Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Längre thunderbolt-kablar snart på marknaden

Thunderbolt är bra på så många sätt, förutom ett: kablarnas längd. Intel har nu godkänt att thunderbolt-kablar som bygger på fiberoptik kan börja massproduceras. Kablarna kan nu bli upp till 30 meter långa.

Thunderbolt har inneburit en mindre revolution för mac-användarna. Från att ha levt med firewire och usb i många år finns nu möjligheten att på allvar ansluta riktigt snabba lagringsenheter till även de minsta mac-modellerna. Men thunderbolt har ett problem, och det är att de kopparbaserade kablarna endast kan vara upp till tre meter långa.

Sumitomo Electronics är företaget som fått Intels godkännande att sätta igång produktionen av fiberoptiska thunderbolt-kablar. I och med att kablarna har certifierats av Intel så kommer de givetvis också att fungera ypperligt med alla mac-datorer som är utrustade med en thunderbolt-port.

Kablarna kan bli upp till 30 meter långa, då de är baserade på fiberoptik. Hastigheten blir den samma, tio gigabit per sekund, och kabeln omkrets, 4,2 millimeter, blir den samma som för en vanlig thunderbolt-kabel. Anslutningskontakten för den fiberbaserade varianten blir dock en aning längre, 38 millimeter mot den kopparbaserade thunderbolt-kabelns kontakt på 28 millimeter.

Enligt tillverkaren ska kabeln kunna böjas i vinklar upp till 180 grader och inte tappa i prestanda om den trasslar ihop sig.

Priset på dessa längre thunderbolt-kablar är än så länge okänt men räkna med att de initialt inte är billiga.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.