Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test

Appbot Link – livet på larvfötter

Den lilla roboten Appbot Link är gullig och användbar, men inte särskilt robotlik. Mer en övervakningskamera på larvfötter.

Drömmen om robotar som avlastar människan för krävande eller tråkiga sysslor är i högsta grad levande. Flera företag har det senaste året visat upp koncept för mer eller mindre intelligenta hemmarobotar, exempelvis LG Rolling Bot och Asus Zenbo.

Appbot Link är knappast lika avancerad som dessa koncept, men utlovar en flexibel övervakning av hemmet och fjärrstyrningsfunktioner. Visserligen ser Appbot ut som en robot, men den är inte autonom överhuvudtaget Det är inte möjligt att låta roboten själv patrullera hemmet i jakt på skurkar, utan all styrning måste ske manuellt via appen. I princip är det alltså fråga om en övervakningskamera på larvfötter, som går att köra runt med. Det är visserligen inte så illa, och Appbot erbjuder flera roliga funktioner, men förväntningarna bör sättas på rätt nivå.

Att konfigurera sin lilla robot är en enkel, men något tidsödande procedur. Liksom många andra tillbehör skapar Appbot Link först ett eget Wifi-nätverk, som den smarta mobilen måste ansluta till. Därefter kan den infogas i hemmets lokala nätverk och det roliga kan börja.

Styrning

När Appbot är inställd och redo går det att ansluta till den varifrån som helst, både över Wifi- och mobilnät. I praktiken är uppkopplingen dock ofta svajig, och den som försöker ansluta till sin lilla robot får räkna med att misslyckas en eller två gånger innan kontakt kan upprättas.

Roboten skyddas också med en lösenkod som behöver anges varje gång. Detta är givetvis bra ur säkerhetssynpunkt, men blir snabbt frustrerande då koden måste anges varje gång appen öppnas. Det går heller inte att ta bort lösenfunktionen helt, även om det går att sätta ett lösenord med noll tecken måste rutan tryckas bort varje gång. Här hade jag velat se möjligheten att ta bort lösenkoden helt – min telefon är trots allt redan skyddad med lösen. Ett annat smidigt alternativ hade varit att bygga in stöd för Touch ID på de enheter som har detta.

När kontakt väl är upprättad med Appbot är hanteringen i teorin busenkel. Det finns två virtuella spakar för att styra roboten – den ena styr kamerahuvudet uppåt eller nedåt, och den andra styr själva roboten framåt eller bakåt samt svänger vänster och höger.

Även med full fart kommer Appbot knappast upp i några svindlande hastigheter, men det känns lagom för att ha möjligheten att styra ordentligt. Vårt testexemplar hade problem att köra rakt fram, och drog hela tiden till vänster. Det här gjorde att vi hela tiden var tvungna att stanna och korrigera riktningen. Det finns en inbyggd funktion för att trimma roboten så att den åker rakt, men inte ens med dessa korrigeringar fick vi till det riktigt bra.

Ett annat problem är att styrningen är ryckig, och bilduppdateringen ofta laggar. Det här gör det svårt att köra roboten på distans när det bara finns dess kamerabild att gå efter. Särskilt när roboten vänder är det svårt, och ofta snurrar Appbot ett helt varv istället för 180 grader, bilden hackar till och sedan är föraren lätt disorienterad.

En annan faktor är att Appbot är liten och trots sina små larvfötter välter den lätt om den råkar köra in i en vägg eller en tröskel. Med lite övning kan den ta sig över en normal tröskel om farten är tillräckligt hög, och det finns tack och lov en praktisk funktion där roboten kan resa sig upp om den skulle råka välta. Det fungerar ibland, men inte om den ligger exempelvis på sidan. Återigen är det övning som är receptet på framgång. Med en kombination av styrkontrollerna och resa sig-funktionen går det oftast att få den lilla plastroboten på fötter igen.

