Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Solidworks Draftsight för Mac

Med Draftsight från Solidworks får Mac-användare tillgång till ett kostnadsfritt men ändå kraftfullt CAD-program för att skapa, redigera och granska DWG-filer.

#Solidworks är ett USA-baserat företag som grundades 1993 och fokuserar på att erbjuda sina kunder lättanvända, men kraftfulla verktyg för 3D-arbete. Tack vare denna fokusering har företaget idag nästan 2,9 miljoner användare från över 220 000 organisationer världen över. Styrkan hos Solidworks ligger i att företaget har lösningar för varje del av utvecklingsprocessen vilket även omfattar avancerade simuleringslösningar och direktintegration med partners programtillägg.

Merparten av de program som utvecklas är förbehållna Windows plattform men det finns även ett par alternativ för Mac och det är ett av dessa, Draftsight, som vi har valt att fokusera på här. Vi vill dock från början påpeka att programmet enbart fungerar på 64-bitars Mac-datorer.

Fritt 2D-skapande

Tanken med denna artikel är att kortfattat visa på några av de funktioner som erbjuds. Draftsight finns för flera plattformar i form av Windows, Mac, Ubuntu och Fedora. Samtliga av dessa finns som en fristående lösning som däremot, efter 30 dagar, kräver en aktivering och licens. Denna är dock kostnadsfri och vi har även i vissa fall möjlighet att uppgradera till den professionella versionen som då erbjuder flera funktioner. Denna version kostar cirka 3 000 kronor i engångskostnad och sedan fortlöpande 900 per år.

Beroende på hur pass avancerad användare du är så är det långt ifrån säkert att du behöver uppgradera då redan den fria versionen både låter dig redigera och skapa egna DWG-filer. Draftsights fria version är utan tvekan marknadens mest kompletta, fria 2D, CAD-program.

Exempelvis kan vi arbeta med olika lager, något som vana Adobe användare kommer att känna igen sig vid. Dessa lager kan vi sedan, aktivera, dölja, färglägga, extrahera med mera, allt utifrån komplexitetsnivån på vårt arbete. En intressant finess är möjligheten att frysa lagar. Med denna funktion kan vi enkelt omdimensionera olika objekt i aktivt lager utan att dessa påverkar underliggande lager.

För att underlätta arbetet så erbjuder Draftsight flera olika paneler vilka kan aktiveras eller avaktiveras efter behov. Dessutom kan vi enkelt skapa en egendefinierad arbetspanel för just vårt arbete. En intressant lösning är panelen "alternativ" som, när den aktiveras, direkt kommer att ändra skepnad och innehåll beroende på vad du jobbar med och vad denna del kan erbjuda i form av alternativ.

En annan smart lösning är gömd i musen. För genom att hålla ner musknappen så får du direkttillgång till de mest användbara funktioner och menyer vilket gör det möjligt att jobba snabbare och effektivare.

Enkel felhantering

Oavsett om vi jobbar med vanliga dokument eller bilder och filmer så kommer det alltid tillfällen då en fil av någon anledning blir skadad eller grafiken som hanterar rendering med mera lägger av. Handlar denna låsning eller skada om ett mindre fel gör det kanske inte så mycket, men har vi suttit flera timmar med en 2D-ritning så är det mindre roligt. Utav denna anledning har Solidworks lagt ner mycket resurser på att ta fram enkla, men kraftfulla lösningar på detta.

Med Error check så korrigeras normala fel som gör att filen inte går att öppna. Med Recover kan vi öppna äldre filer och jobba vidare från dem och med Discard duplicates så letar programmet efter linjer eller figurer som vi av misstag skapat flera gånger, men som kan vara svåra att se. På samma sätt kan vi använda den smarta funktionen Clean block låta programmet gå igenom hela ritningen, över alla lagar, och leta efter linjer som inte har någon funktion, vilka sedan tas bort och på detta sätt skapas mindre filer.

Dessutom ska tilläggas att Solidworks erbjuder ett mycket bra forum med mängder av hjälpfiler och videor som ger dig råd och tips på vägen.

Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.