Ngenic erbjuder svenskt alternativ till Nest

Svenska villaägare som vill sänka sina elkostnader behöver inte gå och vänta på att den smarta termostaten från Nest ska börja säljas i Sverige. Det finns redan liknande produkter här. Ngentic Tune exempelvis.

Det finns många teknikföretag som satsar på våra hem och vill göra dem uppkopplade och smarta med olika produkter. Det finns exempelvis termostater, brandvarnare, dörrlås och glödlampor som kan styras från mobilen och underlätta för användarna, i en del fall rent av spara pengar.

99mac har tidigare skrivit om Google-ägda Nest som säljer bland annat en smart termostat som lär sig användarens vanor och anpassar energiförbrukningen därefter, men produkten säljs inte i Sverige. Villaägare i vårt land står däremot inte utan alternativ.

I Uppsala finns företaget Ngenic som tagit fram en liknande lösning som den från Nest. Deras lösning kallas Tune och 99mac ringde upp Crille Lampa, designansvarig på företaget för att höra mer om hur systemet fungerar.

Systemet består av tre vita dosor och en app och fungerar tillsammans med flera bergvärmepumpar, elpannor, fjärrvärme och frånluftspumpar. Den första dosan är en trådlös innegivare som mäter temperatur och solljus, den andra en gateway som skickar uppgifter till appen och låter Tune göra uträkningar via en server. Den sista dosan är en styrdosa som pratar med värmesystemet.

Med appen – som till att börja med kommer att släppas för IOS och Android – har användaren full koll på inomhusklimatet oavsett var personen befinner sig, allt som behövs är en internetuppkoppling.

– Det finns flera anledningar till att skaffa sig en smart termostat, men en som lockar många är att man kan sänka sin elräkning, säger Crille Lampa, designansvarig på Ngenic.

Räkneexempel

Ngenic har räknat på hur mycket man kan spara på ett år och använder en villa byggd mellan 1961–1975 på 140m2 med 40m2 källare utan tilläggsisolering som grund. Beräkningarna baseras på uppgifter från Energimyndighetens Energikalkylen och använder ett elpris på 1,3 kronor per kWh och ett fjärrvärmepris på 80 öre per kWh.

  • Bergvärmepump: 2 100 kronor/år

  • Frånluftspump: 2 650 kronor/år

  • Fjärrvärme: 2 100 kronor/år

  • Elpanna: 3 500 kronor/år

Det går att spara ännu mer om man har ett elavtal med timpris. Tune kan då köpa mer el när det är billigt och mindre när det är dyrt.

Smartare uppvärmning

Datorn i exempelvis en bergvärmepump är ganska liten och använder ofta bara utomhustemperaturen som grund för uppvärmningen av huset. Med Tune används också en innegivare för att samla in mer data och sedan görs uträkningar i molnet för att på ett smartare sätt värma upp huset.

– Våren och hösten kan vara problematiska för husägare med bergvärmepump då solen står lågt och skiner in vissa dagar. Pumpen kollar utomhustemperaturen och tar inte hänsyn till solljuset inne med resultatet att villaägaren har det onödigt varmt inomhus.

Med Tune kan villaägare också hålla en jämnare inomhustemperatur än vad pumpen klarar av själv. Vill man ha exempelvis 21,5 grader kommer systemet att vara mer exakt än värmepumpen.

Förutom att spara pengar åt användaren är systemet självlärande. Utifrån insamlad data lär sig systemet hur mycket värme huset kan lagra och hur det påverkas av solljus och gör automatiska justeringar därefter.

Det går också att planera för sin semester i förväg och sänka inomhustemperaturen medan man är borta, men automatiskt ha önskad temperatur när man kommer hem igen. Genom att man inte behöver stänga av sin pump medan man är borta slipper man betala för att använda så kallad spetsvärme när man slår på den igen vid hemkomsten.

Ngenic Tune kommer att börja levereras under december och det finns två sätt att betala för systemet. Antingen kostar det 2 495 kronor direkt och användaren betalar sedan 49 kronor i månaden så länge man vill använda det. Eller så betalar köparen en engångskostnad på 4 995 kronor.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
1 svar

Att varenda människa går runt med en kamera i fickan är lika vanligt som att sätta på sig underkläder på morgonen, men hur många har en kamera runt handleden?

För ett par veckor sedan gick det rykten att Apple var intresserade att köpa bolaget Drive.ai och nu visar det sig att ryktena stämde.

Mophie som är kända för sina powerbanks har nu lanserat en helt ny produkt som bolaget kallar Powerstation Hub.

Viaplay erbjuder allt från live-streamade kanaler, sport, serier och filmer men något som har saknats länge är profiler.

Det värsta med att älska att testa nya betor av Apples operativsystem iOS är att BankID ofta inte fungerar vilket ställer till en hel del.

watchOS 6 bjuder på en rad förbättringar och gör Apple Watch betydligt mer självständig än tidigare.

PLACE BANNER HERE
PLACE BANNER HERE
PLACE BANNER HERE