Bild: Zoetnet / Flickr

99mac testar

Svensk app utmanar Runkeeper

Våren står för dörren och då brukar träningsskorna plockas fram. Runkeeper är en favorit hos många som gillar att mäta träning, men nu finns det ett svenskt alternativ i ny version: Bit of exercise. 99mac har testat flåset.

Oavsett om man springer, cyklar, promenerar eller simmar kan det vara roligt att dokumentera sin träning. Det spelar egentligen mindre roll om man tar sin träning på blodigt allvar eller endast lyckats baka in ett par promenader i vardagsrutinen.

Träningsappar finns det gott om – Endomondo, Irunner, Nike+ och #Runkeeper är några av alternativen att välja mellan. Nu finns det en ny version av svenska Bit of exercise som vi på 99mac ville ta en närmare titt på.

På morgonpromenad

Det finns som nyss nämnts flera alternativ om man är ute efter en app för att dokumentera sin träning. Den senaste kommer från Sverige och heter Bit of exercise, eller "lite träning" fritt översatt. Det är företaget Bit of mind som ligger bakom appen som med ett spännande gränssnitt och intressanta funktioner ser lovande ut. Jag installerade appen i min Iphone 5 med IOS 6.0.2 och gav mig ut på min morgonpromenad.

Personligen har jag sedan många år använt Runkeeper med ett kortare avbrott för att testa Endomondo då en vän, som inte hade något annat val än att köra Android, ville utväxla träningsresultat.

Okej, jag överdriver lite – jag har inte använt Runkeeper i flera år. Däremot har appen varit installerad på min Iphone i ett par år, minst. Eftersom jag är byggd av lite kraftigare virke lämpar sig inte min kropp för några längre löppass. Istället promenerar jag mellan fyra och fem kilometer om dagen. Precis som med vilken annan träning som helst går det tyngre i början, men blir lättare allt eftersom att man har ett antal pass bakom sig. Men det är inte sällan där motivationen brister – precis när det börjar bli lite lättare och lite enklare tar man den där pausen och tar bussen istället för att promenera.

Appar som Runkeeper hjälper dig att komma ihåg varför du tränar och hur långt du har kommit, och det kan hjälpa som ytterligare motivation. Varje gång jag får ett ryck och ska börja dokumentera min träning ångrar jag alla dessa långpromenader som inte sparats i Runkeeper just av den anledningen.

Gränssnittet är som synes annorlunda. Det skiljer sig markant från det som Runkeeper presenterar där inte en pixel verkar ligga på fel ställe. Bit of exercise har ett gränssnitt som tar några minuter att vänja sig vid. Där Runkeeper är kristallklart i vilka inställningar som gör vad kan Bit of exercises gränssnitt kännas subtilt och på gränsen till oklart. Man lär sig relativt snabbt hur man hittar fram till funktioner och valmöjligheter, men det kan kan göras tydligare.

Bit of exercise fungerar med ett par olika sensorer från Wahoo som kommunicerar med din Iphone via Bluetooth. Däremot stöds inte Nike+-sensorn. Detta beror på att Nike i dagsläget inte tillåter att tredjepartsapplikationer från andra än exempelvis Apple använder sig av deras sensor.

Bit of exercise låter dig skapa något som enklast kan beskrivas som mallar där du kan spara en viss slinga som du brukar springa eller gå och därefter låta appen starta sig själv när den känner att du börjat följa din löpslinga. Appen sparar automatiskt resultatet när du nått målet för din träning. Det går även att dela upp sin träning i flera delmoment vilket kan vara användbart om man även vill logga sin uppvärmning eller löptränar i intervaller. En smart ide, helt klart.

Det blir lätt lite rörigt i Bit of exercise då exempelvis en promenad alltid hör till en aktivitet som i sin tur alltid hör till en kategori. Denna sortering ska göra det enklare att jämföra olika aktiviteter med varandra, om du exempelvis varvar cyklande med löpning. I de fallen kan du ställa in så att du enbart jämför dina tidigare löpturer med varandra, vilket kan vara intressant om man tar sin träningen på lite större allvar.

