Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Polisverktyg kan ha använts för att stjäla kändisbilder

Kändisbilderna som spritts på nätet kan ha stulits med hjälp av ett verktyg avsett för poliser vid brottsbekämpning.

Nyligen rapporterade 99mac om att privata bilder på ett flertal kändisar stulits och spridits över nätet. Apple har förnekat att det skett någon direkt attack mot molntjänsten #Icloud, men det verkar ändå som att åtminstone ett antal av bilderna stulits genom att tjuvarna skaffat tillträde till användares konton.

Enligt Wired kan verktyget EPPB, Elcomsoft Phone Password Breaker, ha använts av tjuvarna för att ladda hem säkerhetskopior av användares mobiltelefoner som lagras på Icloud. EPPB utvecklas av det Moskva-baserade företaget Elcomsoft och marknadsförs till poliser och andra brottsbekämpande organisationer. Det går dock att köpas av vem som helst till en kostnad av 79 euro, motsvarande cirka 700 kronor. Kopior finns också tillgängligt på internet för olaglig nedladdning. Verktyget kräver tillgång till lösenord och användarnamn för Icloud.

Metadata i bilder som stulits från skådespelerskan Kate Upton tyder mycket riktigt på att bilderna kommer från en säkerhetskopia av Iphone. Genom en säkerhetskopia av telefonen går det att komma åt allt som lagras på den, inte bara bilder och information som sparas i Icloud utan även videor, sms, kontakter och appdata.

Pågått under lång tid

Enligt Wired har det förekommit dylik verksamhet på internetforumet Anon-IB, där användare diskuterat och hjälpts åt att ladda hem säkerhetskopior från Icloud-konton och delat stulna privata bilder. Lösenord och användarnamn har samlats ihop, åtminstone delvis med hjälp av scriptet Ibrute, med hjälp av en säkerhetslucka som tillät ett obegränsat antal försök att logga in på #Hitta min Iphone. Apple har numera täppt till säkerhetshålet, men enligt uppgift har denna verksamhet pågått under lång tid.

Det uppges också att användare på Anon-IB erbjudit sig att skaffa fram Iphone-säkerhetskopior åt andra, helt gratis med hjälp av lösenord och användarnamn. Enligt en användare som kontaktat Wired anser inte han eller hon ens att det rör sig om att hacka om det utförs åt en annan person som har lösenordet. Personen skriver till Wired:

"Jag vet inte hur det är för andra, men jag är själv för lat för att leta efter konton att hacka. På det här sättet erbjuder jag bara en tjänst till någon som vill få data från Icloud. Såvitt jag vet äger de själva Icloud-kopian. Jag hackar ingenting. Jag kopierar bara data från Icloud med hjälp av det användarnamn och lösenord som jag får. Det är mjukvaran från Elcomsoft som gör det här."

Programmet från Elcomsoft uppges vara det mest populära, men det finns även liknande verktyg från bland annat Oxygen och Cellebrite. Elcomsoft har inte kommenterat det inträffade.

Kommentarer
18 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.