Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Krönika: Dags att säga adjö till Ipod Shuffle?

Apples allra minsta musikspelare har fått längre leveranstid och är slut i en del butiker. 99mac:s Ida Lindkvist undrar om Apple gör sig redo att säga adjö till ytterligare en Ipod.

Ipod brukade vara en stor kassako för Apple och var en del av musikrevolutionen som tog oss från bärbara kassett- och cd-spelare till musik tillgänglig i molnet var vi än är. Numera är det en annan enhet som står för majoriteten av inflödet till Apples pengabinge – Iphone.

Tidigare redovisades intäkterna från Ipod-familjen separat i Apples kvartalsrapporter, och där har trenden varit tydlig länge nu. Försäljningen dalar. Nu är det en så pass liten del av Apples affärer att man från och med nästa kvartalsrapport kommer att lägga in Ipod-intäkterna under "övrigt".

I september förra året begravde Apple Ipod Classic. Det blev den sista enheten med en stor intern hårddisk, 30-pinnarskontakt för laddning och det numera klassiska skrollhjulet. Apples vd Tim Cook berättade att det inte gick att få tag på en del komponenter till enheten längre och att för få köpte den för att det skulle vara aktuellt att designa om den.

Kvar till försäljning finns Ipod Touch och Ipod Nano, båda med flashbaserad lagring och pekskärmar. Sist och minst finns också Ipod Shuffle. Är det kanske dags att säga adjö till ännu en Ipod?

Leveranstiderna för den minsta medlemmen i Ipod-familjen har ökat och den är slut i en del av företagets butiker. Medan Ipod Touch och Nano är redo att skickas idag i den svenska Apple-butiken tar det 7–10 dagar för Shuffle att komma i väg. Det här kan vara ett tecken på att Apple snart kommer att lägga ner produkten, men det kan förstås också bara vara någon temporär fördröjning av leveranserna.

Ett argument som talar för att Shuffles dagar är räknade är att Apple Watch snart börjar säljas. Med det praktiska fästet på baksidan passar Shuffle bra på exempelvis gymmet, men för den målgruppen finns snart klockan med många träningsinriktade funktioner utöver förmågan att spela musik via Bluetooth-hörlurar.

Däremot kostar Ipod Shuffle endast 449 kronor vilket skulle kunna tala för att Apple vill ha den kvar. En Ipod Nano går loss på 1 495 kronor och en Apple Watch ännu mer.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.