Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

fredagsvideo

Grattis på födelsedagen, IBM PC

Hemdatorn IBM PC fyller 35 år idag, och 99mac säger grattis med hjälp av några reklamfilmer för den på många sätt revolutionerande maskinen.

Idag för trettiofem år sedan, alltså 12 augusti 1981, lanserade företaget #IBM (International Business Machines) sin första persondator. Maskinen hette IBM 5150, och lade grunden för en lång tid av dominans för plattformen och IBM-PC. Dessförinnan var IBM främst kända för sina stordatorer (mainframe).

IBM 5150 var inte den första hemdatorn – tidigare fanns exempelvis maskiner som Apple II, Atari, Commodore PET och IBM:s egen 5100. Men vad IBM gjorde med 5150 var att skapa en dator byggd av allmänt tillgängliga komponenter, något som möjliggjorde både lägre priser och en möjlighet för andra företag att kopiera konceptet. Datorn använde exempelvis Intels processor 8088, istället för internt utvecklad hårdvara.

Som operativsystem var det först tänkt att CP/M från Digital Research skulle användas, men efter att förhandlingarna gått i baklås slöts istället ett licensavtal med Microsoft om att använda MS-DOS under namnet PC-DOS.

Konceptet blev en enorm framgång, och att en dator var "IBM-kompatibel" blev för många en viktig faktor när det gällde att välja maskin för hemmet. I princip var det bara Apple som lyckades bibehålla en någorlunda stor marknadsandel med sina Macintosh-datorer utan att vara kompatibel med IBM-PC.

Med veckans #fredagsvideo säger vi på 99mac grattis till IBM 5150 genom en samling reklamfilmer från det tidiga 1980-talet.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.