Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Powerbeats 2 Wireless en bra träningskamrat

De trådlösa sportlurarna Powerbeats 2 Wireless från Apple och Beats har hittat till 99mac. Det blir en träningsrunda både genom testlabbet och löparspåret.

När Apple köpte #Beats förra året ärvde de en uppsättning befintliga produkter, främst hörlurar. Till de hör de trådlösa sportlurarna Powerbeats 2 Wireless, som nyligen fick en uppsättning nya färger för att matcha Apple Watch.

99mac har tagit in ett exemplar i vitt för att köra genom testlabbet, och frågan är om kombinationen Apple Watch, Apple Music och Powerbeats är ett lyckat recept för träningsrundan och fyllda aktivitetscirklar.

Hörlurarna leveras tillsammans med ett smidigt fodral och en kort laddningskabel med mini-USB. Här ser vi tydliga tecken på att Powerbeats 2 endast är en adopterad Apple-produkt, och det är lätt att föreställa sig framtida versioner som istället laddas med Lightning som Apples nya trådlösa tangentbord, mus och trackpad gör. En annan sak som sticker lite i öronen är att själva hörlurarna uppdaterats till vitt för att matcha en sportvariant av Apple Watch, men själva fodralet och laddningskabeln är fortfarande i Beats-färgerna rött och vitt. Om det beror på slarv eller lättja låter vi vara osagt, men det är väldigt svårt att föreställa sig att någon annan produkt från Cupertino-företaget skulle få skeppas med icke matchande kablage.

En annan intressant egenhet är att den inbyggda mikrofonen och volymkontrollen sitter fäst på vänstra delen av den så kallade Remote Talk-kabeln. Detta är i kontrast till Apples egna lurar där mikrofonen alltid brukar sitta till höger. Det är ingen direkt nackdel, men känns besynnerligt för muskelminnet att vid träning behöva tänka om och använda andra handen för att byta låt. Det är också något som knappast hade hänt om Powerbeats 2 utvecklats i Jony Ives verkstad.

Parkoppling

Powerbeats 2 Wireless parkopplas med Apple Watch, Iphone eller annan enhet med hjälp av Bluetooth. För att åstadkomma detta finns en enda liten knapp på lurarna som ska gör de upptäckbara. Parkopplingen fungerar lika bra som de flesta andra Bluetooth-tillbehör jag testat, vilket betyder att det oftast går bra men då och då hittar inte enheterna varandra av oförklarliga skäl. Efter ännu ett försök brukar det gå bättre, och när parkopplingen väl är gjord har jag under testperioden aldrig varit med om att ljudet försvunnit eller att kopplingen brutits.

Beats lovar sex timmars uppspelning från ett fulladdat batteri, och den som har bråttom till träningsrundan kan också snabbladda 15 minuter för att få en timmes uppspelningstid. Powerbeats 2 är som sig bör vattenavvisande enligt klassifikationen IPX4. De är alltså inte vattentäta, men ska klara både svett och regnväder utan problem.

Ljudet

Det har sagts förut men tål att upprepas, ljud är till största delen en subjektiv upplevelse och hur bra ett par hörlurar låtar beror på vem som lyssnar, och vad denne föredrar. Somliga älskar när basen dundrar, andra kräver ett mjukt och omfamnande mellanregister.

Naturligtvis spelar också yttre faktorer in – det är stor skillnad på att lyssna hemma i sitt optimalt möblerade vardagsrum och att göra det ute i löpspåret eller på ett stökigt gym. Under en första testrunda kör vi några spellistor genom Powerbeats 2 i avskilda inomhusmiljöer. Här är det inledande intrycket bra, och vid närmare inlyssning godkänt.

Basljudet får med beröm godkänt. Det är distinkt, och extra trevligt blir det i låtar med lite studsig och analog bas, exempelvis Bee Gees diskorökare Stayin' Alive. Mer pumpande och elektronisk bas låter lite grumlig, som i Daft Punks tidiga hitlåtar Around the World och Da Funk.

Diskanten upplever jag som den svaga punkten hos Powerbeats 2. Det är inte ovanligt i lurar av den här klassen av diskantljudet "skär" sig och särskilt vid lite högre ljudvolym kan det bli direkt plågsamt i örat. I våra testlåtar märks detta särskilt i akustisk musik, Davy Grahams korta gitarruppvisning Anji går nästan inte att lyssna på med volymkontrollen halvvägs. S-ljuden spricker också ofta och låter inte bra. Detta blir tydlligt i bombastiskt popkitsch, som exempelvis den svepande The Power of Love med Céline Dion. När Dion tar i som värst mot slutet förvandlar s-ljuden till små dolkstötar mot hörselgången. Samtidigt låter den karakteristiska David Foster-producerade basgången mycket trevligt. Den här typen av dubbla känslor är vanliga vid intensiv lyssning i Powerbeats 2.

