Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Pandora köper delar av Rdio efter konkursbesked

Den strömmande musiktjänsten Rdio begär konkurs, och konkurrenten Pandora meddelar att de köper "flera delar" av Rdio för 75 miljoner dollar.

Antalet spelare i den strömmande musikbranschen blir färre när Rdio igår ansökte om konkurs. I samband med nyheterna uppger dock den konkurrerande tjänsten Pandora att de köper viktiga delar av Rdio i form av "teknologi och intellektuell egendom". Priset uppges vara 75 miljoner dollar, motsvarande ungefär 655 miljoner kronor. Rdios vd Anthony Bay kommer inte att flytta över till Pandora, men flera andra anställda kommer att få jobberbjudande, rapporterar Variety.

Pandora har länge varit mer av en radiotjänst än en fullfjädrad strömmande musiktjänst där prenumeranterna själva kan välja vilka låtar som ska spelas upp. Pandora erbjuder idag inte möjligheten att lyssna på hela album eller skapa egna spellistor, utan skapar istället en personlig radiokanal där användaren bara kan byta låt ett begränsat antal gånger.

Konkurrens från tjänster som Spotify och Apple Music har dock drabbat Pandora hårt, och nu planeras förändringar. Enligt Pandoras vd Brian McAndrews är det bolagets mål att erbjuda både radio, musik "on-demand" och livemusik under ett och samma tak. Han säger:

"Vi försöker vara den definitiva källan för att upptäcka musik och njuta av den globalt. Vi planerar att bredda vår prenumerationstjänst betydligt."

Enligt Pandora är planen att erbjuda sina kunder en förbättrad tjänst mot slutet av 2016. Det är i dagsläget okänt hur Pandora kommer att använda tillgångarna från Rdio, men det naturliga vore att integrera teknologin i Pandora för att skapa en ny musiktjänst med funktioner som kan möta konkurrenternas.

Genom köpet får också Pandora rätten till Rdios varumärke, men troligtvis kommer Rdio inte att drivas vidare som en egen tjänst, om inte annat för att strömningsrättigheterna till musik inte brukar följa med vid ett köp. Precis som när Apple köpte Beats förra året skulle därför Pandora ändå vara tvungen att förhandla fram nya avtal med skivbolagen.

Ett annat område där Rdio kan vara en tillgång är vid internationell expansion. Pandora har idag verksamhet endast i USA, Australien och Nya Zeeland, men uppger att de planerar etablera sig i nya områden. Rdio däremot finns redan i cirka 100 länder.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.