Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Grattis på födelsedagen, OS X

Idag fyller operativsystemet OS X 15 år, och 99mac passar på att gratulera på födelsedagen.

Den 24 mars år 2001 lanserade Apple den första konsumentversionen av operativsystemet #OS X , eller Mac OS X som det då kallades. Den hade då föregåtts av en publik betaversion året innan under kodnamnet Kodiak, vilket bjudit på en tidig skymt av gränssnittet Aqua.

Version 10.0 kallades "Cheetah" och var långsam, ofärdig och möttes av blandade känslor från Mac-användare som länge sett fram emot ett modernt operativsystem. Kritiker såg dock en potential i Unix-kärnan, och att ett nytt operativsystem alls kommit ansågs vara en mindre bedrift.

Apple hade nämligen försökt skapa en efterföljare till sitt äldre system Mac OS under lång tid men stött på ett flertal motgångar. Ett av de mest spektakulära misslyckandena var Copland, som skulle ersätta System 7.

Till slut blev det köpet av företaget Next och Steve Jobs återkomst till Apple som skulle krävas innan grunden till OS X hittades i form av operativsystemet Nextstep.

Idag är OS X inne på sin elfte större version, och namngivningen har ändrats från större kattdjur till "inspirerande platser i Kalifornien". Under årets upplaga av Apples utvecklarkonferens WWDC lär vi få se den första skymten av vad som ska ersätta OS X El Capitan. Vad tror du det kommer heta?

Grattis på födelsedagen OS X, må du leva länge än!

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.