Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Förhandsbokningen dödade kön

Idag släpper Apple nya Iphone 6S och Iphone 6S Plus i Sverige, och intresset tycks vara fortsatt starkt. Köerna utanför butikerna är däremot kortare än någonsin.

Klockan är 07:30, och om en halvtimme slår Apples butik i Täby Centrum upp portarna. Innanför de stora glasfasaderna syns hur personalen går ronder genom butiken, går igenom strategin och förbereder sig för öppningen. De syns inte från utsidan, men på borden i det inre rummet står Apples senaste produkter uppställda i sina vita kartonger. Det är den 9 oktober 2015, och Iphone 6S har kommit till Sverige.

Utanför butiken ringlar sig kön av förväntansfulla konsumenter, men inte särskilt långt den här gången. Först i kön sitter Tim Edelöf på en bekväm campingstol. Han har varit här sedan igår morse, och inte sovit någonting inatt. Han säger till 99mac att han fördrivit tiden med att titta på film och prata med de andra som köat – bredvid honom sitter både kompisar från förr och nya bekantskaper.

– Det är en rolig grej med det hela, att träffa nya folk och snacka Apple-produkter. Jag älskar Apple , säger Tim.

Årets släpp är det tredje i raden som Tim köar till, och han har varit först i kön varje gång. Han säger att han planerar att fortsätta livet ut, och överväger även att börja köa till andra produktsläpp. Nya Apple TV lockar exempelvis.

I år ringlar sig dock kön inte särskilt lång, och hinner knappt göra en första sväng innan den tar slut. En förbipasserande som är van vid tidigare års köer runt hela kvarter kan lätt få uppfattningen att intresset är svalare i år. Den hypotesen verkar dock sakna täckning, då förhandsbokningarna världen över i år slagit alla tidigare rekord. Allt pekar mot att Iphone 6S och 6S Plus kommer att bli ytterligare en succé för Apple.

Nej den korta kön förklaras snarare just av att det i år går det att förhandsboka de nya telefonerna på nätet, och sedan hämta ut den på en utsatt tid. En Apple-anställd som går runt i kön och antecknar vilken telefon kunderna vill ha säger att det är betydligt mer lätthanterligt och humant, både för personal och för kunderna. Vid sidan om huvudkön står också en annan, ännu kortare, kö av de som tagit tillfället i akt och gjort en beställning på förhand.

Först där står Dan Hedman, som lade en beställning i tisdags morse. Han har fått den första tidsluckan att hämta ut en ny Iphone – varje kund får femton minuter för att hämta sin produkt, inklusive en kort demonstration av de nya funktionerna och hjälp att komma igång. Dan har ägt samtliga av Apples Iphone-modeller med undantag för Iphone 3G. Nu har han beställt en silverfärgad normalstor Iphone 6S, som ska ersätta hans Iphone 6 Plus från förra året. Den var för stor tycker han, och ser fram emot den nya. Han övervägde att välja en i den nya färgen rosa guld, men föredrar när allt kommer omkring silver.

Processortillverkare oroar

Rosa guld ska däremot Tim Edelöf ha, och därtill den större Plus-varianten. Han kompis Oscar Ekbladh, nummer två i kön, tänker också köpa en Iphone 6S Plus, men en guldfärgad. Det finns dock ett orosmoln för de båda herrarna – vilken A9-processor de nya telefonerna kommer att innehålla.

Båda har läst rapporter på nätet om att A9-varianten som tillverkas av Samsung uppvisar sämre batteritid än motsvarigheten från TSMC. Deras plan är att kontrollera processorn med hjälp av en särskild app direkt efter köp, och skulle det vara fel tillverkare be att få byta.

När klockan så slår åtta, och glasdörrarna glider upp applåderar personalen och hälsar Tim välkommen som dagens första kund. Killen i Apple-tröja som tar emot honom frågar om han fått sova någonting i natt, och undrar om han inte är lite trött.

– Faktiskt inte , svarar Tim och ler stort med sin nya rosa guldfärgade Iphone 6S Plus i handen.

Skriven av Ida Blix Jakob Nilsson
Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.