Musik som lever i mellanregistret klarar sig däremot bra. Att lyssna på Miles Davis klassiska jazzlåt Freddie Freeloader är faktiskt riktigt njutbart, liksom i princip all musik från test-spellistan som håller sig undan högre diskanter. The Heist av Macklemore & Ryan Lewis, Feel Good Inc med Gorillaz och Happiness med Goldfrapp låter alla helt okej.

Sammanfattningsvis är ljudet i Powerbeats 2 inte alls dåligt, men diskanten ger ett stickande ljud som jag inte upplever i de RHA MA750i jag annars använder till vardags. Powerbeats 2 lyckas inte riktigt sy ihop ljudbilden till en sammanhåller gemytlig helhet, och vid en direkt jämförelse blir det extra uppenbart.

Nåväl, Powerbeats 2 är knappast utvecklade för att finlyssna i soffan eller på kontoret, utan för att på ett smidigt sätt förmedla peppig musik under träningen. Dags för nästa fas i ljudtestet, nämligen utomhus i blåsig, stojig och autentisk Stockholmsmiljö. Efter att till min Apple Watch ha synkroniserat en särskild spellista med musik som passar för ett personligt träningsmontage ger jag mig ut Kungsholmen runt för att hitta flåset.

Motionsträning

För inbitna latmaskar krävs en så låg barriär som möjligt för att ge sig ut i spåret och motionera. Aktivitetscirklarna i Apple Watch är ett hyfsat incitament för att röra på sig, men för att verkligen ge sig ut och springa tråkiga etapper krävs också underhållning i form av peppig musik.

Jag tycker om min Iphone, men det är helt enkelt för bökigt att ta med sig den på löprundan genom att fästa den på armen med ett otympligt fodral. Det blir en för hög barriär, och resultatet blir att både jag och telefonen stannar hemma. Med ett par trådlösa hörlurar och Apple Watch finns det däremot ingen ursäkt, och det är bara att synkronisera en bra spellista, slå på valfritt träningsprogram i klockan, kränga på sig Powerbeats 2 och kasta sig ut.

Apple Music har en ganska bra samling med spellistor för träning, men de flesta vill säkert sätta ihop sin egen. Ute på fältet blir hörlurarnas begränsningar mindre uppenbara, inte minst för att ljudbilden ackompanjeras av användarens tunga andning, och ibland även av omgivningsljud som trafik och arga hundar. Det är helt enkelt inte lika noga, och det viktigaste är att helhetsintrycket är bra och att musiken har tillräckligt "tryck" som driver en framåt.

Den fina basen och mellanregistret räcker långt här, och de allra flesta träningslåtar levererar. Hårda diskantljud kan fortfarande vara ett problem ibland, särskilt märkbara i klassiska träningsmontagelåtar från 1980-talet så som You're the Best (från Karate Kid) och Hearts on Fire (från Rocky 4). Men det är inte alls lika märkbart utomhus och som träningslurar ger Powerbeats 2 Wireless sammanfattningsvis ett bra ljud med mycket stomp.

Jag uppskattar också hörlurarnas konstruktion, som hänger på öronen och inte måste stickas in alltför djupt i hörselgången. Dels blir de bekvämare på det sättet, och inte minst bibehålls en viss kontakt med yttervärlden. Detta är trevligt för den som springer i tätbebyggt område med gator och trafikljus. Powerbeats 2 Wireless känns heller inte för tunga och bökiga, och luftmotståndet är minimalt. All form av begränsning i hastighet är därmed mitt eget fel.

Sammanfattning och omdöme

Jag tycker om Powerbeats 2 Wireless, och som träningshörlurar överträffar det mina tidigare erfarenheter. De är robusta, lättviktiga och smidiga. Det är en minimal tröskel att bara ta på sig hörlurarna och ge sig ut att motionera med sin Apple Watch.

Sammanfattningsvis är ljudet bra, om än inte fantastiskt. Vissa låtar blir lite grumliga, och särskilt diskanten blir taggig och hård vid lite högre volym. Lurar av den här storleken kompromissar alltid i viss mån, och eftersom Powerbeats är avsedda för löpning och träning känns kompromissen väl avvägd.

För mina behov är Powerbeats 2 Wireless ett bra val. De kommer inte att ersätta mina vanliga hörlurar, men blir ett bra komplement för träning. Ett alternativ som också är värt att kika på är Jaybird X2 som 99mac nyligen testade. De erbjuder motsvarande funktionalitet till ungefär samma pris.

Fakta: Beats Powerbeats 2 Wireless

Vad är det?
Trådlösa hörlurar för aktiva användare
Funktioner
Volymkontroll och mikrofon, svett- och vattentåliga enligt klass IPX-4, upp till sex timmar på en laddning
I lådan
Powerbeats 2-lurar, silikonproppar (4 storlekar), sladdklämma, mikro-USB-kabel, hårt fodral
Vikt
24 gram
Pris
Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.