Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ekonomi

Apples tredje kvartal: försäljningrekord för Iphone, minskad vinst

Apples senaste kvartalsrapport visar på en stark försäljning av Iphone och något ökade intäkter men lägre marginal och vinst än för ett år sedan. Även Ipad har minskat jämfört med den mycket starka försäljningen för ett år sedan då Retina-modellen lanserades.

På tisdagskvällen presenterade Apple sin kvartalsrapport för det tredje kvartalet. Företagets bokföring följer inte kalenderåret och det där därför som april till juni räknas som det tredje kvartalet. Under denna period blev Apples resultat i stort sett inom de riktlinjer som företaget presenterade vid föregående #kvartalsrapport.

Intäkterna för det tredje kvartalet blev 35,3 miljarder dollar vilket är en liten ökning jämfört med 35 miljarder dollar vid samma tid förra året. Det är också i överkant av Apples riktlinjer som hade förutspått intäkter på mellan 33,5 och 35,5 miljarder dollar.

Vinsten blev 6,9 miljarder dollar, en tydlig minskning jämfört med det tredje kvartalet 2012 där vinsten var 8,8 miljarder dollar. Detta var andra kvartalet i rad där Apples vinst sjunkit jämfört med föregående år. Företagets bruttomarginal sjönk därmed också till 36,9 procent jämfört med 42,8 procent för ett år sedan. Även denna siffra är i överkant av Apples riktlinjer på 36-37 procent. Generellt sett var resultat något över vad analytiker förväntat sig.

Uppåt för Iphone, nedåt för IPad

Försäljningen av Iphone slog nytt rekord för det tredje kvartalet med 31,2 miljoner sålda telefoner jämfört med 26 miljoner för ett år sedan. Iphone 5 är den överlägset populäraste modellen enligt Apples chefsekonom Peter Oppenheimer , men de är även mycket nöjda med försäljningen av Iphone 4 och 4S enligt honom. Apple anger stark försäljning på tillväxtmarknader som en av orsakerna till att Iphone går så bra.

Till skillnad från Iphone minskade försäljningen av Ipad något under det tredje kvartalet men enligt Apple finns det flera förklaringar till detta. För det första så släppte Apple den tredje generationens Ipad, den första med Retina-skärm, i mars 2012 som därmed sålde starkt under hela det tredje kvartalet med en rekordförsäljning på 17 miljoner Ipad-enheter. I år har Apple inte släppt någon ny Ipad alls och försäljningen blev därmed 14,6 miljoner exemplar. Vidare har Apple gjort ändringar för minskad lagerhållningen av Ipad och det förklarar hela 80 procent av minskningen på 2,4 miljoner exemplar, berättade Oppenheimer under frågestunden med analytikerna efter kvartalsrapporten.

Även försäljningen av Mac minskade något, från 4 miljoner exemplar för ett år sedan till 3,8 miljoner i år. Minskningen var något större än Apple förväntat sig. Mot slutet av kvartalet släpptes nya Macbook Air och det var enligt Apple den mest lyckades lanseringen av Air hittills.

Ipod fortsätter att dala i försäljning i takt med att allt färre använder separata mediaspelare. Detta kvartal såldes 4,6 miljoner exemplar jämfört med 6,8 miljoner för ett år sedan.

I övrigt har försäljningen inom den amerikanska utbildningsmarknaden gått över förväntan och gjorde sitt bästa kvartal någonsin med stark försäljning av både Mac och Ipad. Apples riktlinjer för det kommande fjärde kvartalet är 34-37 miljarder dollar i intäkter och bruttomarginal på 36-37 procent.

Intressant höst

Apple väntas under hösten uppdatera flertalet av sina produkter som Iphone, Ipad och Macbook Pro. Det är redan offciellt att de ska släppa nya version av både IOS och OS X samt lansera helt nya Mac Pro. Apples vd Tim Cook underströk detta i ett uttalande i Apples pressmeddelande: "Vi är laserfokuserade och jobbar hårt på några fantastiska nya produkter som vi kommer att introducera till hösten och under 2014."

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.