Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Hur Apple fick hjälp med att bygga Iphone

När Iphone lanserades 2007 blev det den en omedelbar succé. Men vad som har varit mindre känt är hur Apple precis som när de utvecklade Ipod, tog hjälp av utomstående bolag för att utveckla telefonen. Ett av dessa bolag har visat sig vara telefonbolaget AT&T.

2006 ringde telefonen hos Ralph de la Vega, en högt uppsatt chef hos den amerikanska telefonoperatören Cingular Wireless. De la Vega hade tidigare förhandlat med Jobs om att få sälja Apples kommande mobiltelefon och då Cingular Wireless var på väg att köpas upp av AT&T hade de la Vega tillgång till AT&T:s interna dokumentation. I andra änden av telefonen var Steve Jobs som hade en till synes enkel fråga: hur bygger man en riktigt bra mobiltelefon?

Jobs menade inte skärm, tangentbord, kamera och så vidare utan den interna radiodelen som skulle säkerställa att kommunikationen mellan Iphone och mobilnätet skulle vara så bra som möjligt.

De la Vega hade en manual från AT&T på drygt 1000 sidor som han erbjöd sig att skicka över till Steve Jobs. I manualen fanns beskriver hur alla delar av en telefon, från dess knappsats till kontakten för batteriladdaren, skulle se ut för att anses vara godkänd av AT&T. Steve Jobs lät förstå att han inte ansåg att den delen av AT&T:s dokumentation gällde Apple och fick därför undantag från denna specifikation.

Internt på Cingular Wireless började ryktena snabbt gå om Apples kommande telefon och hur den inte skulle byggas efter den specifikation som AT&T satt ner i det tusen sidor långa dokumentet, men då de la Vega hade skrivit på ett vattentätt sekretessavtal med Apple kunde han inte ens diskutera Iphone med sina egna chefer.

Resten är, som man brukar säga, historia. Iphone blev en ganska dyrköpt succé för AT&T men det var också det som gav den på många sätt föråldrade telefonoperatören en välbehövlig knuff i ryggen.

Läs hela historien hos Forbes.

Skriven av Joacim Melin

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.