är definitivt fallet med 4K-upplöst video med stöd för tekniken HDR.

HDR står för High Dynamic Range och en tv-apparat eller skärm som stöder tekniken kan helt enkelt visa upp ett mycket större kontrastomfång och får bättre färghantering. Detta innebär bland annat att bektraktaren kan se betydligt fler nyanser i mörka partier i en bild jämfört med en skärm som inte stöder HDR.

Samma sak gäller partier med stark belysning, exempelvis himlen runt en strålande sol där färgåtergivningen hos vanliga tv-apparater överbelastas av ljusa färger från solen medan en HDR-skärm kan visa nyanser även runt solen. Då tv-apparater och datorskärmar med 4K-upplösning börjar bli allt mer vanliga i hemmen börjar tillgången på 4K-video i strömmande och fysisk form bli allt vanligare, men detsamma gäller inte HDR.

Tidigt videomaterial på Youtube som kan visa upp större färgomfång på HDR-skärmar.

Stöd för HDR är dock vanligt förekommande i den senaste generationen tv-apparater. I och med att allt fler konsumentprodukter stöder HDR kommer efterfrågan på HDR-innehåll att växa allt mer, och videoplattformen Youtube lägger nu till stöd för att ladda upp och titta på HDR-video. Utöver att kunna strömma 4K-video med HDR-stöd till din tv via mediapucken Chromecast Ultra stöder även spelkonsoler som Playstation 4 Pro och Xbox One S numera både 4K och HDR.

Om du äger en HDR-kapabel tv tipsar Google om några videomakare som är tidigt ute med att stöda tekniken. Utbudet hos Youtube är likt hos övriga källor begränsat i nuläget men kommer växa alltjämnt under året som kommer.

Kommentarer
5 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.