Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Wifi-förändringar i OS X Yosemite

Med OS X Yosemite bjuder Apple på flera små förbättringar kring Wifi, det finns ny information uppe i menyraden och WEP-kryptering är borttaget.

Det finns flera stora nyheter i OS X Yosemite som 99mac skrivit om vid flera tillfällens sedan första titten i somras, men det finns också flera mindre förändringar som knappt märks förrän man snubblar över dem av någon anledning.

Apple har bland annat gjort flera små förändringar relaterade till Wifi, rapporterar Tidbits. En del av nyheterna kan vara bra att känna till när den trådlösa uppkopplingen behöver felsökas. Om det anslutna nätverket exempelvis uppvisar en hög nivå brus (dBm) tyder det på att andra enheter i närheten stör nätverket.

En välkommen nyhet är att det nu går att koppla ned anslutningen till ett Wifi-nätverk utan att behöva välja ett annat eller stänga av Wifi helt. Koppla ned syns nu i anslutning till det trådlösa nätverket i Wifi-menyn längst upp på skärmen om man håller nere alt-knappen när man klickar.

Mer information i Wifi-menyn

I samma Wifi-meny längst upp till höger i menyraden har Apple också inkluderat lite ny nätverksinformation som inte funnits med tidigare. Precis som tidigare får man fram denna extra information genom att hålla nere alt-tangenten och sedan trycka på menyn.

  • Längst upp listas maskinens unika MAC-adress tillsammans med det UNIX-baserade gränssnittetsnamnet (en0 exempelvis)

  • Under det nätverk som enheten är ansluten till syns nu också IP-adress, routerns adress och huruvida nätverket är anslutet till internet

  • Listan innehåller förutom vilken kanal och vilket band som används också kanalbredd

  • Det finns information om brus (dBm)

Genom att hålla muspekaren över ett nätverk som man inte är ansluten till syns också lite nätverksinformation, men inte lika många punkter.

WEP-kryptering

WEP var den första krypteringsstandarden och har sedan länge dömts ut som osäker. I början av 2003 kom WPA och sedan 2004 används WPA2. Den senare krypteringsstandarden är den enda som kan användas med 802.11n och 802.11ac.

Apple har länge enbart använt WEP för att sätta upp dator-till-dator-nätverk via Wifi och för att dela internetanslutningen via Delning i Systeminställningar. I Mountain Lion erbjöds också WPA2, men WEP gick fortfarande att använda. Med OS X Yosemite tar Apple helt bort WEP. Nu kan dator-till-dator-nätverk bara användas helt okrypterat (och bör därför användas med största försiktighet) medan Delning i Systeminställningar nu bara erbjuder WPA2 som krypteringsalternativ.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.