Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Klassisk Macintosh i miniformat med Raspberry Pi

Apples Macintosh från 1984 har återuppstått i en ny mindre version. John Leake heter mannen som byggt en skalenlig, fullt fungerande modell av Macintosh med hjälp av den lilla datorn Raspberry Pi.

Macintosh lanserades 1984 och har för länge blivit omsprungen av nyare och bättre teknik. Tillsammans med andra äldre Mac-modeller bor en del kanske i källare och garage medan andra blivit ombyggda på kreativa sätt för att på så sätt få ett nytt liv. Men det finns andra sätt att hylla Apples gamla modeller. John Leake, programledare för poddradion Retromaccast, byggde en miniversion av Macintosh med hjälp av kapaskivor (eng: foamboard) och en #Raspberry Pi.

Det är en skalenlig modell som är en tredjedel så stor som originalet. Leake har skurit ut chassidelarna och sedan använt sandpapper för att få till de rundade kanterna. Inuti finns en Raspberry Pi som driver en 3,5-tums skärm och det finns ett par USB-portar, en HDMI-port och ett ethernet-uttag på baksidan. Det finns två ytterligare USB-portar inne i chassit som används för Wifi och Bluetooth.

När det gäller mjukvara körs Rasbian, en modifierad version av Debian Linux som i sin tur kör emulatorn Mini Vmac. Emulatorn används för att få igång Apples operativsystem System 6.0.8.

John Leake har dokumenterat bygget i sin blogg och spelat in ett avsnitt poddradio om projektet som tog omkring 12 timmar att slutföra.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.