Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Rykte: Mac med ARM-processor är på gång

Enligt uppgifter är Apple i full gång med att testa en serie Mac-modeller med ARM-baserade processorer, liknande de som sitter i Iphone och Ipad.

Sedan lanseringen av Ipad 2010 har Apple designat sina egna ARM-baserade processorer, och gett de namn som A4, A5 och så vidare. Dessa används i alla IOS-enheter, men i Mac-datorerna används ännu Intels processorer så som Core i5 och i7.

I takt med att ARM-arkitekturen blir allt kraftfullare, och strömsnålhet i datorer blir viktigare har det spekulerats om att Apple kan komma att tillverka datorer som drivs av ARM-processorer. Den franska sajten MacBidouille presenterar nu uppgifter om att sådana maskiner testas av Apple, rapporterar 9to5mac.

Apples A7-processor.

Enligt uppgifterna utvecklar Apple tre olika datorer med ARM-baserad arkitektur – en Imac, en Mac Mini och en bärbar dator med bildskärm på 13 tum, troligtvis en Macbook Air. Rapporten gör också gällande att de stationära datorerna får ett nytt tangentbord med en inbyggd Magic Trackpad.

Ny version av OS X krävs

Produkterna ska ha kommit så långt i utvecklingen att de snart kan vara redo att presenteras, men enligt uppgifter är Apple ännu inte redo att lansera en så omfattande förändring av Macen. En ny processorarkitektur skulle nämligen kräva en ny version av OS X med en helt ny kodbas. Därmed skulle alla befintliga applikationer behöva skrivas om.

Apple har dock gjort en liknande förändring tidigare. 2005 meddelade företaget att de skulle sluta använda den dåvarande arkitekturen PowerPC för att istället gå över till Intels x86-processorer. Under den övergången fanns fortfarande stöd i OS X för äldre PowerPC-appar genom Rosetta, som tolkade om apparna för det Intel-baserade systemet. Rosetta fanns inte med i 10.6 Snow Leopard men kunde laddas hem vid behov, och det försvann helt först 2011 med lanseringen av 10.7 Lion.

I mars rapporterade 99mac uppgifter om att en bärbar Mac med 12-tumsskärm är under utveckling, som bland annat ska sakna fläkt och kylas passivt. Det är möjligt att denna modell är samma som en potentiell ARM-baserad produkt. Inga uppgifter är dock bekräftade, och det är värt att notera att Apple ofta testar flera olika produkter med olika tekniska lösningar som aldrig når utanför testlabben.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
22 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.