Övervakning

Även för den som bemästrat de lite trixiga styrkontrollerna är Appbot Link knappast ett bra alternativ för spioner, eftersom motorn låter ganska mycket och det hörs på lång väg när roboten kommer åkande. Så länge den är stillastående sker diskret övervakning adekvat, både bild och ljudupptagning är godkända även om mikrofonen fångar upp alldeles för mycket brus för att det ska vara njutbart att tjuvlyssna någon längre stund. Att köra omkring med mikrofonen aktiverad är inte heller att rekomendera då motorljudet dränker allt annat.

Det ska också nämnas att Appbot är helt bunden till hemmet och dess Wifi-nät. Skulle uppkopplingen fallera blir roboten stående hjälplös. Även på 99mac:s redaktion var farorna många, och fler gånger kidnappades roboten under sina utforskningar och stängdes in i ett konferensrum eller en låda. Mörker klarar den hyfsat tack vare en inbygd LED-lampa, men stängda dörrar har den inget att sätta emot.

Appbot Link erbjuder också en rörelsedetektor, som dock lämnar en hel del i övrigt att önska. Om appen är igång verkar ingenting hända, hur mycket rörelse som än pågår framför kameran. Om appen inte är igång skickas notiser varje gång rörelse upptäcks, men det finns därefter ingen mer information att gå efter. Roboten tar inte automatiskt några bilder på rörelsen, så det enda som går att göra är att koppla upp sig mot Appbot och titta sig omkring efter inkräktarna. Enligt instruktionsboken ska det finnas en funktion i appen för att lagra bilder, men när vi kontrollerar mot verkligheten finns den knappen ingenstans att finna. Inte heller funktionen ansiktsigenkänning får vi att fungera, något som också utlovas i manualen.

Batteritiden är en annan svag faktor. Robotens inbyggda batteri ska klara cirka 90 minuters användning vilket inte är särskilt mycket. Vad värre är att roboten tycks ladda ur av sig själv om den blir stående över en natt, åtminstone det exemplar vi testar. Tips är att förvara roboten i sin uppladdningsstation när den inte används, och placera denna på en plats där kameran kan hålla uppsikt, exempelvis framför ytterdörren.

Appbot Link kan varna när batteriet börjar bli lågt, och ska enligt dokumentationen själv kunna hitta till sin laddningsstation. Detta är dock en sanning med modifikation. Vad det handlar om är att roboten kan placera sig själv i laddningsdockan om användaren kör fram den och ställer stationen i blickfånget. Med hjälp av ett särskilt knapptryck i appen tänds därefter ett spårljus i laddaren, som roboten kan navigera in mot. Avståndet bör dock vara mindre än en meter.

Omdöme

Appbot Link imponerar knappast med sina övervakningsfunktioner som ansiktsigenkänning, rörelsedetektor och förmåga att meddela användaren. Jämfört med övervakningskameror som Canary och Netatmo Welcome har den lilla roboten inte mycket att komma med som hemmaövervakare.

Inte heller som robot är Appbot Link särskilt styv. Den har i princip inga autonoma funktioner, kan inte patrullera ett område eller ens hitta till sin uppladdningsstation själv. I princip är användaren begränsad till att ansluta till roboten och köra runt i hemmets rum för okulär besiktning. Appbot Link kan skicka en notis när rörelse upptäcks, men den kan inte ta en bild automatiskt när detta inträffar.

Appbot Link är gullig och rolig att använda, men känns mer som en leksak än det stycke intelligenta övervakningssystem vi drömmer om. Den som vill skydda sitt hus kan säkert finna användningsområden för Appbot Link som ett komplement till fasta kameror och larm. Men eftersom batteriet är dåligt, uppladdningen opålitlig och roboten lätt välter är det alltid säkrast att själv finnas inom rimligt avstånd för att rädda Appbot Link om den hamnar i knipa.

Fördelar

+ Rörlig övervakning av hemmet
+ Gullig och rolig att använda

Nackdelar

- Obefintlig smarthet
- Välter lätt

Fakta: Appbot Link

Vad är det?
Övervakningsrobot
Plattform
IOS och Android
Kamera
3 MP
Batteri
Inbyggt 1200 mAh Li-Po batteri, 90 minuters användning
Mått, vikt
108 x 89 x 90 mm, 200 gram
Anslutningar:
Wifi
Pris
Cirka 2 100 kronor (Nordic Box)
Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.