En annan detalj är hur appen listar alla mina samlade aktiviteter – istället för att lista hur långt jag promenerat listar den hur långt det tagit mig att gå en kilometer. Givetvis är det också jämförbart när man har fler promenader att jämföra med, men jag är minst lika intresserad av att se hur långt jag gått varje gång och det får jag inte fram såvida jag inte klickar mig in på respektive träningspass vilket gör jämförelsen mellan olika promenader onödigt omständig.

Detta är endast ett par av alla funktioner som finns i Bit of exercise, och ändå känns det som det något saknas. Exempelvis finns det ingenstans att fylla i min vikt, vilket därmed kan tala om för mig ungefär hur många kalorier jag dräpt på mina promenader. Kanske är det inte viktigt för många, men för mig fungerar det som ytterligare en motiverande faktor att fortsätta träna. Utvecklarna av Bit of exercise skriver via e-post till 99mac att någon form av uträkning av förbränning av kalorier finns på listan över funktioner i en framtida version av applikationen.

Integration, import och export

Ett ställe där Bit of exercise överraskar positivt är hur enkelt det är att integrera exempelvis Facebook i sin träning. Många vill gärna berätta för omvärlden att de promenerat ett visst antal kilometer och varför inte göra det för sina vänner på Facebook? Jag gör det – ivrigt påhejad av familj och vänner som håller tummarna för att det ska bli allvar av träningen denna gång.

Bit of exercise använder sig av den befintliga kopplingen till Facebook och Twitter som redan finns i IOS, vilket är betydligt smidigare jämfört med Runkeeper där man måste in på Runkeepers hemsida, logga in på sitt konto och skapa en koppling till Facebook. Vidare går det att importera gamla träningsdata från ditt konto på Runkeeper vilket är snyggt. Det går också att exportera sina träningsdata till ett format som andra GPS-enheter från exempelvis Garmin kan läsa.

Negativt är att den automatiska delningen av information till Runkeepers sajt inte fungerade perfekt när vi testade. När jag testade detta gick jag min promenad och kom fram till min destination, det vill säga 99mac-redaktionen. Jag avslutade träningspasset men i appen fortsatte tidräkningen att ticka på. När jag tryckt ett antal gånger på "End exercise" frös programmet och jag tvingades tvångsavsluta det.

Gissningsvis hände något när den automatiska delningen till mitt Runkeeper-konto skulle göras. Hela programmet ska inte frysa till is av en sådan anledning utan hellre visa en dialogruta som förklarar vad som händer och om något är galet.

En annan lite negativ sak är att Bit of exercise lägger in en liten reklamtext när man ska dela sitt träningspass med omvärlden via exempelvis Facebook. Texten går givetvis att redigera vilket man måste göra varje gång man delar ett träningstillfälle men det känns ändå omständigt med tanke på att appen faktiskt kostar pengar. Utvecklarna Bit of mind skriver till 99mac att de ska fundera över hur detta kan utformas bättre i en framtida version.

Även exempelvis Runkeeper gör liknande reklam men då finns applikationen i en gratis version.

Summering

Bit of exercise är inte appen för mig. Jag är inte i närheten av att vara motionär nog för att uppskatta dess funktioner, vilka jag tror kan bli populära hos många som är mer seriösa med sin träning. Det grafiska gränssnittet är spännande, men också krävande och jag tycker helt klart det kan behöva göras lite tydligare.

M. Night Shyamalans psykologiska thrillerserie Servant släpptes i november förra året till Apple TV+ och snart är säsong två här.

Apple fortsätter att göra sin streamingtjänst Apple TV+ tillgänglig på fler plattformar och nu hittar den snart in i våra spelkonsoler.

Det är många som i skrivande stund har beta-versionen av iOS 14 på sin mobiltelefon och i den här guiden går vi igenom hur man får in sin säkerhetskopia på sin nya iPhone.

Då var det dags för ännu ett avsnitt av Macradion och denna vecka är det iPad och iPhone på schemat.

Tom’s Guide testar batteritiden på både iPhone 12 och iPhone 12 Pro och bekräftar det vi redan vet om 5G - att det drar ström.

iPhone 12 Pro Max är större och bättre men batteritiden verkar bli detsamma som föregångaren.