Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Canonical presenterar Ubuntu för mobiltelefoner

Linux i mobiltelefonen är i sig inget nytt, men i Canonicals kommande version av sin Linuxdistribution ska samma gränssnitt finnas i din dator, i din tv och i din mobiltelefon.

Att bygga ett operativsystem för mobiltelefoner är i sig inget nytt. Android har sedan starten byggt på Linuxkärnan, och ser man till exempelvis IOS så bygger det delvis på BSD Unix och samma kärna som i OS X.

Canonical, företaget som står bakom Ubuntu Linux, menar dock att alla befintliga plattformar på marknaden skiljer sig mer än vad de behöver göra, och vill med Ubuntu for phones skapa ett enhetligt gränssnitt som är i princip samma oavsett om man använder en telefon eller en dator med Ubuntu Linux.

Det handlar dock inte enbart om utseendet. Företagsanvändare kan använda Canonicals befintliga hanteringssystem för att administrera telefoner med Ubuntu, på samma sätt som de redan administrerar servrar och skrivbordsdatorer som kör Linux.

Telefoner som redan fungerar med Android kommer att fungera med Ubuntu for phones tack vare att Ubuntu for phones har drivrutiner för de telefoner som idag kör Android. Applikationsutvecklare kan bygga webbapplikationer eller utveckla direkt mot operativsystemet i QML och C eller C++ kombinerat med Javascript för användargränssnittet. Canonical uppmanar också utvecklare att ta fram applikationer som använder exempelvis Canonicals molntjänst Ubuntu One.

The Verge har fått en förhandstitt på Ubuntu for phones, och som man kan förvänta sig så är koden långt ifrån optimerad. Ubuntu for phones släpps i en skarp version under början på 2014.

Vad tror ni - har Ubuntu en chans med Ubuntu for phones?

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
10 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.