Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Researchkit lockar tusentals Iphone‑användare

Det finns ett stort intresse för Apples nya Researchkit. Tusentals användare har redan gått med i en studie om hjärthälsa.

I början av veckan presenterade Apple sitt nya ramverk #Researchkit och presenterade nya appar som använder ramverket i App Store. Bara dagar efter presentationen har tiotusentals Iphone-ägare anmält sig till studier om sjukdomar för att hjälpa den medicinska vetenskapen.

Det amerikanska universitetet Stanford släppte en app relaterad till hjärt- och kärlsjukdomar och fick på mindre än ett dygn in anmälningar till en studie från 11 000 Iphone-ägare, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

"Att få 10 000 deltagare till en medicinsk studie skulle normalt sett ta ett år och 50 vårdcentraler runt om i landet, säger Alan Yeung, Stanford Cardiovascular Health."

Ett annat forskningscenter med fokus på Parkinson släppte också en Researchkit-app och berättar att det normalt skulle kosta 60 miljoner dollar att utföra en traditionell studie över fem års tid med 800 deltagare. Dagen efter Apples presentation hade de 5 589 deltagare via sin app.

Även om det är tydligt att det finns en enorm potential i Researchkit, finns det också nackdelar att ta hänsyn till. Studier utförda på det här viset ger förvisso mycket mer data till forskarna, men det är inte säkert att resultaten leder forskarna till rätt slutsatser.

Ett exempel är att de personer som väljer att delta i studierna inte behöver vara representativa för populationen som ska undersökas. Exempelvis är det mer troligt att Iphone-ägare har högskoleutbildning och högre inkomst än den genomsnittlige Android-användaren. Att Apple släpper Researchkit som öppen källkod kan dock lösa det här på sikt om ramverket börjar användas också på fler plattformar.

Deltagarna kan också lämna missledande data genom att råka svara fel på frågor i apparna eller välja att svara annorlunda på flervalsfrågor än va de skulle gjort på en öppen fråga ställd av en riktig person.

Men det finns också fördelar med den här typen av datainsamling. Människor är ofta benägna att överdriva sina svar när det gäller exempelvis hur mycket de motionerat, men med hjälp av sensorerna i Iphone eller via tillbehör kan forskarna få in data utan att lita på att användarna kommer ihåg rätt eller svarar sanningsenligt.

Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.