Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Synaptics satsar på fingeravtrycksläsare för mobiler

Apple är inte de enda som utvecklar fingeravtrycksläsare. Amerikanska Synaptics berättar som sina planer som de menar kommer att vara bättre än Touch ID.

Fingeravtrycksläsare blev plötsligt ett högintressant område efter att Apple lanserade Iphone 5S tillsammans med #Touch ID i höstas. Enligt rapporter kommer Samsung Galaxy S5 som förväntas lanseras nästa vecka att ha en fingeravtrycksläsare liknande den i Apples flaggskeppsmodell. Men det finns förstås fler som vill ha en del av kakan.

Amerikanska Synaptics är mest kända för att utveckla styrplattor och pekskärmar för exempelvis bärbara datorer, tillbehör, mobiltelefoner och fjärrkontroller. Nu vill de också in på marknaden för fingeravtrycksläsare. I oktober förra året köpte de företaget Validity som arbetar med just sådan teknik för 255 miljoner dollar, motsvarande 1,6 miljarder svenska kronor.

Synaptics säger att de planerar att bygga #fingeravtrycksläsare liknande den som finns i Iphone 5S fast för Android- och Windows Phone-enheter, rapporterar amerikanska PC World. Företaget vill placera sensorn direkt under glaset på enheterna och på så vis ta bort den fysiska knappen.

För att det här ska gå behövs en genomskinlig sensor som kan placeras direkt under glaset på enheten och istället för att ha en dedikerad hårdvaruknapp skulle operativsystemet helt enkelt kunna rita ut en ruta på skärmen där användaren kan placera sitt finger. Andrew Hsu, chef på Synaptics säger att Validity komplementerar företaget väl.

"Motivationen till att köpa Validity var att de komplementerar Synaptics på ett väldigt bra sätt. Deras underliggande sensorteknik är faktiskt kapacitiv-baserad också [likt Synaptics styrplattor], och vi tror att deras metod har fördelar som, i det långa loppet, kan överglänsa även Apples implementering."

Nyckeln till framgång är att dela upp sensorn från kretsarna vilket enligt Hsu betyder att själva sensorn kan göras större utan att kretsarna också måste bli det. Tekniken från Validity kan också läsa av mer än det yttre lagret av hud, vilket Apples Touch ID gör, och använda interna särdrag med huden som inte påverkas av sår eller smuts. Hsu är lite mer flytande kring när deras lösning kan vara redo för marknaden. "Jag tycker vi börjar närma oss, låt oss lämna det så."

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.