Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar Olloclips objektiv för Iphone 6

Olloclip har gjort sig kända för sina objektiv med flera linser i ett och släppte nyligen ett tillbehör med fyra linser för Iphone 6 och 6 Plus. 99mac tog linserna med sig till Gotland för att se vad de går för.

Allt fler bilder tas med mobiltelefonens inbyggda kameror då de blir allt bättre och telefonen nästan alltid finns nära till hands. Olloclip är ett företag som gör fotoobjektiv till bland annat Iphone. Deras linser gör telefonen till ett mångsidigt verktyg som ger fotografen fler möjligheter. Deras senaste skapelse passar för Iphone 6 och 6 Plus och ger 4 linser i ett litet paket.

Tillbehöret passar på överkanten av telefonen och täcker både den främre och den bakre kameran på en och samma gång. På varje sida finns två linser, genom att skruva av den delen som sticker ut får man en makrolins. På ena sidan finns fisheye och 15x makro, på den andra finns vidvinkel och 10x makro.

I kartongen

Förutom objektivet med de fyra linserna innehåller kartongen fästen i olika färger som kan hängas runt halsen med en medföljande rem eller fästas i nyckelknippan eller väskan. De två linserna kan skyddas med varsin plastkåpa och förvaras i en liten påse när de skruvats loss för makrofotografering.

Objektivet går att anpassa för Iphone 6 respektive Iphone 6 Plus genom att välja mellan två medföljande gummilister. Väl på plats ligger listen mot telefonens ovandel när objektivet sitter på enheten.

Vidvinkel och fisheye

Vid ett besök på Fårö på Gotland kunde 99mac ta de här bilderna från ungefär samma plats med först den inbyggda bakre kameran på Iphone 6, sedan med vidvinkellinsen och sist med fisheyelinsen.

Det går också att fotografera makro, det vill säga väldigt nära olika motiv. Det här är hemskt roligt att experimentera med och ger en annan bild av omvärlden som annars kräver exempelvis förstoringsglas eller mikroskop. Makrofotografering används gärna för att fotografera insekter och blommor.

Passar också för "selfies"

Då Olloclips objektiv går att använda också med den främre kameran ger den flera möjligheter att ta så kallade "selfies", det vill säga bilder av sig själv. Med hjälp av antingen fisheye- eller vidvinkellinsen ryms mer i bilden utan att man behöver sträcka ut armarna så långt det går eller använda de allt mer populära selfiepinnarna.

Omdöme och summering

Själv tar jag sedan länge nästan bara bilder med min Iphone och med Olloclips objektiv bli det lättare att vara kreativ och jag får nya möjligheter att ta just den bilden som jag önskar. Med objektivet hängandes runt halsen missar jag kanske att använda det till en och annan ögonblicksbild, men linserna finns där nära till hands för de bilder där jag har tid på mig.

Även om det är roligt med makrofotografering, är det inte de två linserna som kommer till användning oftast. Fisheye är roligast för självporträtt där man vill rymma sig själv och några kompisar, medan vidvinkellinsen är den som jag tycker är mest användbar.

Olloclips 4-i-1 för Iphone 6 och 6 Plus kostar 749 kronor och det är förstås en del pengar. Som tur är känns det allt annat än plastigt, även om delar är av plast. Vidvinkel- och fisheyelinserna är av aluminium, till och med skruvgängorna och allt känns gediget. För den som inte vill bära med sig en kamera utöver mobilen är det här ett roligt alternativ för den fotointresserade.

Namn
Olloclip 4-i-1 för Iphone 6 och 6 Plus
Produkt
Fotoobjektiv med vidvinkel, fisheye och två makro
Tillverkare
Olloclip
Pris
749 kronor
Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.