Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Kartläggning av mobilanvändare olaglig

Det är olagligt att kartlägga människors rörelser med hjälp av deras mobiltelefoner. Det slår Datainspektionen fast efter att ha granskat ett system för att mäta besöksflöden i Västerås stadskärna.

I centrala Västerås sitter det sedan i höstas ett 20-tal dosor som fångar upp Wifi-signaler från mobiltelefoner för att kartlägga hur människor rör sig i staden. Enligt Västerås Citysamverkan och Bumbee Labs som bistår med tekniken är syftet att samla in underlag för att underlätta vid exemepelvis stadsplanering. Informationen sägs vara avidentifierad och kan inte härledas till någon enskild individ.

Dosorna i Västerås fångar upp MAC-adresser från mobiler som har Wifi påslaget och använder dessa för att kartlägga rörelser. Bumbee Labs säger att ett tiotal stadskärnor uttryckt intresse för tekniken, och att liknande system används av butiker och köpcentrum.

Datainspektionen inledde en granskning i december förra året och har nu kommit fram till ett beslut. Systemet i sin nuvarande utformning bryter mot PUL, personuppgiftslagen, och får inte fortsätta, rapporterar SVT Västmanland.

Datainspektionen gör bedömningen att det faktiskt går att spåra enskilda individer trots att Bumbee Labs bland annat använder kryptering för att försvåra möjligheten.

– Men trots de åtgärder som vidtagits innebär mätningen att enskilda personer kan övervakas på ett sätt som innebär ett intrång i den personliga integriteten. De uppgifter som samlas in kan under vissa förutsättningar användas för att kartlägga hur en person rör sig på allmän plats i Västerås citykärna, i vart fall under en period av en vecka, säger Martin Brinnen, jurist på Datainspektionen i ett pressmeddelande.

Mobiler innehåller personuppgifter

En av frågorna som Datainspektionen undersökt är huruvida MAC-adresser ska betecknas som personuppgifter och om användningen därmed omfattas av PUL. Svaret enligt beslutet är ja. Enligt Martin Brinnen är mobiltelefoner så pass personliga att varje information som unikt identifierar en mobiltelefon måste vara en personuppgift.

Västerås Citysamverkan föreläggs att antingen sluta med besöksstatistiken eller se till att uppgifterna inte kan användas för att kartlägga enskilda. Staden måste i så fall även informera besökarna om vem som samlar in uppgifterna och varför.

Västerås Citysamverkan och Bumbee Labs kan välja att överklaga Datainspektionens beslut, vilket i så fall måste göras senast den 30 september. I ett mejl till SVT säger vd:n för Västerås Citysamverkan apropå beslutet att styrelsen ska samlas för att göra en bedömning och diskutera frågan både internt och tillsammans med Bumbee Labs.

Läs mer
Datainspektionens beslut (PDF)

MAC-adresser i IOS 8

Apple införde i IOS 8 en funktion som slumpmässigt genererar en MAC-adress när enheten skannar efter nätverk, vilket ökar integriteten hos användaren. Först när enheten väl ansluter till ett nätverk kommer enhetens korrekta MAC-adress att registreras.

Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.