Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

RHA ger mycket för pengarna

99mac har fått in RHA MA450i på test och tycker både ljud och prislappen är vettiga. Den tygklädda sladden är nästintill trasselfri och kontrollerna enkla att hantera.

RHA håller till i Glasgow, Storbritannien och tillverkar några modeller av hörlurar. Lagom till jul kom ett paket med in-ear-lurarna MA450i till redaktionen. I en broschyr som kom med i paketet står att RHA tagit inspiration från trumpeter som är designade för att kanalisera ljud och luft på ett effektivt sätt. Elementen i lurarna har ett lager av titan för att de ska vara så starka, men samtidigt lätta som möjligt.

MA450i är tillverkade med aluminium i flygplanskvalitet och har en förstärkt kopparsladd klädd i tyg för att minska trasslet. Det finns en fjärrkontroll med mikrofon, volymknappar och en knapp för att svara eller lägga på. Precis som det fungerar på många andra headset med stöd för Apples i-prylar.

I kartongen finner vi en kort manual, en förvaringspåse och en liten låda med sex par silikonproppar (det sjunde paret sitter redan monterade på hörlurarna).

Ljud

Vi har testat lurarna genom att till exempel se på årets julkalender Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst med SVT Play-appen på en Ipad Mini. Avsnitt 20 bjöd på mycket buller när taket ramlar in i en grotta och lurarna låter riktigt bra genom allt. Vi lyssnade också på Spotify, bland annat några favoriter från Metallica och lite blandat från vår testlista. Där finns musik från till exempel Massive Attack, Radiohead, Jeff Buckley och Psapp. Några klassiska verk finns också med. Vi har kompletterat vårt ljudtest med musikfiler av hög kvalitet som vi också lyssnat på via den inbyggda spelaren i Iphone. Det går inte att klaga på ljudet, särskilt inte med tanke på prislappen på 539 kronor. Ljudet är detaljrikt och det finns bra med bas.

De sitter bekvämt och med så många alternativ att välja på bland silikonpropparna var det inga konstigheter att hitta rätt storlek med bra passform. MA450i väger lite och kan sitta i längre perioder utan att det blir jobbigt. De sticker inte ut så mycket ur öronen heller och är därmed sällan i vägen.

Fjärrkontrollen är lätt att hantera med en tydlig fördjupning där knappen är för att svara på telefonsamtal eller byta musik.

Summering

De här lurarna kostar dig inte en förmögenhet, sitter bekvämt och låter bra. Tummen upp från 99mac redaktionen helt enkelt. Enda nackdelen är samma som alltid med in-ear-lurar. Det är ingen bra idé att lyssna på musik och tugga tuggummi samtidigt. Om man nuddar sladden eller den skrapar mot kläderna kan det också låta en hel del. Men gillar man in-ear finns det inget att inte gilla med MA450i. De finns tillgängliga att köpa från Apple Store.

Fakta MA450i
Pris: 539 kronor
Funktioner: Headset med fjärrkontroll och mikrofon. Bullerisolerande.
Färger: Svart eller vit
Anslutning: Guldplätterad rak 3,5 mm-kontakt
Elementtyp: Membran
Elementstorlek: 2 stycken á 10 mm
Frekvensområde: 16 Hz – 22 000 Hz
Impedans: 16 Ohm
Kabellängd: 150 cm

Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.